Merhaba forumumum yardim sever insanlari sorum şudur bir gitarin tesviye yapilip yapilmadigini nasil anlariz ?
Öncelikle tesviye yapıldığını 2 şekilde anlarsın, eğer fretlerde zımparalanma çizikleri varsa bakarak bir de çalıp tesviye öncesi çıkan yanlış seslerin tesviye sonrasında çıkıp çıkmadığıyla gitarın sesinden. Kısa süren bir tamir işidir. Ben tünelde yaptırmıştım, sabah teslim edip çğleden sonra almıştım. Bu arada cooldog arkadaşımız 300-350 tl masrafı tesviye için dediyse yanılmış. Tesviye 50-60 tl ama bunun üzerine tel parası, sap ayarı, köprü ayarı, entonasyon gibi ince ayarlar da eklendiğinde fiyat 120 tl civarı oluyor.
Tesviye için demedim. Haliyle fretler klavyeye yapışmışsa tesviye olmaz, orada kastettiğim durum yeni fret çakılmasıydı. Tesviye İstanbul-Tünel'de en ucuz 150 TL'den başlıyor bu arada. Başka şehirleri bilmem ama ucuza yapılan şehirler olduğunu biliyorum.
Ek: Bu arada iyi yapılan tesviyede zımpara izi olmaz. Eskisinden daha parlak, çiziksiz ve lekesiz görünürler. Büyüteçle (40-50x'e kadar) bakıldığında dahi yüzey pürüzsüz görünür.