Tel yüksekliği ve sertliği

Arkadaşlar merhaba gitarım valler agx290 ns
en son tel degisikligini 6-7 ay once yaptim düzenli çalan biri değilim. Gitarın ilk telleri, buna(11-52) nazaran daha yumuşaktı.Benim sorunum şu:

Normalde Bare basabilen biriyim fakat şu an 1.perdede imkansız 2.ve 3. Perdede zor bare basılıyor ben de bu sorunu yüksekliğe ve tel kalinligina yordum 1.perdede tel hiç bükülmüyor nerdeyse sorun alt-üst eşikte mi yoksa tellerde mi bilmiyorum.Ne yapmalıyım?buyrun fotoğraflar:

20241127_160312.webp 20241127_160344.webp 20241127_160423.webp 20241127_160755.webp 20241127_160931.webp

The ideal action height (the distance between the strings and the fretboard) on a classical guitar depends on personal preference and playing style. However, there are general guidelines:

1. Treble strings (1st to 3rd):

At the 12th fret: 3.0 mm to 3.5 mm

2. Bass strings (4th to 6th):

At the 12th fret: 3.5 mm to 4.0 mm

Gözlerim yanılmıyorsa yüksekliği fazla. Bir ölçün isterseniz yukarıdaki değerlere göre. Ki bunlar normal değerler daha da düşürülebilir tel yüksekliği.

The ideal action height (the distance between the strings and the fretboard) on a classical guitar depends on personal preference and playing style. However, there are general guidelines:

1. Treble strings (1st to 3rd):

At the 12th fret: 3.0 mm to 3.5 mm

2. Bass strings (4th to 6th):

At the 12th fret: 3.5 mm to 4.0 mm

Gözlerim yanılmıyorsa yüksekliği fazla. Bir ölçün isterseniz yukarıdaki değerlere göre. Ki bunlar normal değerler daha da düşürülebilir tel yüksekliği.
Bendeki problem akorlar cok zor basiliyor normal gelmiyo bana 1.perdedeki teller eğilmiyor bile basilmiyo bare. Üst eşikten şüpheleniyorum acaba fazla mi yuksek diye ama dediginiz gibi bir luthierin de bakmasi gerek.

Üst eşik de yüksek görünüyor. Tellerin ilk fretle arasındaki mesafe 1 mm altında olmalı. Ortalama 0,5-0,8 mm civarı ideal. Sap ayarında bir sorun yok ve düz ise köprü eşiği de çok yüksek muhtemelen. ikisinin de altına biraz zımpara yaparsan düzelir.

Nasıl modelinde olan birşeymiş? Alt ve üst eşiklerden müdahele edilemez miymiş? Ben luthier değil gitaristim ama cevabı bana son derece saçma geldi.

Nasıl modelinde olan birşeymiş? Alt ve üst eşiklerden müdahele edilemez miymiş? Ben luthier değil gitaristim ama cevabı bana son derece saçma geldi.
Ben gitmeden önce alt eşiği eşit bir şekilde zımparaladım zaten gittiğimde üst eşiği de zımparalasak olur mu dedim yok cızlama yapar dedi başka yolu yok dedi.Bu halde de çalımı
zor olduğundan satılığa koydum gitarı

Geri