Ton potans düğmesi ne işe yarıyor

Merhaba, bugün potans düğmelerini hışırtı yaptığı dolayısıyla penaları düğmeyle gitarın gövdesi arasındaki boşluğa sokarak çekerek çıkardım ve tahmin ettiğim gibi altında sökülmesi gereken poşet parçası varmış sonra geri taktım ve hışırtı sesi kesildi. Acaba takarken bir sorun oldu mu diye düğmeleri denerken tone düğmelerinde bir farklılık gördüm. 2 tane tone düğmesi var gitarım squier bullet hss ve ilk ton düğmesi 5 li switchteki ilk 2 switchi kontrol ediyo alttaki da 3. Ve 4. Switchteki sesi kontrol ediyor. 5. Switchte bir farkı hatırlamıyorum humbeckera geçiyo sanırım bilmiyorum tam. Doğru mu böyle mi olması gerekiyor acaba

Düğmeler ve etrafı bu şekilde. Bir zarar vermiş miyimdir acaba ?
IMG_9566.webp

Bence gitarda Tone eski zamanlardan kalma bir ihtiyaç... hani tek kanal lambalı ve EQ'suz amfiler dönemi... bugün gitarda bir tek Volume yeter, kalan her şey misliyle amfiden yapılabiliyor (dijital olmayanlarla bile). Çok nadiren bazı Fishman manyetiklerde biraz tiz gibi olduğunu düşünürsem amfi veya EQ uğraşmamak için anlık olarak yarıya indirdiğim şeydir gitar Tone. Onu da silerken filan yerini bozarım bazen farketmem bile aa değişmiş diye...

Teşekkür ederim cevaplarınız için. Yeni başladığım için biraz dikkat ediyorum ondan dolayı sordum. Peki bu iki tane tone potansı olması farklı manyetiklere farklı tonlar atayabilmek için mi ? Örneğin ilk toneu ortaya aldım üst manyetikte o orta çalışsın ikinci toneu sona aldım ikinci manyetiğe switch ile geçtiğimde sonda çalışsın şeklinde mi bir işlevi var ?

Bence gitarda Tone eski zamanlardan kalma bir ihtiyaç... hani tek kanal lambalı ve EQ'suz amfiler dönemi... bugün gitarda bir tek Volume yeter, kalan her şey misliyle amfiden yapılabiliyor (dijital olmayanlarla bile). Çok nadiren bazı Fishman manyetiklerde biraz tiz gibi olduğunu düşünürsem amfi veya EQ uğraşmamak için anlık olarak yarıya indirdiğim şeydir gitar Tone. Onu da silerken filan yerini bozarım bazen farketmem bile aa değişmiş diye...
Yani zaten fotoğraftaki gibi bir potans yeri var hiç kablo vs görmüyorum ve kolay kolay bozulacağını sanmıyorum ama yine de bir şüphe etmiştim çok bilmediğimden. Teşekkür ederim.

IMG_9567.webp

Teşekkür ederim cevaplarınız için. Yeni başladığım için biraz dikkat ediyorum ondan dolayı sordum. Peki bu iki tane tone potansı olması farklı manyetiklere farklı tonlar atayabilmek için mi ? Örneğin ilk toneu ortaya aldım üst manyetikte o orta çalışsın ikinci toneu sona aldım ikinci manyetiğe switch ile geçtiğimde sonda çalışsın şeklinde mi bir işlevi var ?
Evet ayrı manyetik kombinasyonlarının tonlarınızı değiştirmeye yarar ama bana göre de günümüzde hiç bir işe yaramıyor.

Yani zaten fotoğraftaki gibi bir potans yeri var hiç kablo vs görmüyorum ve kolay kolay bozulacağını sanmıyorum ama yine de bir şüphe etmiştim çok bilmediğimden. Teşekkür ederim.

176373 eklentisini görüntüle
Kablo orada olmaz bunlar iç tarafta olan malzemelerdir. Bazen sıfır gitarda bile bozuk gelebiliyor ama genel anlamda çok bozulacak ürünler değil. He ne olur çok çıkar tak yaparsanız plastik tone düğmesinin içindeki dişliler erir ve boşa dönmeye başlar bundan sonra gidip 50-100 TL' ye bir potans düğmesi alıp kullanmaya devam edersiniz. Orası en kolay sorun giderilen bölgelerden birisi.

Muhtemelen zarar görmemiştir.Ancak genel bilgi olarak potansiyometrelerin belli bir ömrü olduğunu unutmamak gerek.Sanırım içindeki karbon miktarı azaldığından mıdır bilemiyorum fakat hışırtı yapmasa bile 10,15 yıllık bir gitarda değiştirince ciddi anlamda farklılık oluşuyor.Zaman içerisinde gain,tiz kaybı yaşatabiliyor.Bu arada volume,ton potansını nasıl kullanıldığını merak ediyorsanız rahmetli Jeff Beck'e bakmanızı öneririm.https://youtu.be/WNNkbE6EU3w?si=xXyhacmpBdPCGHDV

Geri