Tascam MFP-01 ve Diğer Multitracker'lar

  • Konuyu açan Konuyu açan ertansagol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

E

ertansagol

Merhaba. Bir konuda yardımınızı istiyorum. Multi-track kayıt konusunda cehaletimi bağışlayın. TASCAM MFP-01 hakkında bilgi verebilecek olan var mı acaba? Zira alet ucuz, ve sanırım başlangıç için kullanılabilir. Sorularım:

1.bu aleti tek başıma kanal kayıt cihazı olarak kullanabilir miyim?
2.Bu aleti rahatça edinebilir miyim?

Teşekkürler.
 
1) Evet.

2) Evet. Çünkü aklı başında olan herkes o cihazları elinden çıkarmaya çalışır 😀

mfp01.jpg

Tascam MFP-01 Başlangıç Seviyesi için Kasetli Çokkanallı Kayıt Cihazı

Bence paranı öyle bir kasete dört kanal kaydedici cihaza vereceğine onun dijital versiyonu olanından al, çok daha işine yarar. Kaset artık öldü. Kasetli multitracker'lar alanın elinde patlar. Zaten adam gibi kullanmaya başladığının ikinci haftası aletin ne kadar yetersiz kaldığını kendin göreceksin.

Alacaksan Flash Memory kartlarına kayıt yapan 8 kanallı Fostex'in MR-8 ya da direkt 3.5" iç hard diskine kayıt yapan VF80, Tascam'ın 788, ya da biraz daha pahalı ama 10 kanallı on-board davul makinalı atlayan zıplayan Zoom MRS-1266'dan alsan daha iyi edersin, hiç olmazsa sana yıllarca hizmet eder ve çok süper de işler çıkarırsın o cihazlarla, eğer ne istediğini biliyorsan.

9609_l.jpg

Fostex MR-8

15080_l.jpg

Fostex VF80

1856_l.jpg

Tascam 788

9618_l.jpg

Zoom MRS-1266 (CDR versiyonu)
 
Mahcem üstad,

Bende Zoom fobisi var, biraz ön yargılı yaklaşıyorum sence bu zoom mrs-1266 nasıl, hiç yaptığı bir işe şahit oldun mu?

Bu arada ertansagol bu yukardaki aletlerin internet satış fiyatları,
Fostex
Mr-8 300$
VF80 500$
Tascam
788 600$
Zoom
Mrs1266 1000$
 
Dark-Saga demiş ki:
Mahcem üstad,

Bende Zoom fobisi var, biraz ön yargılı yaklaşıyorum sence bu zoom mrs-1266 nasıl, hiç yaptığı bir işe şahit oldun mu?

Sadece aşağıda Academy Of Sound'da demo olarak duran makinede bazı şeyler denedim, nasıl birşey olduğunu görmek için, bence çok hoş bir alet, kenarında davul programlamak için pad'ler, on-board temel reverb chorus efektler filan. Sürekli turnede olan müzisyenler için ideal. Ayrıca başka bir arkadaşımda daha minik olanı var, SmartCard'a 4 kanal kayıt yapabileni, çok hoş bir alet, yolda giderken aklına gelen besteyi ya da fikirleri filan hemen kaydedip kenara atabilmen için süper, kalem pille kayıt yapıyorsun, daha güzel bir hareket olur mu?

Bu forumlara takılan Kaya Abi (Goliath)'de var bir tane 1266, bir süredir kullanıyor, en güzel bilgiyi o verir.

Ama şu son bir haftadır benim PC'deki Sonar'a MIDI üzerinden slave bağlı bir Yamaha AW4416 Çok Kanallı Hard Disk Kayıt İstasyonu kullandım, benim davulcum Mike'a ait, akıllara zarar bir cihaz. Eğer MIDI ile işin yoksa, sadece Audio çalışıyorsan muhteşem. Gerçi artık üretilmiyor, Mike aldığında £2500 vermiş, yani $4500, ama şimdi yurtdışında ikinci elini £1000 ($1500)'e filan bulmak mümkün. Ful otomasyonlu motorize fader'lar, süper kalite iç reverb, chorus vb efektleri, toplamda 44 kanal mikser, ekstra giriş çıkışlar filan manyak bir alet. Taş gibi çalışıyor. Bir tek mikrofon pre'leri çok özel değil, yani idare eder ama asla bir Focusrite ya da Presonus mic-pre'ler gibi değil, eh o da olmayıversin. O kadar kanal Focusrite mic-pre almaya kalksan bir AW4416 fiyatı kadar daha para vermen lazım zaten, dolayısı ile AW ile gelen özellikler fiyatına göre muhteşem.

