1) Gitarın sapı aslında düz değildir. Her zaman bir kavis vardır. Gitarın Tel - Sap oranını yay gibi düşünebilirsin. Gergin bir tel olduğunda sap da yay gibi kavis alır.
2) İlk 3 perde daha geniştir basması daha zordur. Bu yüzden tel ilk 3 perdede daha yakın olmalıdır.
3) İlk 3 perdenin olduğu yer telin en gergin olduğu yerdir. Çünkü burgulara daha yakındır.
Tel yüksekliği tabii ki de belirli bir oran doğrultusunda olmalıdır. Tel kalınlığı önemlidir. 0.9 telin yüksekliği ile 0.11 telin yüksekliği aynı olmaz, olmamalıdır. Tel yüksekliği arttıkça tel manyetiklerden uzaklaşır. Özellikle disstortion çaldığında ciddi bir gain kaybı yaşarsın. Tabi bunlar şimdilik takılmaman gereken şeyler. Sadece olması gerektiğini bilsen yeterli. Tabii ki en önemli olan nokta çalma rahatlığı. Ancak bu 2 günde anlayabileceğin bir şey değil.
Cızlama sesinin en büyük sebebi perdelere düzgün basmamaktır. Parmakların fretlere yakın olmalı ama asla üstünde olmamalı. 2 günde bunu oturtmak da zordur. Belki de düzgün basamadığın için bu sesi alıyorsundur. Bu noktada ufak bir video çekip atarsan daha sağlıklı bir yorum yapabiliriz.
Bunu anlamadım 😀 Sağa sola sallanmak nedir tam olarak bilemedim. Yine bir video gönderebilirsen daha sağlıklı olur 🙂
Başarılar diliyorum.