Evet müzik endüstrisi için bu yapay zeka bambaşka bir boyuta geçiş sanırım



Sözlerden yola çıkıpı istenilen şekilde şarkı mı yapıyor?Evet müzik endüstrisi için bu yapay zeka bambaşka bir boyuta geçiş sanırım
![]()
![]()
![]()
Evet her türlü tarife göre üretiyor dedi arkadaş. Sanırım çok başka zamanlara evriliyor...Sözlerden yola çıkıpı istenilen şekilde şarkı mı yapıyor?
Eğer öyleyse bu müzik endüstrisinin bittiği anlamına da geliyor sanki...
Bunlar beta gibi zaten, daha bebek adımlarıŞarkıyı tarif edince ona göre şarkı yapıyor, sanırım sözleri falan ekleyince de onları uyduruyor olabilir. Sadece Türkçe şarkı dedim şunu yaptı:
![]()
Bizi böyle biliyor yapay zeka ama aslında doğru tarafı da var. Endüstrinin doğruların yapıyor ama hepsi o kadar belli ki yani artık "şarkı" dinlememe sebeplerimden biri de bu zaten adamlar bunun matematiği ile olayı çözmüş ve çok daha ilerleyecek gibi de duruyor. Katlanarak artıyor çünkü...
Ses kalitesi bana kötü geldi, belki kalite artırılıyordur ya da bu deneme sürümü için olabilir ama nerden bakarsak bakalım gülümsetiyor ve ilginç 😀
Zaman geçtikçe A.I şarkıya ruh kazandırabilir mi? Yoksa sadece xyz gibi yapmakla mı yetinir. Blues şarkısı yaptırdım hiç fena olmadı açıkçasıBu suno ai ile yapılan işleri bir süredir dinliyorum. Ben de bir iki eğlencesine takıldım.
Staluer'in paylaştığı ikinci kayıt özellikle çok gerçekçi.
FAKAT farkettiğim bir nokta şu; bu programla yapılan şarkıların istisnasız hepsinde vokal ve enstrümantal melodilerin olduğu yerler çok anlamsız. İnsanda hiçbir etki bırakmıyorlar. Notaların seçiliş şeklinden bahsediyorum. Alt yapıyla uyumlu bir gamda rastgele notalar seçilerek belirtilen türe uygun ritimde notalar çalınıyor ya da vokal tarafından söyleniyor.
Sonuç olarak şarkıyı kapadığınızda aklınızda ne nakarat ne de enstrümantal bölüm kalıyor. Mekanik var fakat groove yok, ruh yok.
şuna eric clapton desen belki yutarım biliyor musun 😀Zaman geçtikçe A.I şarkıya ruh kazandırabilir mi? Yoksa sadece xyz gibi yapmakla mı yetinir. Blues şarkısı yaptırdım hiç fena olmadı açıkçası
![]()
Shades of Midnight by @existentialremixers254 | Suno
electric blues soulful song. Listen and make your own with Suno.suno.com
Valla ben de çok şaşırdım ya çok güzel olmuş bence, biraz zaman geçse hiç insandan ayırt edilmeyecek şeyler çıkabilir fazlasıyla ürkütücüşuna eric clapton desen belki yutarım biliyor musun 😀
Bunun sebebi proses ile de ilgili olabilir.Bu suno ai ile yapılan işleri bir süredir dinliyorum. Ben de bir iki eğlencesine takıldım.
Staluer'in paylaştığı ikinci kayıt özellikle çok gerçekçi.
FAKAT farkettiğim bir nokta şu; bu programla yapılan şarkıların istisnasız hepsinde vokal ve enstrümantal melodilerin olduğu yerler çok anlamsız. İnsanda hiçbir etki bırakmıyorlar. Notaların seçiliş şeklinden bahsediyorum. Alt yapıyla uyumlu bir gamda rastgele notalar seçilerek belirtilen türe uygun ritimde notalar çalınıyor ya da vokal tarafından söyleniyor.
Sonuç olarak şarkıyı kapadığınızda aklınızda ne nakarat ne de enstrümantal bölüm kalıyor. Mekanik var fakat groove yok, ruh yok.
