aslında sinopsis çekilmemiş filmin fragmanı gibi bir şey, konuyu özetleyen, yapımcılara ilk etapta sunulan 1-2 sayfalık bir metindir sonra daha kapsamlısı tretman(en az 10 en fazla 15 sayfa 🙂 ) gelir en nihayeti senaryo olur ki yazım sırasının böyle olagelmesi gerekmez genelde de senaryo yazılır sonra sinopsisle pazarlaması yapılır tretman es geçilir(özellikle günümüz türk sinemasında),deadly demiş ki:Çekim senaryosu yazmak biraz kasan bir işmiş. Onu zaten genelde yönetmen falan yazıyormuş. Ama hikaye tarzında yazıldığında daha kolay oluyormuş. Yani kolayca çekim senaryosuna çevirelecek roman gibi yada geniş tutulmuş bir sinopsis gibi. Tabi bunlar kulaktan dolma bilgiler, sitede bu işle uğraşan profesyonel insanlarda mevcut. Örnek; Futurist 🙂 Bence onun başını ağrıtabiliriz bu konuda 😛
hikaye biçiminden senaryolaştırma olayınaysa screenplay denilebilir, screenplay başlı başına birşeydir aslında, tüm film kağıt üzerinde çekilir, kamera hareketleri, mekan, diyaloglar vs. bazen bu gerekli görülmez ve doğaçlama çalışılır.
okullarda öğretilen senaryo tekniklerine gıcığım ben biraz, özellikle ticari filmlerin senaryoları yönetmene pek alan bırakmıyorlar(gerekte olmuyor ya orası ayrı konu) ama belli bir standartta lazım tabii ki.
ilgilenen arkadaşlara yardımcı olacak bir kaç link vermek gerekirse;
http://www.geocities.com/mustafa939/senaryo/
yararlı olabilir...