Sound Design

Elimdeki sampleları netten ne kadar geliştirsem de, insan yapısı gereği tatmin olmuyor ve "acaba nasıl daha farklı hatta benzersiz sesler yaratırım" diye psikopata baglıyor. Gerek enstrüman sesi olarak, gerek efektler vs...

Sanırım yeni ses örnekleri yaratma işine "sound design" deniyor(?), domokun' un bir mesajında gördüm şimdi... Bu sekilde arastırınca, merakımla ilgili linkler buldum, pek heyecanlandım, paylasayım istedim...

starwarsin ses tasarımları hakkında..
http://filmsound.studienet.org/starwars/

ses tasarımı hakkında teknikler, öneriler, vs... (oyunlarda, filmlerde vs..)
http://www.gamasutra.com/features/sound_and_music/081997/sound_effect.htm

Bu konu hakkında baska linkler, yararlı olabilecek programlar biliyor musunuz? (melodyne'i gördüm forumda, cidden güzel amaclar icin kullanılabilir mesela)... Hatta bu konuda deneyiminiz varsa paylasmanız süper olur, özellikle foley tarzı sampling kadar, yeni bir enstruman sesi yaratmaya yönelik olanları 🙂

NIN ve Aphex Twin' in kendi aletleriyle(?) o garip sesleri yarattıklarını duymustum.

Benim su anda eksikliğini hissettiğim şey her tür vurmalı olabilecek sesler ve melodi calmak icin tasarlanmıs klavye sesleri(örnek deforme edilmiş flüt sesi?)... Bu tarz, olan bir sesi deforme etme, ya da bastan ses yaratmaya yönelik programlar, aletler, yöntemler, enstrumanlar var mıdır, nelerdir, neler olabilir?

Sorular cok mu genel oldu bilemedim...
 
Sound design olayinin genel olarak uc boyutu var: 1) sesi sentezleme: oturup bir synthesizer'in basina, sifirdan bir ses yaratiyorsun. Bu ses ille muzikal deger tasiyan bir ses olmak zorunda degil, hatta kimi durumlarda muzikle alakasinin olmamasi lazim, ornegin uzay filmlerinde uzay gemilerinin motor ugultularini, cok alcak frekanstaki kare dalgalarini white noise ile karistirarak elde etmek mumkun.

2) ses kaydetme: kapali bir studyoda (Foley) veya acik havada (field recording). Burada Boston'da bir Foley studyosu var, gercekten gormeye deger bir yer. Kat kat zeminler var, cekmece gibi ustuste yerlestirilmis, biri beton, digeri cakil, digeri kum vesaire, hangisi gerekiyorsa o disari cekiliyor, "foley artist" cikip uzerinde yurumeye basliyor (karsida buyuk bir ekran var, oraya filmin goruntusu yansitilmis, foley artist goruntuyle adimlarini senkronize ediyor). Tabi olay yalnizca ayak sesleri degil, vurgulanmasi gereken ne varsa: kumas hisirtisi, doga sesleri, etraftan gelen diger sesler...

3) sesi manipule etme. Twin Peaks (Ikiz Tepeler)de kullanilan bir teknik vardi, adamlarin tuhaf konusmalari gerekiyor, oyle ki konusmalar anlasilacak ama garipsenecek de. Once oyuncularin soylemesi gereken replikler normal kaydediliyor. Sonra ters cevriliyor. Oyuncular bu ters cevrilmis sesleri ezberleyip onlari soyluyorlar. Sonra bunlar kaydedilip ters cevriliyor. Al sana tuhaf konusma.

Cokca kullanilan manipulasyon yontemleri reversing, pitch shifting (asiri degerlerle), time stretching (ayni sekilde), ring modulation, vocoder ve distortion.

Benim elimdeki en yetenekli sound design araci baska sayfalarda bahsettigim Devine Machine. Ustelik de sound design amaciyla yapilmamis. Yukarida bahsettigim yontemlerin hepsini ustelik de otomasyonla gerceklestirebiliyor.

Melodyne da insan konusmasini deforme etmekte birebir. Konusmani 3-4 oktav asagi cekip Darth Vader gibi yapabilirsin.

Fakat gordugum kadariyla isin sirri tek bir sese iskence yapmak yerine, birkac sesi ustuste bindirip taninmayacak hale gelene kadar degistirmek.

Eglenceli bir alan bu...
 
Domokun parcayı merakla bekliyorum, cok acaip sesler bunlar 🙂 Bende pitch shifting yapan bir program yok, programların demo versiyonunu indireceğim sanırım, time stretchingi madtracker adlı freeware programda yapıyorum. Reverse' le elde edilen o garip konusma süpermiş, bu tekniği calgı kayıdında kullandıklarını duymustum, süper. 😀

Vocoder da neyin nesi? Yenir mi?
 
ben, ben... ee şey... aaaaa domokun, avatarın ne kadar şirin öyle... 😛 (karizma sıfırlanmısken ilgiyi dagıtmaya calısan insan modeli)

Cidden oha dedim kendime, pardon 🙂
 
Saka bir yana isin guzel yani da bu zaten. Kimse "ben sound design programi yazicam" diye ortaya cikmiyor. Sen mevcut programlari, aletleri, teknolojileri kullanip yeni sesler elde ediyorsun. Olaya bu acidan bakinca Cubase, Sonar, Devine Machine, evindeki mikrofon, tencere, tava hepsi birer sound design araci.

Isin heyecan verici yani da burada.
 

Geri
Üst