Mehmet hocam engin kayıt miksaj tecrübenize büyük saygım olmakla birlikte şunu belirtmeliyim ki bu tarz konu açan kişilerin büyük çoğunluğu gayet amatör ve basit işleri için kısıtlı bütçeleri ile aslında çok da ciddiye almayacakları tavsiyeler istiyorlar, ancak siz epey pro seviyede yaklaşıyorsunuz her başlığa. Ben de müzikle uğraşan bir hekim olarak elbette biliyorum binlerce liralık open back referans kulaklık + high end referans monitörlerin bilmem kaç bin liralık ses kartları ile kullanıldığı pahalı izolasyon malzemeleriyle kaplı kayıt odalarında miksaj gerekliliğini ancak inanın bu tür meblağları bu işlere harcayacak insanlar zaten gelip burada konu açmaz. Siz en iyisi bize şöyle 1000 TL'ye kadar gereğinde keyifli müzik de dinlenebilen ve kulaklık mecburiyeti olan miksaj işlerinde berbat sonuçlara neden olmayacak bir kulaklık tavsiyesinde bulunun. Cidden benim de aradığım bir şey ancak kısıtlı vaktimde piyasa araştırması yapmam mümkün olamıyor.
Sevgili
@justaperfectday öncelikle şu konuyu düzeltmeliyim. Ben öyle üstad-ı azam falan değilim. Ayrıca acaip engin tecrübem de bulunmuyor. 🙂 Ben sadece pro olmayan biri olarak , bu konulara pro bakış açısı ile bakmaya çalışan bir insanım. Hepsi bu...Ama yine de nazik görüşleriniz için çok teşekkür ederim. 🙂
Kulaklık konusu maalesef biraz tartışmalı bir konu. Örneğin ben son iki senedir artık kulaklık kullanımını bıraktım sayılır. Çünkü kulaklık ; monitörlü sistemin sağladığı naturelliği ve doğruluğu ( hele ki monitör sisteminiz belirli bir seviyenin üzerinde ise ) kesinlikle veremiyor. Bu nedenle artık kulaklık mevzusuna oldukça mesafeli davranıyorum. Çok mecbur olmadıkça da kullanmıyorum.
Benim yukarıdaki bölümlerde de belirttiğim gibi ; amaç miks yapmak veya müzik dinlemek ise , kesinlikle openback kulaklıkların tercih edilmesi gerekli. Closedback kulaklık ekipman parkurunda yine olmalı ancak onunla sadece kayıt, edit ve dip ses kontrolü gibi ince işler yapılmalı. Benim konu hakkındaki şahsi görüşüm bu yönde.
Openback kulaklıklarda karşılaşılan dezavantaj şu : Genel olarak , closedback kulaklıklara göre daha üst fiyat range'inde yer almaları. Bu durum ; kulaklık ithalatçılarının uyguladığı yüksek fiyat politikası nedeniyle , ülkemizde daha bariz bir hale geliyor maalesef . Dolayısıyla ben kulaklık konusunda yurt dışı satıcıların tercih edilmesinin daha doğru olacağı düşüncesine sahibim. Nitekim halen kullandığım AKG K-712 Pro'yu zamanında Thomann'dan satın almış ve Türkiye'deki satış fiyatının üçte birine mal etmiştim.
Koyduğunuz bütçe sınırını dikkate aldığımız zaman ; seçenekler yurt dışı fiyatları ile baksak dahi oldukça azalıyor. Ancak yine yukarıda bahsettiğim gibi ; Thomann fiyatları ve şu andaki kurlar ile AKG K701 ve K702 modellerini Türkiye'ye 1100.- TL'ler civarına mal etmek mümkün görünüyor. Ben bu kulaklıkları hiç dinlemedim. Fakat gerek müzik dinlemek gerekse miks yapmak açısından bu kulaklıkların yeterli kaliteye sahip olacağını tahmin ediyorum.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.