SSH Stratlar için köprü manyetiği tavsiyesi

Çaldığım Strat kasa gitarların tümünde aynı sıkıntıyı yaşıyorum.
Saptaki single veya single benzeri sounda sahip, dolgun ("balon gibi" diyeyim) tını ile kıyaslandığında, köprüdeki manyetikler (humbucker bile olsa) parlak ama gövdesiz kalabiliyor. Sırf bu yüzden zaten SSS'den uzak duruyorum, çünkü köprüde tipik bir single tınısından nefret ediyorum. Ama SSH ile de tam olarak istediğim gibi değil durum. Köprüde "yanmasını" istediğim manyetikler, daha ziyade çığlık atıyorlar🙂

Şu anda için bir gitarda Seymour Duncan JB ile nispeten daha iyi sonuç aldım (Köprüde Hot Rails, Tone Zone, DiMarzio Transition gibi seçeneklere kıyasla).

Bunun yaygın bir sıkıntı olduğunu anlıyorum. Geçen bir videosunda Andy Timmons'ın orijinal BB pedalını sadece sap manyetiğinde lead çalmak için kullandığını öğrendim. Yani sapta iyi tınlayan sinyal yolu köprüde sıkıntı oluyor. Bu nedenle ben de köprü manyetiği ile çalacağım ton için daha koyu bir ton yazdım. Ancak bu ideal bir çözüm değil.

Dolayısıyla sorum şu: Saptaki etli-hacimli single tınısına yakın tınlayan, daha gövdeli-midli bir köprü manyetiği tercihi olabilir? Metal çalmayacağım, biraz "vintage-modern tabir edilen, hi-gain Plexi-Friedman varı tınılar açısından düşünün.

Yani, köprüde kullanmaya uygun "steroidli/hormonlu" bir sap manyetiği arıyorum sanki🙂

Geçmişteki tecrübelerimden aklımda kalan DiMarzio AT-1 var. Belki PAF Pro-Evo veya (biraz sıradışı olmakla birlikte) fazla yüksek çıkışlı olmayıp sıcak tınlayabilecek Air Norton gib bir şey de işime yarayabilir gibi geldi?

Ya da bildiğimden şaşmayıp JB ile devam edeceğim.
 
Son düzenleme:
Hot Rails aslında köprü için buna uygun gibiydi. Kılıç kalkan tonları üreten Telecaster ın, köprü manyetiği yerine kullandığımda daha gövdeli, Low midlerin daha yüksek tınladığını ve tizlerin rahatsız etmeyecek boyutlara ulaştığını hatırlıyorum. Ancak gitarın kimyasını değiştirmişti sanki bir LP çalıyor gibiydim. Sen neden sevmedin?
 
Alnico modeller işini görebilir.
Bare Knuckle pickups modellerini inceleyin. Her renge uygun güzel manyetikleri var. Biraz etli oluyorlar ( fiyat olarak 😬 )

Bare Knuckle Pickups, Mule modeli beklentini karşılar gibi. Alnico iv manyetik
 
Son düzenleme:
Hot Rails aslında köprü için buna uygun gibiydi. Kılıç kalkan tonları üreten Telecaster ın, köprü manyetiği yerine kullandığımda daha gövdeli, Low midlerin daha yüksek tınladığını ve tizlerin rahatsız etmeyecek boyutlara ulaştığını hatırlıyorum. Ancak gitarın kimyasını değiştirmişti sanki bir LP çalıyor gibiydim. Sen neden sevmedin?
Sevmemek gibi değil de, tam olarak istediğimi bulamadım gibi. Hot Rails çatır çatır distortiona geliyor aslında (İmzamdaki linklerde Malmsteen tribute olarak altyapı üzerine kaydettiğim parça büyük ölçüde Hot Rails mesela...)

Sıkıntı biraz benin tercihlerimden kaynaklı ve görebildiğim kadarıyla iki mesele var: İlk olarak, benim sapta çalarken parlak tınılı bir şey tercih etmem, aynı tonla köprüye geçtiğimde fazla parlak kalmasına yol açabiliyor tonun.

İkinci olarak da tipik bir overdrive ile boost edilmiş distortion yerine, ben artık tam tersi (hafif kırılma tınısı veren overdrive soundunu boost eden distortion) bir sinyal yolu ile çalmaya başladım. Distortionda gain doğal olarak çok düşük ve bu şekilde akorlarda netliği koruyabiliyorum distortion ile. Ama köprüde distortion dostu bir manyetik olunca bu durum arkadaşın çok da hoşuna gitmiyor sanki🙂 Saptaki dolgunluk ve sustain tınısı, köprüde yırtıcı ama gövdesiz hale gelebiliyor. Gaini biraz açınca elbette sustain geliyor, ama bu sefer de daha Gary Moorevari, iyice kompresli filan oluyor.

