Tel temizleme solüsyonları hakkında

Başlığı nereye açacağımı bilemedim.

Şimdi sayın abilerim ablalarım kardeşlerim.

Piyasada fender planetwaves ve dunlop gibi markaların tel temizleme solüsyonları var.

Bunlar cidden işe yarıyor mu ?

Yani temizlik sağlayıp telin kullanım ömrüne gerçekten katkısı var mı ?

Tecrübe sahibi olanlar bir yazabilir mi ?

Gerçi diyeceksiniz ki şimdi bir işe yarasa neden 2- ayda bir tel değişelim. Olsun ben yine de soruyorum işte.

Çalarken kayganlığı arttırıyor. O kısmın biraz faydasını gördüm. Ömüre katkısı varsa da çok majör bir şey değildir. Temizlik performansını iyileştiriyor olabilir bir miktar. Her çalımdan sonra iyice silmek dışında yapabileceğin çok fazla bir şey yok. Tel sarımları arasında kalan nem, ter vs elbet paslandırıyor.

Bir sürü marka kullandım, ömürde Elixirden iyisini görmedim henüz. Tel 1 sene kaldı gitarda, nokta pas yok.
Ernie Ball / Daddario bu sürenin çeyreği kadar bile kalınca gerginlikten ve pastan case içinde kendi kendine kopuyordu. Daddario daha takarken kararıyor zaten.

Yazdığınız ürünler ve benzerlerinin tel ömrüne doğrudan pek bir katkısı yok. Daha ziyade teli silmek ya da bir şekilde temiz, korozyondan uzak tutmak fayda sağlıyor. Yani kimyasal çözümlerden ziyade mekanik bakım, diş macunu/diş fırçası hesabı.

Yıllardır alışkanlıkla her çalımdan sonra tellerin üzerinden GHS fast fret ile geçip içinden çıkan bez ile siliyorum, bana göre enstrümanın çalınabilirliğini azami düzeyde tutmak için makul bir yöntem.

Bu işin şu an için altın standardı Elixir Optiweb teller ve her çalımdan sonra GHS fast fret, eskiden bir geyik vardı; Epiphone'u Gibson'a, LTD'yi ESP'ye dönüştürüyor... Sürekli çaldığım, abuk subuk rutubetli, iklim kontrolsüz ortamlarda sıkça bulunan ve sürekli açıkta duran gitarımın üzerindeki telleri en son haziran 2020'de değiştirdim fakat deneyen kimseyi tellerin 2.5 yıllık olduğuna inandıramıyorum. 😁

Ben gümrükten Music-Nomad'ın tel temizleyicisini bulup almıştım. Türkiye'de satışı var mı bilmiyorum ama gerçekten hakkını vererek temizliyor. Telin fretlere sürtmesi ile oluşan erimeyi önlemez elbette ama tellerin üzerindeki tüm pisliği söküyor ve patlatıyor. İster istemez oksit nedeniyle sesi sönümlenmiş telin sesinin iyileşmesine katkısı oluyor haliyle biraz daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

Tükendiğinde nereden bulurum diye düşünüyorum. Gerçekten memnunum.

Yanıt veren herkese teşekkür ederim.

O zaman ücretine bakmadan bir tane bilinen bir markanın ürününü alıp bir deneyeyim.

Öncelikli olarak ghs fast fret, yokluğunda da dunlop 065 serisi içindeki mavi etiketli olanı telleri temiz ve kaygan tutmak bakımından gayet başarılı.

Dunlop için şöyle bir tavsiyem var; şişenin ağzındaki pamuklu bölümü doğrudan tellere değdirmeyin çünkü özellikle sarımlı teller bu dokuyu epey hızlı aşındırıyor.

Önce ince bir beze birkaç defa uygulayıp o bez parçası ile telleri temizlemek daha kolay geldi bana. Bu şekilde şişenin kullanım ömrünün de arttığını söyleyebilirim.

Geri