Strat için Manyetik Önerileriniz

Selamlar, manyetik konusunda önerilerinize ve bilginize ihtiyacım var. Gitara başladığım yıllardan beri (30 yıla yakın) tüm gitarlarım ibanez ve humbucker manyetikliydi. Hep kendi üzerindeki stok manyetiklerini kullandım. Farklı bir manyetik araştırmasına yada değişimine hiç gitmedim. Bu konuda pek tecrübeli değilim.

İlk defa bir strat gitara sahip oldum. Gövdesi Alder (kızılağaç) ve klavyesi roasted maple (kavrulmuş akçaağaç). Üzerinde custom shop fat50 diye geçen single manyetikler var. İlk defa single manyetik kullanmama rağmen single'ın verdiği tınıyı sevdim ama çalış stilime pek uyan manyetikler değiller. Daha gainli hardrock drivelı tonlar kullanıyorum. Çamurlanan yada tiz karakterli manyetikler hoşuma gitmiyor. Single boyutunda humbucker manyetik ile değiştireceğim. Seymour Duncon nedense hoşuma gitmiyor. Dimarzio dan sap ve köprü pozisyonu için neler önere bilirsiniz?
 
Son düzenleme:
Selamlar, uzun zamandır siteye giremiyordum. Görünce yazmak istedim. Yıllar sonra eski ilk gitarımı bulunca üzerinde mod işlemleri yapmaya başladım. Bu süreçte DiMarzio'nun mini humbucker modellerinin belki de yarısını denemişimdir. Şu an neck'te fast track1, bridge'de the chopper kullanıyorum. Hatta forumda bir konum var daha güncelleyemedim. Müsait bir zamanda orayı da güncellemek istiyorum.

The Chopper / Fast Track 1 kombinasyonu beni oldukça mutlu etti.

Bridge için yazmam gerekirse daha yüksek çıkışlı olarak tone zone s, pro track, super distortion s, fast track 2 modellerini denedim.

DiMarzio'nun sitesinde teknik veriler oldukça ayrıntılı yazıyor. Output mV ifadesi manyetiğin çıkış gücünü belirtiyor.

Ancak sadece bununla tercih yapmak çok doğru olmaz. Manyetiğin Resistance değerine de bakmak lazım. Çok genel bir bilgi olarak bridge manyetiğinin resistance değerinin neckten daha yüksek olarak seçildiğini söyleyebilirim.

Ben bass/treble dengesi ile de çokça uğraşmışıp istediğim sonucu elde edememiştim. Gitarın mimarisi gereğince neck bölümü daha bass frekansları toplarken bridge bölümü daha treble frekansları topluyor. Bu açıdan bakınca da bridge kısmına bass karakteri daha yüksek bir manyetik seçerken neck kısmına da treble karakteri daha yüksek bir manyetik seçmek gerekiyor. En azından çalarken manyetik değiştirince amfi/pedal üzerinde aynı EQ ayarlarında çok çok absürt farklar olmaması için buna dikkat etmekte yarar var.

Bütün bu bilgiler doğrultusunda bridge kısmında super distortion s, neck kısmında the chopper kullanmıştım. Uzun süre de böyle kullandım.
Yorumum: Super Distortion S strat için fazla yüksek çıkışlı bir manyetik. Sesi bozmuyor ama tınısını yapay buluyorum. Strat ruhundan biraz uzaklaşıyor. Kimisi için bu sorun olmayabilir ancak ben zaten yüksek çıkışlı manyetikler ile çalmak istediğimde farklı gitarlar kullandığım için memnun kalmadım. Daha düşük çıkışlı bir modele geçtim.

The Chopper çok güzel bir manyetik ancak benim yorumum bu manyetik kesinlikle neck manyetiği değil. DiMarzio sitesinde neckte de kullanılabilir yazmış. Bütün teknik değerleri de uygundu ancak iyi sonuç alamadım. Daha doğrusu ne cleande ne drive da tane tane duyurmadı. Çok çamurlu bir ses verdi. Stratın neckinde bu sesi sevmedim.

Fast track2 için de benzer şeyler söyleyebilirim. Bu manyetiğin resistance değeri de oldukça yüksek. Drive çalarken güzel ama cleanlerde memnun kalmamıştım.

Bridge kısmında tone zone s i de kullandım ancak bu modeli de çok fazla mid karakterli buldum.

Bridge kısmında pro track kullandım. Çıkış gücü bu diğer modeller kadar yüksek olmasa da çok güzel bir manyetikti. (H-S-S kullansam tekrar tercih ederim)

Neck kısmında Fast Track 1'den çok memnunum. Güç olarak çok aşağı kalmadığı sürece (neredeyse) her kombinasyonda neck kısmına uyuyor diyebilirim.

Ek olarak Fender'in S-1 switch diye push/pull ile aynı işi yapan potansları var. Volume kısmında 500K tone kısımlarında 250K kullandım. DiMarzio'da bu şekilde öneriyor.

Biraz uzun oldu, umarım faydalı olmuştur.
 
Ek olarak: Ibanez'in H-H gitarlarında kullanılan bridge tone zone neck air norton kombinasyonunun mini humbucker versiyonunu da deneyebilirsiniz. Bridge tone zone s neck air norton s.

Tone Zone S
Output 300
Resistance 12.39 KOhm
Bass 6.0
Low mid 8.5
High mid 8.0
Treble 3.0

Air Norton S
Output 280
Resistance 11.21 KOhm
Bass 5.0
Low mid 6.5
High mid 6.0
Treble 3.5

Bass/Treble dengesi olarak mutlu edeceğini düşünmüyorum. Ayrıca bridge 300 output iken neck 280 output bence biraz fazla. Manyetiğin yüksekliğini düşürüp yükselterek ses şiddetini ayarlayabiliyoruz ancak manyetik telden uzaklaştıkça ton biraz daha koyulaşırken yaklaştıkça daha parlak oluyor.

Neck zaten bass/mid yüksek treble düşük karakterli bir manyetikken bir de ses şiddetini dengelemek için manyetiği tellerden uzaklaştırıp sesi biraz daha boğunca kötü olacağı kanaatindeyim. Çok sık karşılaştığım bir kombinasyon olduğu için eklemek istedim.

NOT: Neck kısmında bridge'den daha düşük output ve daha düşük resistance değeri tercih etmekte yarar var.
 
Geri
Üst