Telecaster için SH manyetik ve şema önerisi

• Konuyu açan Konuyu açan Gizz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Selamlar elimde fender telecaster var ash body, maple sap. Gövde görece ağır totalde 3.5 kg ağırlğında. Manyetik modifiyesi yapmak istiyorum.
Bridge net ve parlak fakat sap kısmında çok basslı.

Önerilerinize göre neck manyetiğine bir humbucker takmak istiyorum. Ne önerirsiniz? Manyetik, Kapasitör, Potlar vs gibi detaylara ihtiyacım var kendim lehimleyeceğim.

Ek olarak Ultra Noiseless Vintage hakkında ne düşünüyorsunuz?

IMG_2855.webp

Oncelikle Humbucker, mi? Single mi kullanacağınıza, neden kullanmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Bildiğiniz üzere bu çok keskin bir ayrım.

Noisless single aldığınzda, gürültü duymayacaksınız fakat Humbucker dolgunluğunu vermeyecek, single duyumunda kalacaksınız.

Amaç eğer Drive lı tonlar ise; single coilden geçeceğin Humbucker o konuda yeterli seviyede iş görecektir.

Gelelim single seçeneğne; Bu gitarda aşırı bir gain kullanacağınızı düşünmüyorum. Telecaster görünce bilinçli bir tercih olduğunu düşünürüm her zaman. Eğer Gainli tonlar çalınacaksa; zaten gidilir o işin hakkını verecek bir süperstrat alınır.

Single da olsa; "Noisless" manyetiği doğal / organik duyum için ben olsam düşünmezdim. Çok daha farklı alternatiflere bakılabilir. O nitelikteki manyetiklerin hissiz, plastik gibi bir duyum yarattığı çokça söylenmekte.

Örneğin 85-96 yıllarında Deluxe Fender lerde kullanıan Lace Sensor noisless ler, aynı dönem Eric clapton, David GILMOUR, Mark Knophler başta olmak üzere çoğu meşhur gitarist tarafından tercih edilmişti. Hissiyatsız, düz, biraz basslı ama Clapton / gilmour severlerin Tonal karakter için tercihi öncelikli bu manyetikler oluyordu. Ve halen aslıda o yılların bir çok albümünde karakteri yaratan tonlarda büyük etkisi olduğundan al da kenara koy.

Son düzenleme:
Sap manyetiğinizin bas ağırlıklı tınısı aslında genel bir Telecaster karakteristiği, bunu beğenmiyorsanız ben olsam humbucker düşünmezdim. Bunun yerine kapaksız single coil manyetiklere bakılabilir.

Eğer parlak single coil tonu arıyorsanız ama sahne almıyorsanız, "noiseless" manyetikleri önermem. Ultra Noiseless Vintage hiç denemedim, ama Fender'in Samarium Cobalt Noiseless (SCN) ve Vintage Noiseless manyetiklerini epey kullandım. Teoride bunlar da bir çeşit humbucker aslında, tam olarak single coil tonu vermiyorlar. Daha plastik bir tınıya sahip olduklarına katılıyorum. Sağladıkları tonu güzel özetleyen bir kelime.

Humbucker arıyorsanız, Seymour Duncan Hot-Rails öneririm. Bir push-pull pot ile seri-paralel bağlantı seçeneği katabilirsiniz. Paralel bağlı sesini çok seviyorum ve genelde öyle kullanıyorum. Single coil ile humbucker arası, biraz da SSS bir Strat'ın 4. pozisyonu gibi bir tını diyebilirim.

Son düzenleme:
Teşekkürler yorumlar için sap manyetiği şu durumda tek başına boğuk geliyor. Kapasitör potans vs bunları araştırmamın nedeni 250k ve 500 k arasında ses farkı olması yada 0.1 uf 0.22 uf vs gibi şeyleri bas tiz vs gibi durumları etkilediğini duydum o yüzden sordum.

- Sahne almıyorum, amatör olarak çalışıyorum. Hot Rails i gördüm fakat görüntü olarak telecasterda olmamalı gibi geliyor. Single + Humbucker daha doğal ve vintage gözüküyor.

- Yüksek gainli kullanmayacağım daha çok knopfler, gary moore, bonamassa vs dinliyorum o parçalara çalışıyorum.
Lace sensor manyetiklerin eskileri bahsettiğiniz zamandakiler sadece stratlar için var, şu an Tele plus model olarak satılıyor araştıracağım.

- cevaplar için teşekkürler.

Teşekkürler yorumlar için sap manyetiği şu durumda tek başına boğuk geliyor. Kapasitör potans vs bunları araştırmamın nedeni 250k ve 500 k arasında ses farkı olması yada 0.1 uf 0.22 uf vs gibi şeyleri bas tiz vs gibi durumları etkilediğini duydum o yüzden sordum.
Kapasitör değerinin etkisi ton potu tam açıkken yok denecek kadar azdır. 500k potans sap manyetik tonunu daha tiz bir hale getirir ama aradığınız tizliğe yine de ulaştırmayabilir. Ayrıca bu potans köprü manyetiğini de daha cırtlaklaştıracaktır. Bunu yapacaksanız, ton potunu sadece köprü manyetiğine bağlayıp tizleri biraz kısarak sap manyetiği ile daha dengeli bir durum yakalayabilirsiniz gerektiğinde.

