Teller adeta klavye'ye yapışmış | Nasıl?🤔

• Konuyu açan Konuyu açan DDay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

DDay

GökTengri
Arkadaşlar çoğu zaman denk geliyorum videolarda, adamlar adeta teli klavyeye tutkallamış durumdalar lakin buzzlama olmadan bunu nasıl yapıyorlar çözemedim.

Ben tel yüksekliğini 2mm'den aşağı çeksem kalın 6. tel özellikle buzzlamaya başlıyor. Sap ayarı da yemiyor. Nedir bu iş yahu? 😮‍💨

Sapa yeterli içbükey vermiyor olabilirsiniz kimileri sap dümdüz olsun istiyor onlardansanız buzzing yapar low action. Bir de Low action genelde sabit köprü ve floydda daha temiz oluyor tremoloya göre. (Tabii diğer faktörleri zaten sizin değerlendirdiğinizi varsayıyorum klavye radiusu tel numarası fertlerin medium, medium tall Jumbo vs olması gibi)

Sapa yeterli içbükey vermiyor olabilirsiniz kimileri sap dümdüz olsun istiyor onlardansanız buzzing yapar low action. Bir de Low action genelde sabit köprü ve floydda daha temiz oluyor tremoloya göre. (Tabii diğer faktörleri zaten sizin değerlendirdiğinizi varsayıyorum klavye radiusu tel numarası fertlerin medium, medium tall Jumbo vs olması gibi)
Sap hafif iç bükey olmalı diye biliyorum, o yüzden fazla olmayacak şekilde tuttum. Gerçi fazla da yapamıyorum zaten. Yapmaya kalkarsan Sap çubuğunun alyan başı çıkıyor. Resimdeki sekilde;
1000013961.webp

Köprü sistemi Floyd.
1000013959.webp

Şu anda kalın tel 1.75 ince mi 1.5mm şeklinde.
Ve dediğim gibi bu durumdayken sadece kalin mi telinde buzzy var. Ama daha da alçalttığımda diğer tellerde yapıyor.
1000013960.webp

@Can Çelik hava ayaz mı ayaz azizim.

Sap hafif iç bükey olmalı diye biliyorum, o yüzden fazla olmayacak şekilde tuttum. Gerçi fazla da yapamıyorum zaten. Yapmaya kalkarsan Sap çubuğunun alyan başı çıkıyor. Resimdeki sekilde;
182048 eklentisini görüntüle

Köprü sistemi Floyd.
182049 eklentisini görüntüle

Ve dediğim gibi bu durumdayken sadece kalin mi telinde buzzy var. Ama daha da alçalttığımda diğer tellerde yapıyor.
182050 eklentisini görüntüle

Abi ben fotoğraflardan çok anlayamıyorum ama bu vintage action resmen. Low actionda buzzing tüm köprü ayarına rağmen duzelmiyorsa muhtemelen fretler birden fazla defa leveling yemiştir fazla erimiş gibi.

Abi ben fotoğraflardan çok anlayamıyorum ama bu vintage action resmen. Low actionda buzzing tüm köprü ayarına rağmen duzelmiyorsa muhtemelen fretler birden fazla defa leveling yemiştir fazla erimiş gibi.
Herşey olabilir valla çünkü yaklaşık 30 yıllık hurda kerata. Birçok yerini değiştirdim adam etmeye çalıştım ama inatçı velet XD

Herşey olabilir valla çünkü yaklaşık 30 yıllık hurda kerata. Birçok yerini değiştirdim adam etmeye çalıştım ama inatçı velet XD
Bence gitar elinden geleni yapmış, tevekkül etmeniz gerekli belki de. Yani bu action o gitarda gelinebilecek en optimal nokta olabilir.

Çok düşük ekşın her zaman iyi birşey değil zaten. Tonu da çok etkiliyor.

Bu arada maşallah buzz gibi gitar.

182048 eklentisini görüntüle

Köprü sistemi Floyd.
182049 eklentisini görüntüle

182050 eklentisini görüntüle

Hocam benim de sadece 4. telde var anlam veremediğim bir durum onu arastırıyorum düz sap entanasyonum iç bükey deneyeceğim biraz

Bu isin tek yolu isinin ehli saglam bir ustadan gecer. O böbrek sattiran gitarlarin fiyatlari iste bu yüzden pahali.
Sifir yapisik telli gitar sadece shred calacaksan ve gitardaki buzzlamalari kafaya takmayacaksan olur.Iyi ayarliysa high gain amfide cogu duyulmaz.
O videolarda gördüklerinin cogu kamera acisindan ve ucuz gitarlarda alistigimiz yüksek aksiyondan öyle cok alcakmis gibi gelir.
Öncelikle kaliteli sapi olan ve kolayca egilip bükülmeyen iyi bir gitar alman lazim. Sonrasinda bir usta elinde yada kendin yapabilirsen dümdüz sapta nut yüksekligi ve fret seviyelerini jilet gibi ayarlaman lazim.En son köprüyü indirmeye baslayabilirsin.
Iste burada isler denge oyununa döner.Eger köprü 2 point yada tune o matik gibi bir köprü ise klavyenin yaricapini ve köprünün yaricapini da hesaba katman gerek.Cok alcaltirsan orta tellerde problem olabilir. Klayve yaricapin düzlestikce telleri daha da alcaltabilirsin ne kadar düz o kadar alcak.Ama bu tabi ki bendlerde notalarin öldügü seviyelere gelirse tekrar yükseltmen gerekecek. Tek tek ayarlanan köprülerde bu sorunu yasamazsin.
Cok fazla indirirsen buzzlamalar baslar.Ic bükey egim vererek bunun önüne gecebilirsin ama bu egim sadece fazla alcak olan tellerin kendi hareketinden dogan dogal buzz olmali.Seviyesiz fret yamuk klavye yada yerinden firlamis fret falan olmamali.Cok fazla egim verirsen bu sefer egmin yogun oldugu yerlerdeki notalara bastiginda en alt fretlerde carpmalar olabilir. gövdeye yapisik kisim hareket etmediginden ortadaki bosluk fazla olursa teller de fazla assagi cekilmis olur. Öncelik düz klavyede mümkün oldugunca az buzz elde edip cok cok hassas bi sekilde cok hafif egim vermek.
Calim tekniginde cok önemli,tellere fazla sert pena vuruyorsan yanilip buzz yapiyor zannedebilirsin. Ya yüksekligi buna göre ayarlayacaksin yada teknigini yüksekligine göre.
En ideal ayar akorlarda elini acitmayacak yumusaklikta,bendelerde ölmeyecek,buzzlama yapmayacak,özellikle solo caliyoarsan teller arasi gecislerde hem penani hemde sol el parmaklarini olabildigince klavyeye paralel tutacak ( yani fazla ziplatmadan alt veya üste tele gecebilmelisin ),rahat ve gevsek bir sekilde calabilecegin bir ayardir. Tabiki gitarin imkanlarin ve ihtiyaclarin dogrultusunda kendi dengeni bulman lazim.. Yasadigin problemlere göre bi tik daha yüksek kullanman da gerekebilir yada ben sert calarim aga dersen yine yapisik sana uygun olmayabilir.Tamamen ihtiyacin ve imkanina göre.
Ama gel gelelim normal kabul edilebilir degerler benim kisisel görüsüm üst mi 1,5 - 2mm alt mi 1 - 1,5mm bunlarin üstü pek calinabilir gitar kategorisine girmez benim icin. Tamam bu gitar olur diyecegim ayarlar ise üst mi 1-1.25mm alt mi 0.75-1mm arasi.

Geri