Polemiğe girmek istemem, Üniversite de sadece etiket değil, mezunlarının sosyal ağları vb. de okul sonrasında etkili oluyor ama yukarıda yazdıklarınızda bir miktar kendinizle çeliştiğinizi düşünüyorum. Zira yurtdışı/yabancı işverenler için Türkiye'deki üniversite etiketi/network'ü hadi herhangi bir etkisi varsa eh bir yere kadar etkili. Dolayısıyla buralarda çalışmayı hedefleyen birisinin en önemli avantajı kendi yetkinliği oluyor.Yazacaklarımı yazdıktan sonra diger mesajları da okudum. Bunların pek coğuna katılmiyorum:
- Diplomana güvenme kötü ünide olsan da kendini geliştir bu sayede boğaziçilinin giremediği işi sen kaparsın olayı yalan. Benim çervemde 30 40 tane boğaziçi otdülü, 30 40 tane de orta/ vasat üni mezunu var. Çok iyi üni mezunlarının hepsi diplomalarındaki etiketin değeri sayesinde çok iyi işlere girdi. Orta düzey üni mezunları çok daha fazla kendilerini geliştirmiş olsalar bile sürünmekteler. Yani işe alım yapanlar da çok uğraşmıyor (bir azınlığı tenzih ederim) boğaziçini gördüğu zaman sen tamamsın diyor çoğu.
Ha şuna katılırım, 'iyi' üniversiteler öğrencilere çok daha geniş kendini geliştirme alanı tanıyorlar. Benim zaten kendi yazdığımda söylemeye çalıştığım buydu: Bu alanı iyi değerlendirmezseniz, eğer çok şanslı değilseniz yaldızınız çabuk dökülür. Tonla stajyer alıyorduk iki aylık sürelerle ve inanın hemen anlaşılıyor hangi yeni mezun imkanlarını nasıl kullanmış. Bir de şu var, hiçbir işyeri sadece CV'ye bakmaz. Zaten yeni mezunun CV'si de gerçekten istisnai bir insan değilse çok öyle parlatılabilecek bir şey olmaz. En fazla bitirdiği okul vb. olur, belki 'hobilerim' diye başlık açıp altına 'gitar çalmak' yazar işte 🙂 Ya niyet mektubunda ya da ilk görüşmede hanya konya çıkar.
Bir de şu var: Kimse vasat bir okula gir demiyor. Aksine benim anladığım genel kanaat, gayret et, elinden gelenin en iyisine gir fakat ne 'kapağı attım' diye salma ne de 'bitti, dünyanın sonu bu' diye vazgeç yönünde.
Kadir, size sınavda başarılar dilerim. Zamanında biz de Türkiye'nin rezil eğitim sistemi ve korkunç sınav düzeninden çok çektik de sizin sene benim gördüğüm en şansızlardan (bir de her girdiği sınav tekrar edilen bir nesil vardı, onlar da çok fenaydı). Başarılar!