Suno AI v4 Hk.

Suno AI'ın v4 versiyonunun çıkışıyla birlikte, yapay zeka destekli müzik üretiminde hem vokal kalitesinde hem de şarkı yapılarında belirgin bir gelişme (özellikle vokallerde uçma) yaşandı. Özellikle ses kalitesinin beklediğimden fazla olması beni şaşırttı. Buradaki herkesin görüşlerini merak ediyorum, yapay zeka böyle ilerlemeye devam ederse müzik endüstrisinin geleceği müzisyenler için tehlikede mi? Forumdaki tüm müzisyenlerin bu konudaki fikirlerini duymak isterim.

Kendi düşünceme gelecek olursam, yapay zekanın günümüzdeki birçok müzikten (çöpten) daha kaliteli eserler üretebildiğine şahit oldum. Ancak müzik endüstrisi için devasa bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyorum. Sonuçta, canlı performanslar gibi unsurlarda hala insana ihtiyaç duyulacak.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Örnek bir YZ performansı: Her Gün Aynı Şey (Remastered) by @mortissidhe | Suno

Konuyu uzaktan ve dolaylı şekilde takip ediyorum yani oturup suno ile uğraşmışlığım yok. Bir kere öylesine denemiştim. O haline göre vokallerdeki ses kalitesi katlanarak artmış ama insansı duyulmuyor. Her hece tam olması gereken yerde (hece derken de şarkıdaki heceye denk geldi bu arada ai mucizesi bu galiba).

Yani vokallerde her şey tam yerinde olması yapay duyuma sebep oluyor gerçek vokaller bu kadar tam yerinde söyleyemiyor, kaymalar oluyor ve bu insansı hataları henüz duyamıyorum, ilerde bunu da taklit edeceklerdir hiç şüphem yok.

Buradaki sorun şu ai'nin ürettiği her şey mevcut üretilenlerden toparlama şeklinde. O yüzden bu işin özüne inmeden yani aynı insan zihninin eğitimi gibi (aslında o da sıfırdan değil ama belli şartlarda "yaratıcılık" dediğimiz şey gerçekleşir ve olmayan bir kombinasyon ortaya çıkar) bir algoritmaya geçilmeden tehdit oluşturacağını sanmıyorum.

Sektör için hızlı üretim için ya da işte atıyorum elinizde video kurgusu var müzik gerekiyor, bu tarz işler için müzisyenlerin yerine geçebilir ama ötesinde hızlı tüketim ve ekonomik çekinceler haricindeki yaratıcılık için henüz bir tehdit oluşturacağını sanmıyorum.

Bir de bu konulara hep bir distopik film kurgusuyla bakmaya gerek yok. Tehdit oluşturur kıvama geldiğinde insanla anlaşabilir kıvama da gelecek, öyle bir şey olsa devrim niteliğinde olur ama şu an büyük kısmı tamamen göz boyama, algoritmasını direkt anladığımı söylemiyorum ama yapılan açıklamaları okuyunca sadece derleme yaptığını anlıyorum. Yukarda bahsettiğim şekilde bir yaratıcılık emaresi ortaya çıkarsa işin rengi o zaman değişir.

Yeteri miktarda veri işleme kabiliyeti ya da karmaşıklığı algılama kapasitesi ister istemez bir "zihin" yaratabilir. İnsanoğlu kendi zihnini biricik zannediyor ama işlerin öyle olduğunu sanmıyorum, bir yanılsama içinde birbirimizin kötü birer kopyasıyız, tek sorun bunu fark etmiyoruz (aksine öyle olmadığına inanıyoruz) ve yapay zekadaki bu gelişmeler bize aslında bunun birer yansıması olarak geri dönüyor. Çok ilginç bir süreç ve zamanlardan geçiyoruz gerçekten...

Suno AI'ın v4 versiyonunun çıkışıyla birlikte, yapay zeka destekli müzik üretiminde hem vokal kalitesinde hem de şarkı yapılarında belirgin bir gelişme (özellikle vokallerde uçma) yaşandı. Özellikle ses kalitesinin beklediğimden fazla olması beni şaşırttı. Buradaki herkesin görüşlerini merak ediyorum, yapay zeka böyle ilerlemeye devam ederse müzik endüstrisinin geleceği müzisyenler için tehlikede mi? Forumdaki tüm müzisyenlerin bu konudaki fikirlerini duymak isterim.

Kendi düşünceme gelecek olursam, yapay zekanın günümüzdeki birçok müzikten (çöpten) daha kaliteli eserler üretebildiğine şahit oldum. Ancak müzik endüstrisi için devasa bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyorum. Sonuçta, canlı performanslar gibi unsurlarda hala insana ihtiyaç duyulacak.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Örnek bir YZ performansı: Her Gün Aynı Şey (Remastered) by @mortissidhe | Suno
Bu örnekteki şey ve benzerlerinin zaten müzikal anlamda bir tür abur-cubur veya fast food olduğunu düşündüğüm için, AI ile bunların yapılmasının çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Vaktiyle Sansamp pedalları ilk çıktığında devrim yapmıştı. Firmanın kurucusu hem enstrüman çalan, hem de işin elektrik-teknik kısmından anlayan birisiydi.
Band in a box (BIAB) yazılımı (akorları yazarak hızla altyapı üretmek ve üzerine emprovize çalışmak için kullanılır) da bu tip devrimdi. Yazılımı geliştiren Peter Gannon da sanırım müzisyendi, hatta kardeşi Oliver Gannon da caz gitaristidir. BIAB yazılımı elindeki ciümleler ve midi/sample sesler ile onlarca yıldır "doğaçlama" da yapıyor. Tabii belli bir kuşağın bundan haberi yok🙂
AI eğer gerçekten müzikten anlayan birileri tarafından özel yazılımlar geliştirmek için kullanılırsa, farklı sonuçlar alınabilir. Suno vs filan bu anlamda biraz oyuncak.
İnsanları etkilemesinin nedeni, AI'nın yapabilecekleri şeye hayret etmeleri, ama bu hayretlere gark olan insanların kaçı ne düzeyde müzisyen, onu pek bilemiyoruz. Kullanan kişiler de muhtemelen aslında işin gerçeğini yapacak yetkinliğe sahip olmayan kişiler.
Özetle: Çok etkileyici, ama anlamsız.

Müziği sadece dinlemek ve tüketmekle ilgilenen kişiler için cazibesi olabilir. İmkanları sınırlı olan kişiler için de belki biraz cazibesi olabilir. Ama o kadar.
Belki şöyle bir faydası olabilir ama (!): Kafasındaki şeyi yapa zekaya yaptırıp da sonra bunu kendisinin çalabilmesinin (ve çalacak seviyeye gelmek için çaba sarfeterek kazandığı deneyimin) ÇOK DAHA ANLAMLI olduğunu idrak eden bireyler üretirse (kent hayatını bırakıp köye yerleşenler hesabı...), belki enstrüman çalmanın ve bu şekilde müzik yapmanın sadece sanal ortama koymak üzere "içerik üretmekten" çok daha farklı şeylere de yaradığı anlaşılabilir.

Geri