AW4416'dan tecrübem ile söyleyebilirim ki o tip HD multitracker'lar ile harbi ciddi albüm kalitesinde kayıtlar post-prodüksiyonlar yapmak mümkün, ki açıkçası biz yaptık, çıkınca görürsünüz, biraz beklemeniz gerekecek ama.... Şaka yapmıyorum.

aw4416.gif

Yamaha AW4416 16-Kanal HD Kayıdedici
 
Merakla bekliyoruz...

Bizim bu meshur engineer 🙂 bundan kullanıyordu ama bunun daha az süslüsüydü bunun rengi filan mükemmelmiş ve tam dediğin gibi bizim kayıtlardan önce 4500 $ a almıştı, zaten size yakın zamanda göndermek istiyorum şarkımı ama birincisi ne kadar doğru olur(kayıtları ben yapmadıgımdan dolayı) ikincisi açıkçası nasıl yollayacağımı bilmiyorum ve ihtimal vermiyorum aramızda böyle birisi olacağına fakat dışardan gelen birisi şarkıdan bir iki alıntı yapar diye korkuyorum çünkü henüz daha noter tastiğinden geçmedi

*Birde keşke bende mesajlarımı resimlerle süsleyebilsem 🙁
 
Mahcem üstad,
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.peki parayı toparladık nereden edinecegiz? (örneğin fostex mr-8'i)
 
Zoom MRS1266'nın tüm özelliklerini buraya yazmaya gerçekten üşendim. Çünkü ÇOK FAZLA! Aletin içine tam fonksiyonlu bir davul makinası ve ayrıca şu an Zoom'un piyasadaki en gelişmiş efekt aletinden daha fazla özelliklere sahip bir efekt board koymuşlar. Tüm özellikler için link altta:

http://www.zoom.co.jp/english/englishie_index.html

Kullanımı ilk etapta çok basit. Kutudan çıktıktan bir saat sonra ilk kayıtları yapabiliyorsunuz. Daha ileri kullanım seviyeleri ise aleti kurcaladıkça çıkıyor. Ses kalitesi için bir şey söyleyemiyorum, çünkü başka aletlerle karşılaştırma olanağım olmadı, fakat şu kadarını söyleyeyim, davul sesleri gerçek gibi ve gitar ve bas kayıtlarım beni düşündüğümden fazla tatmin etti. Ayrıca MIDI giriş-çıkışları var ki davul kayıtlarını dışarıda yapıp alete çaldırmak da mümkün. USB portu ile tüm editing bilgisayarda yapılabiliyor. 12 kanal olarak geçiyor fakat aslında 8 kanal mono + 1 kanal stereo kayıt yapılabiliyor. Bir adet stereo davul kanalı ve bir de mono bas kanalı var. Mastering için de bir adet stereo master kanalı var. Tabi bunların her biri için 10 adet virtual kanal olunca kayıt kapasitesi çok artıyor. Aynı anda 6 kanal kayıt yapabiliyor. Davul kaydı veya gurup altyapı kaydı için yeterli olabilir. Aleti Laylaylom'dan 1350 $ gibi bir paraya almıştım. Yurtdışından daha ucuza edinmek mümkün olabilir ama uğraşmak istemedim açıkçası.

Sonuç olarak alet benim tüm ihtiyaçlarımı fazlasıyla karşılıyor. Memnunum kendisinden. 😆

Son olarak net'te şöyle bir user reviews yazısı buldum:

http://www.tdpri.com/reviewpost/showproduct.php?product=111
http://www.zzounds.com/productreview--ZOMMRS1266CD
 
ertansagol demiş ki:
Mahcem üstad,
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.peki parayı toparladık nereden edinecegiz? (örneğin fostex mr-8'i)

Köşedeki manava söylüyorsun, haftaya Perşembe pazarına getiriyor, valideyi gönderip aldırtıyorsun... Yani pes... Eh biraz da kafanızı çalıştırın be hoca.