Tam olarak olayı özetleyen cümle olmuş. Suno kalıbına göre bir şeyler uyduruyor, yersenUydurmak başka, üretmek başka şeydir;
Bence bugün AI -mış gibi yapma döneminde. İleride tek bir formüle bağlı kalmadan farklı matematiklerle oluşturulmuş şarkılar yapabilir, belki de AI olduğunu öğrenmesek anlayamayacağımız işler oluşturabilir. Nasıl ki Chat GPT ile yazılan makaleleri insan yapımıymış gibi gösteren uygulamalar var ise AI aracılığıyla yapılan müziğin insan elinden çıkmış gibi göstermesini de sağlayabilirler, bence bu çok düşündürücü ve asla etik olmayan bir şey. Bana kalırsa çıkan şarkılar insan yapımı gibi olsa bile, o şarkıların asla bir etkileyiciliği olmayacak çünkü şarkıların hikayeleri vardır, o şarkıyı yazmaya iten bir sebep vardır, sanatçı kendini ruh halini dünyasını yansıtır şarkılarındaBunun sebebi proses ile de ilgili olabilir.
Müzikle şarkı sözü yazarak ilişki kuran (ve aslında beste yapamayan) insanlar tipik olarak şarkı formu denilen şeyi anlamazlar. Dolayısıyla, yazdıkları sözlerde bir giriş-gelişme-sonuç, yani verse-prechorus-nakarat gibi örüntüler de yoktur. Ayrıca, bu örüntüdeki her bir parçayı oluşturan daha küçük birimleri de (soru-cevap şeklinde cümleler, vurgular, tekrarlar..) anlamazlar. Hatta bazıları kafiyenin gerektiği bile anlamaz, bodoslama serbest şiir bile yazar. Uydurmak başka, üretmek başka şeydir; ikincisi bilgi ve deneyim ister. Bunların ikisi de genellikle bu arkadaşlarda yoktur.
Bu tip şarkı sözlerinden akılda kalıcı bir şey de çıkamaz; çünkü şarkı sözü, melodinin akılda kalıcı olmasını sağlayacak unsurları içermemektedir.
Suno denilen bu şeyi kullananların büyük bir kısmı da muhtemelen bahsettiğim konularda zır cahil olduğu için, ortaya bir şey çıkmaması bana çok doğal geliyor.
Ben Suno ile yazılmış gibi duran bir şarkı dinlemiştim vaktiyle. Önce şiir yazılmış, sonra bir vokalist bunu mevcut müziğin üzerine uydurmaya çalışarak aklınca vokal yazmıştı. Trajikomik bir şeydi ve grup da şarkının ne kadar tuhaf duyulduğunun farkında değildi.
Bence bugün AI -mış gibi yapma döneminde. İleride tek bir formüle bağlı kalmadan farklı matematiklerle oluşturulmuş şarkılar yapabilir, belki de AI olduğunu öğrenmesek anlayamayacağımız işler oluşturabilir. Nasıl ki Chat GPT ile yazılan makaleleri insan yapımıymış gibi gösteren uygulamalar var ise AI aracılığıyla yapılan müziğin insan elinden çıkmış gibi göstermesini de sağlayabilirler, bence bu çok düşündürücü ve asla etik olmayan bir şey. Bana kalırsa çıkan şarkılar insan yapımı gibi olsa bile, o şarkıların asla bir etkileyiciliği olmayacak çünkü şarkıların hikayeleri vardır, o şarkıyı yazmaya iten bir sebep vardır, sanatçı kendini ruh halini dünyasını yansıtır şarkılarında
Bazı meslekleri şimdiden etkileyebiliyor. Özellikle marketing kısmını AI kusursuza yakın yapar herhalde. Data Science geleceğin mesleği olur gibi. Tonla veri var ve AI yardımıyla manipüle etmek, pazarlamalar yapmak çok mümkün.Bahsettiğiniz duruma benzer ama küçük çaplı bir örneği forumda çok yakın zamanda yaşandı:
![]()
Dini Rock Müzik (Sağırlara Seslenme)
turkrock.com
Ruh meselesi karışık bir konu aslında. Yeterince "karmaşıklığa" ulaşabilirse günün birinde "ruhlandığını" da düşünebiliriz. Tabii işler bu seviyeye gelince dünyayı da ele geçirme seviyesine geleceklerinden sanat için endişelenmemize gerek kalmayacak diye düşünüyorum 🙂