Not: Yabancı forumlardan birinde "bağımsız ton potları; sorun çözülür" şeklinde bir öneri gördüm. Gayet mantıklı aslında.
 
köprüde p90 veya ssl7 gibi şeyler deneyebilirsin ama ayrı pot ve kapasitör daha basit bir arayış olur herhalde, olayın temeli saptaki geniş tel salınım hareketinin verdiği tonu köprüdeki sıkışık hareketten almayı istemen, yani köprü pozisyonunda bulunmayan bir frekansı istiyorsun, manyetiğin yapabileceği bir şey değil bu, SSS düzende sap ve köprüyü seri bağlayıp midleri biraz kısabileceğin bir mod mutlu edebilir diye düşünüyorum.
 
köprüde p90 veya ssl7 gibi şeyler deneyebilirsin ama ayrı pot ve kapasitör daha basit bir arayış olur herhalde, olayın temeli saptaki geniş tel salınım hareketinin verdiği tonu köprüdeki sıkışık hareketten almayı istemen, yani köprü pozisyonunda bulunmayan bir frekansı istiyorsun, manyetiğin yapabileceği bir şey değil bu, SSS düzende sap ve köprüyü seri bağlayıp midleri biraz kısabileceğin bir mod mutlu edebilir diye düşünüyorum.
Bravo, çok güzel özetlemişsiniz. Ben de yabancı forumlarda yanıt ararken bu sonuca ulaştım; benim sevmediğim şey aslında manyetik değil, köprüdeki tınının kendisiymiş.
 
suhr doug aldrich’ler düşünülebilir.

tabii kullanıldıkları tarzlar çok farklı ancak brandon ellis sadece köprü pozisyonunda manyetikler kullanıp çok gövdeli ve doygun tonları olan bir gitarist. signature seymour duncan parallel axis’ine ve diğer varyasyonlarına bakılabilir.

wes hauch da köprü manyetiğini sapa oranla daha sık kullanıyor, sd jupiter kılıklı rail manyetiklere de bakılabilir. tabii bu abiler daha extreme işler yapıyorlar ancak manyetikler daha yumuşak tonlarda nasıl cevap verir denemek lazım.
 
Son düzenleme:
Benzer durumu SSS ile yaşadım, overdrive'da bridge için olan ton neck'e neck için olan ton da bridge'e uygun olmuyordu, araştırmalarım sonucunda manyetiği değistirmeden de çözümler olduğunu gördüm. 8 sound wiring diye bir yöntem var, frekansın çıkışını her 3 manyetiğin çeşitli seri ve paralel bağlantılarıyla gerçekleştiriyor, bu sayede neck manyetiğinin hafızamızdaki baskınlığını kaybetmeden de geçişler yapmak mümkün, ( sonuçta kişisel olarak bütün pozisyonlar arasında bir ilişki arıyordum, aynı bir ressamın paleti gibi, aradığım şey bütün farklı renklerden ziyade soğuk ve sıcak tonları alabilecegim limitli bir paletdi.)

Benim bu push pull modunda en çok hatta tek kullandığım pozisyon bridge+middle seriyken köprünün paralel olduğu pozisyon. Bu mod neck'in o bahsettiğiniz "balon" sesini humbucker'a tam benzemeyen midli bir sese ekliyor, cleande bu ses sanki sinyal boost pedalından geçmiş ama tizler kırpılmış gibi gelirken, distorion'da sanki humbucker+p90 mixli bir karaktere benziyor gibiydi. Bende bu ses muhtemelen manyetiklerin seri olmasından dolayı standart 5. pozisyondaki neck pickupına göre daha volümlü kalıyordu, zaten bu seri bağlantısı olan pozisyonlar standart 5 yol pozisyonlarına göre daha baskındı, ama hepsinin tizleri kırpılmış gibiydi bana bir tık stratın kendine has o ince tuşesinden uzaklaşma da hissettirdi.

Ama günün sonunda bu modu sağlayan switchi iptal ettim, klasik strat görünüşü daha çok hoşuma gitti, zaten en fazla 3 farklı switch pozisyonda çalıyorum. Bir şarkıda iki farklı manyetik frekansı bana yetiyormuş. Elimde bir kaç gitar daha var ve bunların tonal kapasitesi benim kolay kolay bitirebileceğim bir şey de değil.

