Fender konusu biraz değişik bir konu, yani manyetikleri değişmiş bir Mexico Fender'e, "bakın ampliye takalım görelim, USA modelleri pataklar" gözüyle bakmamak lazım. Aynı şekilde bu Youtube'daki "blind test" olayına da karşıyım çünkü bir Strat, ya da bir gitar, sadece ampliden duyulan ton değildir. Hele de o son duyulan video'daki ses kalitesine göre blind-test yapmak çok doğru değil.
Benim elimden bayağı bir Fender geçti. Mexico ve USA modelleri olmak üzere, hiç Squier geçmedi. Ama Ankara'da sürekli takıldığım müzik dükkanlarından 2 tanesinde, 1 yıl boyunca gelen Fender'lerin herhalde %80'inden fazlasını denemişimdir, Squier,MIM ve USA modelleri dahil. Buna göre yorum yapmam gerekirse;
1) Squier: Özellikle bu Classic Vibe modelleri çok enteresan. Fiyatına göre bir çoğu çok iyi, rezonans kuvvetli, dengeli gitarlar. Bunlara pek fazla modifiye yapman da gerekmez ama Strat'ın şanındandır, bir süre sonra ellenmedik/değiştirilmedik yeri kalmaz. Rengi çok çirkin bir CV modelinde inanılmaz bir akustik ses ve rezonans vardı. Haliyle ampliye takınca da bunun farkını gördük, ama rengi aşırı çirkindi. (Mavi yeşil arası bir gövde rengi, matched headstock)
2) Mexico Standard: Çok düz bir seri, neredeyse tüm gitarlar birbirinin aynısı ve piyango yoktu. Bana "renksiz" geliyor bu seri, yani Squier'lerden seçip almayı tercih ederim.
3) Mexico 50s 60s: Bu seri oldukça güzeldi ama sıfır fiyatları da yüksekti. Rezonans güzel, profiller 50s 60s oluşuna göre farklılık gösterir. Bunlar kesinlikle güzel stratlar.
4) Mexico Road Worn: Ben bu seriyi çok ama çok beğeniyorum, manyetikleri hariç olmak üzere. (Tex Mex). Nitro cilalı gövde, 50s tipi sap profili vs. Sap arkası da cilasız sanırım. Hatta kendime ayırdığım, en çok sevdiğim Road Worn'u da
@egehanbirge aldı. Satarken de söylemiştim, cidden harika bir gitar. Bir de Egehan seriyi tamamlayıp Lindy Fralin Vintage Hot yapmış, çok çok güzel olmuştur. Zaten bu seri, bir ara Mexico modellerin en pahalı serisiydi ve USA Special'la neredeyse aynı fiyattaydı. Yanlış hatırlamıyorsam da bu Road Worn serisi için American modellerden kalan kasa,sap vs. parçalar kullanılmış.
5) USA Special: Bu seri, üzerindeki Texas Special'lar hariç iyi bir seri değil. Ben USA Standard'da bulduğum rezonansı, bu serinin hiç bir gitarında bulamadım.
6) USA Standard: "Now you're talking" demeye başladığımız seri. Rezonans, ağaç kalitesi, akustik ses artık standartlaşıyor. Üzerinde eskiden USA Standard manyetik seti vardı, çok güzeldi. Şimdi sanırım Custom Shop manyetik seti koyuyorlar, çok daha güzel olmuş. Buna verilen para boşa gitmez. Çok iyi bir Mexico Strat bulamadığımız sürece, bu gitarın yerini herhangi bir Mexico tutmuyor.
7) USA Deluxe: Şu an kullandığım gitarlardan biri. Bendeki Ash gövde ve Rosewood tuşe. Oldum olası sevdiğim bir seri ve Ash/Rosewood kombinasyonu görünce de almıştım. Parasına kesinlikle değen bir seri. S1 switch sistemi ve Noiseless manyetikleri ile çalınmayacak tarz yok. Action mümkün olduğunca düşük ve Compound Radius sayesinde solo çalımlarda hızlı bir sapı var. Rock, Fusion, Heavy tarzlara çok iyi gidiyor ve rezonans çok doyurucu. (Forumda dün bir tane satıldı.)
8) Usa Elite: Yeni nesil Noiseless manyetikler ile Deluxe serisini ısıtıp önümüze koyuyorlar. Çok deneme şansım olmadı ama elbette kaliteli aletler.
9) USA Custom Shop: Bunlar artık işin son basamağı. Berlin Just Music'de epey haşır neşir oldum. O kadar para verip almam ama neden o kadar pahalı aletler olduklarını anlamak çok da zor değil.
Eğer etrafında Strat'tan anlayan biri varsa, yani elinden bir miktar Strat geçmiş biri varsa, onu da alıp Squier'den başla denemeye. USA ile uzakdoğu üretimler arası farkı anladığın zaman, tekrar Squier'den başla denemeye. En yakın geleni, en çok benzeyeni al.
Strat işi kesinlikle deneyip alma işidir. Her gitar için öyledir ama Strat için daha da önemli olduğunu düşünüyorum.