Ben İskoçya'dan kalkıp internete girip bu malı Türkiye'de kim satar bulabiliyorum da vatandaş Türkiye'nin içinde o bilgiye ulaşmaktan aciz. Hazır bulduk ya herşeyi bilen birini, dayan... İyi alıp getirip kapına teslim edeyim bari. Bu gibi aletler nerelerden alınır genelde? :?

Bu forumun elli yerinde bahsettik bunlardan, bu kadar da uyumak olmaz... Açın gözünüzü biraz arama yapın, koskoca forum oldu burada... :evil:

Önce internetten bakarsın Fostex'in ya da üreticisi kimse onun sitesinden Türkiye'de temsilcisi kim diye. Sonra açar bir fiyat istersin, uyarsa alırsın, uymazsa internetten satış yapan siteler var, yığınla yerde bahsettik burada, hatta onunla ilgili bir başlık da var sabitlenmiş en başa herkes görsün diye, açın gözünüzü de görün.

Bundan sonra bu kadar mal sorulara cevap vermeyeceğim, yeter insanın vaktini enerjisini harcatıyorsunuz boşa... :evil:

Yok oradan başka birisi çıkar özel mesaj gönderir, "abi sana soru sordum cevap vermedin, şimdi Sonar'ı nasıl kullanacaz?" Ebenin nikâhı!!! Aç Help menülerini oku. Zaten alayınız kırık program kullanan takım, bir de burada size teknik destek mi vereceğiz işimiz gücümüz yok?!?

İnsan biraz kendisi çaba gösterir, temel bazı şeyleri öğrenir, alır okur, ondan sonra gelir burada soru sorar. Burada oturup sıfırdan Cubase FruityLoops Sonar Logic dersi mi verelim yahu? Al bende Sonar 3'ün orijinali var burada makinamda yüklü, CD'leri ile beraber gelmiş 644 sayfa kitapçığı var. O bile yetmiyor programı tam anlatmaya, Scott Garrigus denen adam üretici firma Cakewalk'ın desteğiyle oturmuş bir 650 sayfa daha Sonar 3 Power! diye kitap yazmış programı anlatmak için. Ne yapayım yani, vatan millet Sakarya uğruna oturup 1300 sayfayı buraya tercüme mi edeyim? Parasını verir alırsın, temsilcisine de dersin "kardeşim ben anlamam, Türkçe'ye tercüme ettir kitabını" diye, alır okur öğrenirsin. Hem kırık program kullanıyor, hem de gelmiş burada Cubase'in Türkçe kitabı var mı diye aranıp duruyor. Adam mal satamadığı ülkenin diline niye çevirsin kullanma kılavuzunu? Deli mi? Bu kadar da aklı kesmeyen hesapta uyanık geçinen tiplerle uğraşıyoruz... Milletin işi gücü yoktu, korsancılar bayram etsin diye bin sayfayı oturup vatan hayrına bedava tercüme edecekti...

Belki burada bu garibana denk geldi patladık ama okuyan herkese diyorum: Soru sorarken biraz da kafanızı mantığınızı çalıştırın yahu, bu kadar uyuşmuşluk avallık olmaz... Herşeyi de birilerinden beklemeyin...
 
Üstad kusura bakma.Yerden göğe kadar haklısın. 😳 Bir daha olmaz.(NOT:Temiz fırça atıyorsun.)
 
topic'in hepsini okumadım ama multitrackerlar'ın bilgisayarda yapılan kayıttan farkı nedir ben şu anda neden böyle bi alet alınmalı anlamış değilim cubase gibi bir sequencer programından farkı nedir 24bit olmasımı veya neden ihtiyaç hissetmeliyiz multitrack recorder'lara çünkü sağlam fiyatları var ve bu fiyatlara bilgisayar alsak daha iyi işimizi görürmüşüz gibime geliyo!Bilgisi olan cevaplayabilirse sevinirim,sorumu birkerede açık bir şekilde ifade ediyim"Multi-tracker'lar da yaptığımız kaydın Bilgisayarda yapılan kayıttan farkı nedir?İkiside hdd kayıt nedir olayı yani?"
diğer bir soru
"Cubase ' i sadece bir arayüz olarak kullanabilirmiyiz?"
 