Biraz uzun tuttum, bahsettiğim modun şeması videonun 1:30 kısmında. Modu kendim lehimle 2PDT switch'le yaptım, push pull ile daha estetik durur.

 
Fender pro, pro ii ve elite hss stratlarimda tone 2 potu kopru manyetigini kontrol ediyor. Ben çok fayda görüyorum, ancak sıradan tone potu degil de kistikca bas frekanslari belirginlestirmeden tizi kısan potlar bunlar. Kesinlikle tavsiye ederim.

Stratta köprü manyetigi olarak bence Fender shawbucker manyetikler gayet iyiler. Bunun dışında 6.5 - 8.5 Ohm arasi çıkışı olan Alnico 2 veya 5 manyetikler size ilac gibi gelebilir. Mesela Dimarzio PAF pro, SD Seth Lover, SD Pearly Gates gibi..
 
Tam olarak ayni olmasa da neck`in fazla koyu (veya bass karakterli) kalmasi ve bridge`in fazla parlak (tiz karakterli) kalmasi konusunda baya uzun suredir kafayi yemis durumdayim ben de. Her gecen gun yeni bir seyler ogreniyorum bu konu ile ilgili.

Neck manyetiginden cok memnunsun, bunu sabit tutup buna gore seni mutlu edecek bir bridge manyetigi konusacagiz diye anliyorum hocam. (ben isin icinden cikamayinca tam tersini de denemistim)

Kagit uzerinde Seymour Duncan JB ve DiMarzio AT-1 uygun gorunuyor ancak bu noktada ceramic magnet ve alnico 5 magnet konusuna girmek istiyorum.

Bir cok stock gitar modelinde de oldugu gibi neck`te alnico 5 magnet ile yapilmis bir manyetik varken koprude ceramic magnet ile yapilmis bir manyetik kombinasyonu ile bu farkin daha da azaldigini gordum (kendi kendime yeniden kesfetmis oldum)

Seymour Duncan SH4 JB (humbucker olan) ve DiMarzio AT-1 modelleri bildigim kadariyla alnico 5 magnet.

Ceramic miknatisli bir model deneyebilir misin diyecegim ancak hocam hot rails denemis. Buna ragmen DiMarzio The Chopper denedin mi veya denemeyi dusunur musun diye sormak istiyorum. Ben hem stratimda hem telemde koprude (uzun denemeler sonucunda) the chopper`da karar kildim. Neck`te de bununla uyumlu alnico 5 miknatisli single modeller tercih ettim. Memnun kaldigim, begendigim seyi de deger verdigim forum uyelerine her firsatta oneriyorum.

Bir de seri humbucker ve paralel humbucker hikayesi var. Koprudeki DiMarzio The Chopper buyuk olcude ihtiyacimi karsiladi ancak zaman zaman (yuksek drive`dan dusuk drive`a gecince veya tam tersinde) bana da bi tik daha yumusak olsa veya bi tik daha sert olsa hissiyati geliyor ve bu durumda S1 switch veya push/pull switch ile seri/paralel ayarini degistiriyorum ve yaklasik iki yildir baska kopru manyetigi dusunmeme gerek kalmadi desem yeridir.

@justaperfectday`in bahsettigi bridge manyetigini tone ile kontrol etme konusu var bir de. Bana da gecmiste kendisi bir konuda onermisti. Bunu da yaptim strata. Cok cok kullanisli bulamadim veya ben kullanmaya alisamadim ancak evet bridge i kontrol eden tone potansini dogru ayarlayinca ise yariyor. Hatta neck`in tone una daha farkli brige`in tonuna daha farkli degerlerde kapsitorler secmistim. Bu kadar delirirsen degerler asagida hocam 😊:
Volume Pot Kapasitör: ***kapasitör yok***
Tone-1 Pot Kapasitör: 0.47uF (bridge için)
Tone-2 Pot Kapasitör: 0.15uF (neck ve middle için)

Bridge icin Fender modelleri de dusunulebilir ancak DiMarzio ve Seymour Duncan modellerine gore ulasmasi daha zor gelmisti bana.

Yine cok uzun yazdim. Ozetle:

1-Neck manyetiginin miknatisinin ne oldugunu biliyor muyuz?
2-Ceramic miknatisli bir bridge manyetigi dusunur musun?
3-Seri/paralel konusunu dusunur musun?
4-Bridge`i tone potu ile yonetmeyi dusunur musun?
 
Tam olarak ayni olmasa da neck`in fazla koyu (veya bass karakterli) kalmasi ve bridge`in fazla parlak (tiz karakterli) kalmasi konusunda baya uzun suredir kafayi yemis durumdayim ben de. Her gecen gun yeni bir seyler ogreniyorum bu konu ile ilgili.

