Öncelikle böyle bir ton varsa elimde ilk müdahele olarak high pass filter ve low pass filter uygularım.
Güzel bir kayıtta en güzel bas hissini bas gitar verir low end'ler sağlam olmalı, gitarın basları da altta kalmasın deniyorsa en azından 140 hz ile başlanmalı bass desteğine. Ben kişisel olarak kayıtlarımda 170-220 civarını biraz desteklerim edit'lerken, o da çok fazla olmamalı ama. 140'dan aşağısını bas gitara bırakmaya çalışın. Eğer yoksa, 140 aşağısını çok fazla arttırmayın ki böyle kulağa hoş gelmeyen boğukluk olmasın.
High pass filter da, genel olarak bu bahsettiğim frekansa kadar olan bölümü kademeli olarak tıraşlamak demek. Yani 0'dan 100 hz (hatta biraz daha fazlası) aralığını kademeli olarak tıraşlamak, bu ne demek 0 hz'e yaklaştıkça bass neredeyse hiç hiç olmayacak, 100'e yaklaştıkça daha çok olacak ama yine de daha az olacak. Parametric Eq kullanıp yapacaksınız bunu Cubase'de var. Frekans olarak 80-90 arası bir şey seçip 'cut' özelliğini seçerseniz görürsünüz.
Bu arada gitar davula göre çok çok önde olmuş, bunların her biri dinlerken can sıkan şeyler, yani tonunuz kötüyken daha da kötü duyulur.
Ses zaten dijitalliğinden ötürü eq haricinde de kalitesiz geliyor ama amplitube ile bunun çok daha iyisini bile alsanız, yine de bana hiçbir zaman güzel gelmeyecek. Bir süre sonra size de gelmeyecek. Bunu neden söylüyorum, çalımdaki sıkıntılardan çıkarımla yolun başında olduğunuz belli 🙂 İlerledikçe ton zevkiniz daha çok oturacak emin olun.
Low pass filter da yukarıda yazdığımın tiz tarafında olanı. Ben 7 khz'den itibaren başlatıyorum tıraşlamayı, 7 khz - 20 khz arasını kademeli olarak (7'khz'de daha az, 20'de neredeyse hiç tiz kalmayacak şekilde) tıraşlamaktan bahsediyorum. Frekans değeri olarak 10-11 khz civarını seçip yine 'cut' özelliğini seçerseniz, karşınızdaki görselden de anlarsınız.
Amplitube'de graphic eq ile yapayım derseniz manuel olarak da yapabilirsiniz, en düşük frekansta ne varsa onu sıfırlayın, yani düşürebildiğiniz kadar düşürün, 140 civarından sonra düşürmeyin, hala bas desteği istiyorsanız yukarıda bahsettiğim 170 civarını boost'layın. Rakamlar değişebilir tabi.
Tüm bu frekans analizi için programlar var, bir tane edinebilirsiniz. Frequency analyzer diye aratırsanız bulabilirsiniz herhalde. Amplitube ile sınırlandırmayın kendinizi, başka plug in'ler edinin. Cubase'in içindekileri de kullanın.
Son olarak mid işi görecelidir, thrash sevdiğiniz belli her halinizden ancak kulağınızı mid'e alıştırın 🙂 Bu kadar mid yoksunluğu, yaptığınız cambazlıkları da gizler, tonunuzdaki önemli detayların duyulmasını engeller. İlla düşecekseniz 1,5 khz civarını (atıyorum 1400 hz 1800 hz arasını) biraz düşebilirsiniz, tabi tonun doğal halinde hangi frekanslar yoğun geliyor, siz hangisinden rahatsızsınız vs. bunlar zamanla olacak şeyler. Öncelikle kulağınızın oturması lazım. Bunun için de yukarıda bahsettiğim analyzer'ları kullanmaya bakın, bir süre sonra duyar duymaz 'hmm şu kısım yoğun olmuş bunları düşeyim' ya da 'upper mid'ler az geliyor boost'layayım' diyeceksiniz zaten.
Kolay gelsin.