Yanlış bilgi verdiğimi düşündüğünüz yer neresidir?
Hiç bir ağaç tek başına tınlamaz. Sustain farkı ağaçtan çok gitarın üzerindeki donanımla ilgilidir. Köprü ve köprü sistemi, sap ağacı, üst eşik, teller, pena, teknik...
Verdiğiniz bilgi de böyle bir yanlışlığın yanı sıra ıhlamur ağacının da ucuz olduğu için tercih edildiğini söylemişsiniz. Bu da yanlış bir bilgi 🙂
En büyük gitar markaları en pahalı ağaca en fazla 30-40$ harcar. Ayrıca çok dandik ve ucuz gitarların bir çoğu da maun kasaya sahiptir. Bahsettiğiniz gibi olsaydı tüm pahalı gitarlarda maun ağacı olurdu, ucuz gitarların tamamı da ıhlamur olurdu.
Maun ağacının yapısı itibariyle daha rezonatif olduğunu savunabilirsiniz, lakin bu doğru olabilir, ama onlarca saniye fark olmayacaktır.
En önemlisinin kasa ağacı olduğunu savunursanız, bu da yanlıştır. Fatih Usta'nın yaptığı Anzem sapları belki bilirsiniz. O sapı, istediğiniz gövdeye takın; alacağınız sustain'e ne gözünüz ne de kulağınız inanabilir.
Bunun dışında ıhlamur ağacının ucuz amplilerle bile iyi performans vermesi konusunda da ne yazıkki yanlış düşünüyorsunuz. Ihlamur ağacının bahsettiğiniz tonal yapısı ucuz ve kalitesiz amplilerde kompress olmuş bir ton şeklinde duyulur. Aksine maun ağacına sahip gitarlar, tonları daha basslı ve dolgun olduğu için ucuz amplilerde bile iyi performans verme eğilimine sahiptirler.
Sustain=Ağaç denklemine de katılamıyorum malesef. O zaman koyarız plastik köprüleri, plastik üst eşikleri; alırız elimize gitarımızı çalarız. Sonuçta ağaç önemli?
Sözümün özü; iyi bir gitarda tüm bileşenlerin iyi olması sustaini getirir, sadece ağaçla olacak iş değil bu.
Sonuçta bu bir keman ya da çello değil, alanı, disiplini, bileşenleri çok farklı. Karşılaştırmak yanlış olur.
Sustain olayı da artık tartışıla tartışıla uzamış bir konudur. Bir notaya basıp da 60 saniye tını bekleyen biri varsa lütfen beni bilgilendirsin, amacı nedir? Gerçekten merak etmişimdir.
Şimdi herşeyden önce satır aralarını iyi okumamışsınız. Donanım konusu tabi ki önemli ama benim söylemeye çalıştığım "
ağaç kötü ise istediğiniz donanımı kullanın iyi sonuç alamazsınız"dır. Bu ağacın tınlamasından ne anladığınız veya ne kadarını duyabildiğiniz ile de alakalı birşey. Birisi bunu tecrübe etmiştir ve duyar, birisi duyamaz. Her ağaç kendine has tınlar ayrıca. Ağacın varsa sustain özelliklerini gitarın üzerinde donanım ile ilerletmek/yükseltmek size bağlı birşey. Ama ağacın kendisinde bu özellik yoksa boşuna uğraşmamak lazım. Yoksa ben de biliyorum resoncast gitarlarda bile kendi çapında sustain var.
"
çok dandik ve ucuz gitarların bir çoğu da maun kasaya sahiptir. Bahsettiğiniz gibi olsaydı tüm pahalı gitarlarda maun ağacı olurdu, ucuz gitarların tamamı da ıhlamur olurdu" demişsiniz ama maunun ben diyeyim 20 siz deyin 30 tane farklı çeşidi var, ıhlamur gibi değil. Bunları derecelenmesi çok farklı ve açık tanımları da yoktur (A, AA, AAA falan tamamen kozmetik olarak bence). Altın kural en dandik maunun bile standart ıhlamurdan daha fazla sustaine sahip olması olayı. En azından benim tecrübe etiğim budur.
Fiyat konusuna girmeyeceğim zira bu konulardan haberiniz yok sanırım.. Örneğin (bence) bir gitarda sustain açısından kullanılabilecek en iyi ağaçlardan biri olan ve ESP CTM modellerinde kullanılan Honduras maunun metrekaresi 244.99$ 'dır. Google elinizi altında araştırın ve bulun, ama gidip parke satanların adamların sitesinde bulup da bak ben dedim 30-40$ demeyin
🙂 Bazı gitarların bu kadar ünlü olmasında ve pahalı satılmasında birinci dereceden "kullanılan ağacın kalitesi" bulunmaktadır, üzerindeki donanım da önemli tabi ama ilk sırada da değildir. Bu tamamen doğru bir yaklaşım ve herşeyin olduğu gibi bunun da bir sebebi var.
Ihlamur ağacının en düşük kalite olanı bile yapı itibarıyla en kalitesiz amfilerde bile orta (veya normal kulağı tatmin edici diyeyim) sustain verir. Eğer üzerinde biraz düzgün bir donanım ve gerekli diğer şartlar varsa. Elektrik gitarda maun ile ıhlamur arasındaki bariz farkı görmek, tecrübe etmek için bunu yüksek çıkışlı amfiler ile denemeniz gerekiyor ilk önce. Bunu ben daha önceler defalarca gördüğüm için tecrübe paylaşımında bulunuyorum.
Bir nota çalıp bunun 120 sn. uzamasını beklemek tamamen kişinin müzik isteği ile alakalı birşey, bu işlerin sınırı yok (bkz. Gary Moore, Joe Satriani, vb.). Ben gitarı amfiye bağlayıp grupla beraber çaldığımda örneğin sustainer kullanmadan Nothing Else Matters solosunun parçanın sonuna dek uzamasını istiyorum. Örnek isteyene alın örnek
🙂 Yazdıklarınızdan anladığım sizin bu tarz testlere hiç girişmediğiniz. Aynı amfi ayarlarıyla ıhlamur ile maun arasında 21-22 sn. sustain farkı olan durumlar mevcut. Yani yazarken boşuna yazmıyoruz, deneyip görüyoruz. İlla ki "duyacağım, göreceğim!" diyen olursa çekeriz bir video koyarız Youtube'a
🙂
Gitarın ruhunun çalanda olduğu kadar ağacında da olduğuna inanan biriyim. Bu sebeple örneğin keman içinde aynı şey geçerlidir benim için, bir ladin veya söğüt ile inşa edilmiş Stradivarius ile alelade bir ıhlamur ağacı imalatı keman sustain olarak aynı olamaz, bunun tersini de kimse söylemesin bi zahmet. Bunu ben belirlemem, fiyatları, duruşu, kalitesi, vs. herkes görebilir. Aynen elektrik veya akustik gitarlarda da bence durum budur. Tıpkı %100 kaliteli maundan yapılmış bir Navigator veya Gibson gitar ile ıhlamur ağacından yapılmış bir Ibanez gitarın sustain açısından karşılaştırmasının yanlış olması gibi. Hele ki bu iki gitarı yüksek ses ile adam gibi amfilerde denediğinizde farkı bariz görülür.
Yani sözün özü:
Sustain = Ağaç