Stüdyo düzeneği

sumeyye

sumeyyecobain
Hocamın stüdyosunda gitar çalıyorum bilgisayarından efekt amfi ayarlıyor birde önünde mixer var. Etrafta kolonlar var ses her taraftan geliyor peki bunu nasıl yapıyor?
Bir tanede profiler marka üstümde bir sürü düğmesi olan bir cihazı var bazen gitarı ona bağlıyor ama onu fazla kullandırmıyor.

Hocama salak salak sorular sormamak için buradan soruyorum. Bu tip bir bilgisayarlı bir sistem kurmak için ne almak gerekli? Amfi falan alacağım diyordum ama bu sistemle farklı enstrumanlarıda ilerde kaydetmek provasını yapmak olası.

niye salak salak sorular olsunki. hocan senin yaşındayken nasıl bir setup ı vardı acaba biliyor musun? . her şeyin bir ilk versiyonu var ve zamanla evriliyor. kimisinde de aynı kalıyor. Bence aklında kalan soruları ders bittikten sonra sormalısın. ya da izin isteyip stüdyonun fotograflarını çekip chatgbt yüklersin ordan bir şeyler kapıp sonra öğretmeninle üzerine konuşursun. bence öyle daha keyifli olur. çünkü monolog değilde diyaloga döner muhabbettiniz.

Asıl hocana sorman lazım, adı üstünde hoca yani, görevi o, öğretmek.

Basit bir home stüdyo için bol işlemci çekirdekli, bol ramli bir bilgisayar yanında, çok giriş çıkışlı bir harici ses kartı (eğer aynı anda 2-3 enstruman- vokal vs. girişi yapacaksan o da, yoksa 1 gitar 1 vokal girişi olan aletler bolca), dinleme monitörleri ürettiğin sesleri doğru frekanslarda duyabilmek için , daw yazılımı (kayıtları vs yapacağın yazılım) ve tercihen hangi enstruman ile kayıt yapacaksan onun için vstler (plug-in), mütevazi bir midi klavye, gitar anfi vstlerini kontrol için de bir midi controller olabilir.

Basit bir home stüdyo için bol işlemci çekirdekli, bol ramli bir bilgisayar yanında, çok giriş çıkışlı bir harici ses kartı (eğer aynı anda 2-3 enstruman- vokal vs. girişi yapacaksan o da, yoksa 1 gitar 1 vokal girişi olan aletler bolca), dinleme monitörleri ürettiğin sesleri doğru frekanslarda duyabilmek için , daw yazılımı (kayıtları vs yapacağın yazılım) ve tercihen hangi enstruman ile kayıt yapacaksan onun için vstler (plug-in), mütevazi bir midi klavye, gitar anfi vstlerini kontrol için de bir midi controller olabilir.
Teşekkür ederim ses kartı olayını araştıracağım.

Gerçekten bu işte alt sınır ne? Ben 12 senelik bir bilgisayarl takılıyordum. (1.nesil i5 4gb ram) Yeni bit şey almaya niyetlendim.
12. Nesil ve üzeri i5 ve 8-16 ram yeterli olur mu?
Belki ileride videoları da düzenleyeceğim ama bu kısım kesin değil. 4K video kaldırması için sağlam ekran kartı mı gerekli?

Ben şu an 12. nesil intel i5 12400f kullanıyorum, 6 fiziki çekirdeği var, kullandığınız uygulamanın ne kadar çok çekirdek istediği önemli, çoğu uygulama bugün bile bütün bu çekirdeklerin tam performansını kullanamıyor, aynı şekilde ram de öyle. Fakat daha iyi donanım şöyle bir rahatlık sağlıyor, yaptığınız iş yanında başka işler yapıyorsanız (multitaksting - yani bir yanda daw çalışırken diğer yanda browser üzerinde bir şey yapıyorsanız, yada başka bir işin render'ını alıyorsanız, oyun oynarken yayın yapıyorsanız gibi senaryolar) sisteminiz daha donmadan kasmadan çalışıyor. Bugün yeni bir pc toplayacaksanız zaten 16gb ram'den daha düşük olmasın. Bu gibi işler için de minimum 6 çekirdek, aynı anda çok iş yapacaksanız da 8 çekirdek ve üzeri öneririm.

4k render için kullandığınız ekran kartının gücü yanısıra videoyu çektiğiniz kameranın kullandığı codec ve montaj yazılımınız da önemli, fakat 4000 - 5000 serisi nvidia rtx kart alırsanız içindeki tensor çekirdekleri render'a yardımcı olacaktır (ben amd radeon kullanıyorum orası ayrı tabi 🙂, yada apple m serisi işlemcili bilgisayarlarına bakabilirsiniz bunlar zaten mimari yapıları gereği performanslı cihazlar.

Geri