Sahne almıyorum, amatör olarak çalışıyorum. Hot Rails i gördüm fakat görüntü olarak telecasterda olmamalı gibi geliyor. Single + Humbucker daha doğal ve vintage gözüküyor.
En vintage görünüm elinizdeki konfigürasyon olan klasik SS tele bence.

Yüksek gainli kullanmayacağım daha çok knopfler, gary moore, bonamassa vs dinliyorum o parçalara çalışıyorum.
Gary moore ve Joe Bonamassa genelde köprüde humbucker ile çalarlar, trademark tonları öyledir onların. Sap manyetiğini nispeten daha az kullanırlar.

SS Telecaster'da kullanıcıların yaşadığı genel sorun şudur: amfi EQ ayarları köprü manyetiğine göre yapılırsa sap manyetiği çamurlu ve boğuk olabiliyor. Tersi durumda ise köprü manyetiği çok tiz ses verebiliyor. Bu normal bir durum, köprüdeki metal plaka, manyetiklerin yerleşimi ve tınısı, kısacası gitar orjinal olarak öyle tasarlanmış.

Bence bu kadar değişikliğe gidip masraf yapmadan da amfi EQ ayarları ve ton potu kullanımı ile makul sonuç alabilirsiniz.

Ben telemin ton potunu sadece köprü manyetiğine bağladım, tek modifikasyonum o (SS telelerde klasik bir durum olan cırtlak köprü manyetiği ve bas sap manyetiğini dengelemek için sıkça yapılıyor, "no tone neck pickup mod" diye geçer). Amfimin EQ ayarlarını sap manyetiğinde istediğim parlaklığı alacak şekilde ayarlıyorum, gerekirse ton potunu biraz kısarak köprünün tizliğini azaltıyorum. Denemenizi öneririm.

Sadece manyetik değişimi ile hedeflediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz. Elinizde gayet iyi ve klasik manyetiklere sahip, vintage köprülü bir Fender var sonuçta.

Son düzenleme:
İnternette biraz araştırdım pek bilgi sahibi olmadan herkes farklı modifikasyonlar yapmış, sanırım dene yanıl herkes kendi gitarının ağacına manyetiğine göre doğru bağlantı şeklini bulmuş sanırım. Kapasitörü sormamın nedeni oydu herkes çok farklı kullanıyor.

Şu an yaşadığım şey tam olarak bu Köprü manyetiğinde tonlar çok iyi tam istediğim gibi sapa geçtiğim zaman çok koyu geliyor ilk telecaster deneyimim. Sapa geçtiğim zaman amfiden bassı kısıyorum ve daha dengeli bi ton almaya başlıyorum.

Ton potu olayını, no tone neck pickup modunu araştıracağım teşekkürler tavsiyeleriniz için. İster istemez çözüm yeni bir şey almak gibi geliyor ama önce elde olanlarla denemek lazım.

-- P90 düşünmüyorum maalesef pek aşina olduğum bi manyetik değil.

Rica ederim, dediğim gibi bahsettiğiniz olgu klasik tele soundu, normal bir durum. Seveni de sevmeyeni de çok.

Tekrar olacak ama, ton potunu sadece köprü manyetiğine bağlayıp biraz kısmayı ve amfi EQ ayarlarını sap manyetiğine göre yapmayı deneyin derim. Masrafsız ve çok kolay bir deney olur en azından. Sadece lehim işi...

Dengeli bir ton alamazsanız veya tam istediğiniz olmazsa, sizin ihtiyacınız olan şey sapta daha parlak bir single coil manyetik olacak bu durumda, humbucker değil. Onun için seçenekler çok, kapaksız strat tiplerine bakabilirsiniz.

Ya da, tersinden gidip köprüye humbucker düşünebilirsiniz. Böylece köprü pozisyonunda daha koyu bir ton yakalarsınız ve EQ ile basları kısarak daha dengeli bir durum elde edersiniz.

Son düzenleme:
P90 ile tele köprü manyetiği daha uyumlu olur ikisi de vintage karakterli manyetikler olduğu için. Humbuckerla sonuç biraz daha sürpriz olabilir. Yine de aşağıdaki şemayı ister p90la ister humbuckerla deneyebilirsin, neck 500k bridge 250k da çalışıyor ama orta pozisyonda 163k oluyor bu sefer de ortada ton koyulaşabilir.

Belki manyetik değiştirmeye de gerek kalmayabilir. Mesela manyetik kapağını çıkarmayı dene ton biraz daha netleşir. Bazı manyetiklere fazla waxa uygulanıyor bu da tonu boğuyor. Kapağı çıkardıktan sonra fazla wax varsa temizleyebilirsin, ben bir kaç manyetikte denedim tonda çok belirgin bir açılma ve iyileşme oldu mikrofonik feedback sorunu da yaşamadım. Hem kendi tecrübelerime hem de video incelemelerine göre kapasitör çeşidi ve değeri ton tamamen açık olsa bile sesi etkiliyor 0,022uf 47'ye göre sesi daha açık ve parlak hale getirebilir.

Belki fikir verir.

Sap manyetiğinin hot ucu ve switch arasına 3n3/4n7'lik bir polyester kondansatör(2n2 basları çok kırpar sanırım) lehimlemeyi deneyebilirsiniz... G&L legacy tipi gitarlarda buna benzer mantıkta bir devre var (PTB wiring)..

Geri