6 yıl içinde sırasıyla The Bends, OK Computer, Kid A ve Amnesiac gibi inanılmaz iyi albümler yapan Radiohead'e overrated denmesi, arsız bir fan olarak yüreğimi burktu... OK Computer'ın direkt 90'ların en iyi albümlerinden biri olmasını geçiyorum, OK Computer'dan Kid A'e geçişte alınan virajın çarpıcılığı, o zamana kadar ana enstrüman olarak kullandıkları gitarın büyük oranda terk edilmesi ve buna rağmen duyulan şeyin hâlâ buram buram "Radiohead" kokması, "falanca grubun da farklı aurası var ya" tarzı, benim genelde burun kıvırdığım, metafizik-aşırı duygusal yaklaşımlara karşı tavrımı sarsmış, nevrimi döndürmüş; dibimi düşürmüştür. Street Spirit'ten veya Bullet Proof'tan 6 yılda Everything In Its Right Place veya Life in a Glasshouse'a nasıl geliniyor ben anlayamıyorum açıkçası.
Yüzyüzeyken Konuşuruz özelinde konuşacak olursam, ben ilk iki albümlerini epey beğeniyorum dürüst olmak gerekirse. Geçtiğimiz 5-10 yılda ayyuka çıkan müzik gruplarını ve kişilerin ekseriyetini ben de beğenmiyorum. Fakat, neden bilmiyorum ana akım müziğe de bu nahoş kalabalık yön vermiş bulundu. Bu akıma kapılan ve erken dönem işlerinde "Dünyanın tepesinde denek fare gibiyim, ben koştukça o ters dönüyor, yerimde sayıyorum." veya "Maç bitmeye yakınken sahaya inen holigan gibi az şey bilip çok şey hisseden bir insan" gibi benim epey beğendiğim sözler yazan Kaan Boşnak, "Gülüşün bana oksijen / Göremezsem deliricem / Bebeğim gel bana sokul / Sana aşktan söz edicem" gibi aga nigi şeyler yazan birine dönüştü. Yani ne desem bilemiyorum.
Buna benzer olarak Adamlar, 2014 tarihli, yakın gelecekte ülkeyi sarsacak mühim bir olayı Simpsonsvari bir hissikablelvuku ile bilen "Eski Dostum Tankla Gelmiş" albümünde "Utanmazsam Unutmam" gibi, sözleri, okunuşu kendine has, manifest tavırlı bir şarkı yaparken; 2019'da "Sarılırım birine, hatırlatır derine, yâr / Küsmenin ne faydası var? / Solup gidiyo' bahar" falan gibi şarkılar yapıp Spotify'da 70 milyon dinlenen bir gruba evrildi.
Ankete yanıtımsa Gorillaz olurdu galiba. İmajlarından şarkılarına adlarına kadar bana epey uyduruk geliyorlar...