Tele için manyetik önerisi

Selamlar, yaklaşık 15 yıl sonra tekrar gitar çalmaya başladım son zamanlarda. Elimde emaktar bir ibanez 270 var. Gitar floyd rose ve akort tutmasi köprüsü yorucu geldi. Sabit köprülü bir model arayışındayım. Yakın zamanda da amerika'dan bir arkadaşım dönecek. Ondan manyetik gibi küçük şeyler isteyebilirim. Türkiyeden ikinci el sx, harley benton gibi agaçı iyi sayilabilecek ikinci el bir tele alarak manyetik modifikasyonu yapmayi dusunuyorum. Onerileriniz neler. Amazonda bunlari buldum. Fender custom shop 51 nocaster ovulmus genel olarak forumlarda

Screenshot 2025-01-16 at 10.31.41.webp

Tele kullandıysanız bilirsiniz; bilmiyorsanız ben bahsedeyim. Köprü pozisyonu çok keskidir. Genelde de Tele kullanıcıları o bölümü ihya etmeye çalışırlar sürekli. Burada kullanacağınız manyetik eğer tiz yapıyaysa o keskinliği iki kat arttırırsınız.

Tele kullandıysanız bilirsiniz; bilmiyorsanız ben bahsedeyim. Köprü pozisyonu çok keskidir. Genelde de Tele kullanıcıları o bölümü ihya etmeye çalışırlar sürekli. Burada kullanacağınız manyetik eğer tiz yapıyaysa o keskinliği iki kat arttırırsınız.

hiç tele kullanmadım, sabit köprülü bir gitar düşündüğüm için tele seçtim. eylul ayinda amsterdam'a gidecegim o zaman hss bir strat alma fikrim var o zamana kadar tele kullanayim o farkli bir gitar olarak elimde olur dedim. Elimdeki ibanez 270 akort tutmuyor hic ben mi ayarlayamadim bilemiyorum.

Kendim Squier cv50 teleye nocaster taktım, tüm elektroniği değiştirip 50lerin devre şemasına göre yaptım gayet güzel tonlar fakat parlak bir sound istiyorsan bu o manyetik değil. Zamanı gereği sıcak bir tona sahip. Parlak istiyorsan 50lere değil modern pickuplara bakman gerek. Texas special olabilir mesela örnek olarak.

klasik tele manyetiklerindense hot rails de düşünebilirsiniz. ben tele soundunu çok severim ancak çalacağınız türlere göre sizi tatmin etmeyebilir. sap manyetiğini klasik tele manyetiklerinden tutup köprü manyetiğini hot rails le değiştirebilirsiniz ya da ikisini birden. ben köprü manyetiğinin twangy tonunu sevdiğimden tam tersi bir kombinasyonla modifiye etmiştim ilk gitarımı, hot rails sap klasik tele köprü. hatta isterseniz 5 yollu switchle hot railsi splitleyip daha farklı tonlar da elde edebilirsiniz.

Kendim Squier cv50 teleye nocaster taktım, tüm elektroniği değiştirip 50lerin devre şemasına göre yaptım gayet güzel tonlar fakat parlak bir sound istiyorsan bu o manyetik değil. Zamanı gereği sıcak bir tona sahip. Parlak istiyorsan 50lere değil modern pickuplara bakman gerek. Texas special olabilir mesela örnek olarak.

Nasıl bir sound istediğimi tam bilmiyorum nasılsa yurt dışından arkadaşım gelecek olunca ondan küçük bir şey isteyebildiğim için bir fikir geldi aklıma.

Dendiği gibi telenin köprü manyetiğinin tiz karakterini herkes sevmez ve her türe gitmez. O yüzden orta pozisyonda tonu dengelemek için sapa p90 manyetik tavsiye ederim. Sapta P90 daha dolgun ve hacimli bir ses veriyor, jazz soundları için de çok daha güzel oluyor ve orta pozisyonda iki manyetik birbirini çok iyi tamamlıyor. Zaten bu kombinasyonda bir çok tele modeli görebilirsin.

Dendiği gibi telenin köprü manyetiğinin tiz karakterini herkes sevmez ve her türe gitmez. O yüzden orta pozisyonda tonu dengelemek için sapa p90 manyetik tavsiye ederim. Sapta P90 daha dolgun ve hacimli bir ses veriyor, jazz soundları için de çok daha güzel oluyor ve orta pozisyonda iki manyetik birbirini çok iyi tamamlıyor. Zaten bu kombinasyonda bir çok tele modeli görebilirsin.
P90 da tatlı olur ancak manyetik yuvasını genişletmek masraflı olabilir.

Çoğunun neck yuvası büyük oluyor zaten.

@osmanokuyan
Eğer derdin güzel bir telecaster sahibi olmak ise manyetik modifiyesi ile hiç uğraşma direkt çin üretimi bir squier classic vibe tele al geç. Bende de var çok güzel bir gitar.
Örnek: https://www.sahibinden.com/ilan/iki...lecaster-butterscotch-blonde-1210006782/detay
squier cv'leri biliyorum incelemelerini izledim, urfa ceylanpınar da yasiyorum ikincil el sahibinden bir gitar almak zor benim icin onun yerine amazondan bunu 5600 alip 5-6 bine manyetik alsam 11-12 bine kaliteli bir tele gitarim olur mu dusuncesi benim ki

Bu fiyatlar için Harley Benton öneririm, bende TE-52 modeli var ve çok memnunum. Fender Player ve Squier Classic Vibe denemiştim ama bu kadar beğenmemiştim hissiyatlarını. Fiyatına göre hala anlayamadığım kadar güzel bir gitar.

Hem çalım konforu hem de manyetik işi subjektif konular, ancak Harley Benton stok manyetikleri bence iyi, modifiye şart değil.

176254 eklentisini görüntüle 176255 eklentisini görüntüle

Şu an bu iki seçenek arasindayim sahibinden deki ilan da 7bine duserim demis
Bence sx alma fiyatı uygun olsa da o kadar uğraşa değmeyebilir. Harley benton'lar sx'ten daha iyidir ama 2. el alacaksan ben yine squier diyorum.
Şuan ona bütçen yoksa üstteki arkadaşın dediği te-52 modeli de olabilir.
Bir tane varmış: https://www.sahibinden.com/ilan/iki...rley-benton-te-52-na-vintage-1214170427/detay

Manyetik değişimi yapacak olsam köprü pozisyonu için DiMarzio The Chopper T (DP384), sap pozisyonu için DiMarzio Twang King (DP172) olacak şekilde seçimimi yapardım. Aşağıdaki videoda da seslerini dinleyebilisin.

Geri