Neck manyetiginden cok memnunsun, bunu sabit tutup buna gore seni mutlu edecek bir bridge manyetigi konusacagiz diye anliyorum hocam. (ben isin icinden cikamayinca tam tersini de denemistim)

Kagit uzerinde Seymour Duncan JB ve DiMarzio AT-1 uygun gorunuyor ancak bu noktada ceramic magnet ve alnico 5 magnet konusuna girmek istiyorum.

Bir cok stock gitar modelinde de oldugu gibi neck`te alnico 5 magnet ile yapilmis bir manyetik varken koprude ceramic magnet ile yapilmis bir manyetik kombinasyonu ile bu farkin daha da azaldigini gordum (kendi kendime yeniden kesfetmis oldum)

Seymour Duncan SH4 JB (humbucker olan) ve DiMarzio AT-1 modelleri bildigim kadariyla alnico 5 magnet.

Ceramic miknatisli bir model deneyebilir misin diyecegim ancak hocam hot rails denemis. Buna ragmen DiMarzio The Chopper denedin mi veya denemeyi dusunur musun diye sormak istiyorum. Ben hem stratimda hem telemde koprude (uzun denemeler sonucunda) the chopper`da karar kildim. Neck`te de bununla uyumlu alnico 5 miknatisli single modeller tercih ettim. Memnun kaldigim, begendigim seyi de deger verdigim forum uyelerine her firsatta oneriyorum.

Bir de seri humbucker ve paralel humbucker hikayesi var. Koprudeki DiMarzio The Chopper buyuk olcude ihtiyacimi karsiladi ancak zaman zaman (yuksek drive`dan dusuk drive`a gecince veya tam tersinde) bana da bi tik daha yumusak olsa veya bi tik daha sert olsa hissiyati geliyor ve bu durumda S1 switch veya push/pull switch ile seri/paralel ayarini degistiriyorum ve yaklasik iki yildir baska kopru manyetigi dusunmeme gerek kalmadi desem yeridir.

@justaperfectday`in bahsettigi bridge manyetigini tone ile kontrol etme konusu var bir de. Bana da gecmiste kendisi bir konuda onermisti. Bunu da yaptim strata. Cok cok kullanisli bulamadim veya ben kullanmaya alisamadim ancak evet bridge i kontrol eden tone potansini dogru ayarlayinca ise yariyor. Hatta neck`in tone una daha farkli brige`in tonuna daha farkli degerlerde kapsitorler secmistim. Bu kadar delirirsen degerler asagida hocam 😊:
Volume Pot Kapasitör: ***kapasitör yok***
Tone-1 Pot Kapasitör: 0.47uF (bridge için)
Tone-2 Pot Kapasitör: 0.15uF (neck ve middle için)

Bridge icin Fender modelleri de dusunulebilir ancak DiMarzio ve Seymour Duncan modellerine gore ulasmasi daha zor gelmisti bana.

Yine cok uzun yazdim. Ozetle:

1-Neck manyetiginin miknatisinin ne oldugunu biliyor muyuz?
2-Ceramic miknatisli bir bridge manyetigi dusunur musun?
3-Seri/paralel konusunu dusunur musun?
4-Bridge`i tone potu ile yonetmeyi dusunur musun?
Teşekkür ederim.
Saptaki manyetiğin niteliğini öğreneceğim. Köprüde humbucker var, o yüzden Chopper benim için iyi bir opsiyon değil (Hot Rails denediğim gitarım SSS idi ama sonuçta o da Strat kasa...)
Birden fazla kaynaktan aldığım tavsiye, benim AlNico 5'e yönelmem gerektiğini düşündürüyor, özellikle de JB sevdiğim düşünülürse...
 
olayın temeli saptaki geniş tel salınım hareketinin verdiği tonu köprüdeki sıkışık hareketten almayı istemen, yani köprü pozisyonunda bulunmayan bir frekansı istiyorsun, manyetiğin yapabileceği bir şey değil bu,
Hep gözümüzün önünde olan ve en doğru temelde tespit. Tel salınımı /titreşimi bir frekans aralığı neticede, neck pozisyonunda daha geniş ve bu daha düşük frekansları ürettiği nokta. Bridge pozisyonunda ise salınım daha düşük ve yüksek frekanslar öne çıkıyor. Strat manyetiklerinde, çapraz konumlandırılan manyetiğin mantığı da bunun üzerine kurulu doğal olarak.
 

Geri
Üst