Şöyle açıklayım.
İstek mevzusu tamamen. Piyasaya girip de ünlü olmak para kazanmak amacında değiliz. İstediğimiz müziği yapmaya çalışıyoruz. Türkçe olup da çok güzel olan şarkılar var elbet. Ama bizim çizdiimiz yol bu. İnsanlar yabancı özentisi, yurt dışına açılacaklar bırakın falan diyorlar bazen.
ama bizim tarz bu yani. Ayrıca ingilizce gramer ve akustik olarak (bana göre tabi) daha uygun bu müzik için. Bizim şarkının sözlerini türkçeye çevirince çok tuhaf oluyor mesela. Ama ingilizce söz olunca gayet hoş duruyor. Bizim single ı da dinleyen, mail atan çok insan var. Yurtdışından çok insan mail atıyor, avrupanın bir çok yerinden metal müzik dergileri mail attılar. metaluk dergisinde bizimle ilgili haber yayınlandı. Bunlar çok güzel şeyler işte. Şu ana kadar beklediğimden fazla ilgil gördü diyebilirim. Senin dediğin gibi Türkçe olsaydı belki daha iyi olurdu belki de böyle ilgi görmezdi.
Uzun zamandır metal müzik camiasındayım. Bir çok grupla tanıştım çok insan tanıdım. Hepsi aynı şeyden şikayetçidir. Adam gibi plak şirketi, destek olacak aranjör, prodüktör hiç yok piyasada. Yurt dışındaki gruplara göre çok daha kaliteli olan gruplar var. Ama olay tam bir işkence Türkiye'de sen de biliyorsundur belki. Yurt dışından tebrik alırken, burda insanlar bize drum machine olmamış, vokal olmamış, tonlar kötü falan diye eleştiriler yaptılar. Biz de daha iyi olsun isterdik ama evde bu kadar oluyor 🙂
Bir de yanlış anlaşılmasın ama bu ortamda Türkiye'de pek birşey yapmak mümkün değil sanırım. Çoğu grup yabancı şirketlerle görüşüyor. Sanırım catafalque yabancı bir şirketle anlaşmıştı.
Olmayacak iş değil yani. İngilizce ülke dışındaki şansını da arttıran bir faktör bence.
En başından beri inandığım birşey var. Eğer inancını kaybedersen herşeyini kaybedersin.
Biz de bir gün gelir de avrupada ya da başka bir yerde müziğimizi dinletiriz insanlara. Az da olsa bir ihtimal var ne de olsa. Eğer ihtimal yok dersen hiç şansın yok. O yüzden elimizden geleni yapıyoruz. Olur olur, olmazsa olmaz. Şu bir gerçek ki dışarda olması burda olmasından daha muhtemel. Bilmeyenler için de anlatayım. Yurtdışından firmalarla anlaşmak burdakinden daha kolay. Çünkü imkanları çok daha fazla. Göndereceğiniz iyi bir çalışma karşılığında size kayıt için ücret yolluyorlar. Siz de kayıtlarınızı yapıp onlara yolluyorsunuz. Elde cd Akmar pasajında gezerek sonuç almak daha zor.
Sonuç olarak şöyle özetleyim :
1) Kişisel zevkler, dinlediğimiz müzik tarzları
2) Akustik uyum, sözlerin Türkçe karşılıklarının kulağa arabesk gelmesi
3) Yurt dışında daha yüksek şans, yaptığınız müziğin daha çok kişi tarafından dinlenmesi, anlaşılması.
Yanlış anlaşılmasın. Belki yanlış birşey yazmış olabilirim. Biraz yorgunum bugün. Eğer birşey söylecekseniz benim söylediğimi quote edin ona göre cevap vermeye çalışıyım.