Bilgisayar kilitlenir, virüs girer, çöker, windows update yaparsın eski tadı kaçar, yapmazsın bu sefer de hack ederler, şudur budur, akşam kayıt yaparsın, gündüz kızkardeşin gelir chat yapayım derken yanlış bir tuşa basar silinir filan, oysa Hardware HD recorder'ı kutusundan çıkarır fişe takarsın, tuşuna basarsın, hoop! Kayıda hazır, ne aksırır, ne tıksırır. Özellikle o iş için yapıldığı için yok ASIO driver ayarlarıydı bilmemnesiydi, latency'di, drop attıydı derdin yok. Kutunun üzerinde ne yazıyorsa onu alırsın, ne fazla, ne eksik.

Ayrıca, bu HD recorder'ların standardında aynı anda zero-latency 4 ya da 8 kanal kayıt yapmana imkân veren bir ses kartı almaya kalk bakayım bilgisayarına, gör kaça maloluyor 😉

SoundBlaster almıyorsun orada...

Öyle bir cihaz alınmalı diye bir şart yok. Bu zevkler renkler meselesi. Herkesin bilgisayarla hoşlaşması aynı derecede değil. Bilgisayar kullanmaktan hiç hoşlanmayan, o yüzden de doğru düzgün kullanamayan, ama böyle minik bir HD recorder ile senin benim bilgisayardan çıkaramayacağımız neticeleri müzikleri çıkaran insanlar var tanıdığım. Bu tamamen cihazdan ne istediğine ve istediğini nasıl alacağını ne kadar bildiğine bağlı.
 
Valla dostum amatör amaclı bir multitracker istiyorsan bende korg pxr4 var ve çok memnunum. Sen de al derim.

Türkiye'de bir tek Istanbulda Tünelde, Korgun Türkiye distribütöründe bulasbilirsin. Fiyatı 350Euro. Internette 300$ ama %22.5 vergi ve birde dhl'ye para bayılman gerekiyo. Ayrıca adamlar onlardan almazsan pek ilgilenmiyorlarmış,bilirsin Türkiye!

Alet 32khz kayıt yapıyo.
mpeg1 layer 2.
Ayrıca 3 farklı kalite seçeneği var ki bu da sıkıştırma logaritmasını ayarlıyo.
Birde aletin 24Bit AD/DA ya sahip. -Böyle deniliyordu herhalde- Yani effectleri kendi içerisinde 24 Bit işliyor. -Umarım bu tabir yanlış değildir-
Ben de bu konuda deneyimsizim ama sana elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum!🙁
Bu rakam alacağın zoom PS2 veya yeni çıkacak olan PS4'te 20! Zoom processörlerdeki sesin doğallığını yitirmesi bundan zaten.
Bu arada yabancı bir forumda korg ax1500g de bu rakamın 16 olduğunu okudum ama pek inandırıcı değildı. Korgun sitesinde bu konuyla ilgili herhangi bir rakama rasltayamadım. Ax1500g'nin dökümanlarında bile bulamadım.

Aleti www.korg.com'dan incele derim. Birde şunu belirteyim ki PXR4 ü incele ve bu ses kalitesine sahip Processörün üstüne birde kayıt özelliğini ekle.

Şunu belirteyim ki içindeki Processor çok iyi. Kayıt için tasarladığından, ne duyuyorsan onu kaydediyor.

Processoru ayrıca bass, ses ve keyboard processoru olarak'da kullanabiliyorsun.

İnanın bu kadar ayrıntılı yazmam boşa değil, aleti almak için araştırma yaptığımda bu ayrıntıları veren çok az bilgi buldum! Korg'un kendi sitesinde bile!
Yalnız bu aleti almaya kalkarsan mutlaka bir 128Mb lık smartmedia kart parasını da gözden çıkartıyorsun ki 35-40$, pek pahalı sayılmaz.
Arrıca yol gösterici drumpatternler de var.
BAşka bir sorun olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Byez!
 

Geri
Üst