Usa Gitarlar Ve Türk Gümrükleri

ithal ikame ile yerli üreticiyi korumaktan ziyade asıl konu vergi ile dövizi ülke içinde tutmak meselesi,eğer daha ucuz olan yurtdışı mallara vergi uygulanmaz ise ülkemizde herkes yurtdışı ticaretine yönelip ülkedeki döviz rezervlerini eritecek ülkede döviz kalmayacak özellikle dolar ve böylece türk lirasının dolara göre değeri düşecek ve döviz kurları dramatik olarak artacaktır.ülkemizde de üretimin pek fazla olmadığını varsayarsak bir süre sonra milli paramızla 1000 dolarlık bir gitar bize 10000 dolar gibi rakamlara gelecektir yani fazla kötü birşey değil vergi işi çok kötülememek gerekiyor.fikrimce.

ithal ikame ile yerli üreticiyi korumaktan ziyade asıl konu vergi ile dövizi ülke içinde tutmak meselesi,eğer daha ucuz olan yurtdışı mallara vergi uygulanmaz ise ülkemizde herkes yurtdışı ticaretine yönelip ülkedeki döviz rezervlerini eritecek ülkede döviz kalmayacak özellikle dolar ve böylece türk lirasının dolara göre değeri düşecek ve döviz kurları dramatik olarak artacaktır.ülkemizde de üretimin pek fazla olmadığını varsayarsak bir süre sonra milli paramızla 1000 dolarlık bir gitar bize 10000 dolar gibi rakamlara gelecektir yani fazla kötü birşey değil vergi işi çok kötülememek gerekiyor.fikrimce.

İyi de alış veriş sınırda dolar üzerinden yapılmıyor ki. Para transferi ile yapılıyor. Sınırların içindeki dövizler balya balya çıkmıyor. Ha, büyük şirketler döviz hesaplarından ödeme yapıyorlarsa bak onu bilemem.

Ama senin de dediğin üzere, temel sorun üretmemek. Israrla da üretimin üstünde durulmuyor, üretim sektörü desteklenmiyor. Kaldı ki ülkedeki dövizin büyük bir kısmı zaten bize ait değil. Adamlar cart diye çektiler mi ülkedeki dövizleri, yurtdışı alışveriş yapmamıza veya büyük şirketlerin dövizle ödeme yapmasına hacet yok, döviz yine tavan yapar. Olan da bize olur. Yine gitar fiyatına pedal alırız 🙂

@mahmuttuncer aga haklısındır, eyvallah. Bana yine de yurtdışından alış veriş yapmakla ekonominin çökebilme ihtimali isyanla karışık çok ütopik ve komik geliyor. Ha, memleketimizde her türlü ihtimal imkansız ve komik görünse de gerçekleşebilir maalesef. Bu da acı gerçeğimiz.

Bu aralar sıkıntı cari açık. Napsakta ithalatı azaltsak diye 50 çeşit formul uyduruyor maliye. Hele telefon vs çok talep olan şeyler iyice zorlaştırılmış vaziyette. Bence gayet yerince hareketler. Piyasada bi dünya gitar var ikinci el alın kullanın aga piyasa durgunken milleti sevindirin 🙂

neyse herkes sıfırlasın evindeki dolarları memlekette sorun kalmaz.asıl bazı adamlar evlerindeki dolarları piyasaya sürse doların ülkemizde değeri düşecek,enflasyon rahatlayacak o denli zenginlerimiz var Maşallah.Nazar değmesin.Ben kaçtım bu konudan. 🙂 saygılar.

Aynen @mahmuttuncer in dediği gibi, yurtdışı alışveriş döviz kurunun tırmanmasına sebebiyet verir. Şu anda dövizin bu halde olmasının sebebi, bazı istikrarsız ve piyasalar üzerinde şok etkisi yapan olayları saymazsak, yüksek hacimli cari açıktır. Bunun en büyük bölümü de artan enerji talebinin yerli kaynaklar ile sağlanamayıp ithal edilmesi. En son baktığımda yıllık 66 milyarlık enerji ithalatı vardı, şimdi daha da yüksektir. Fakat piyasayı etkilemeden müzik enstrumanları konusunda gümrük ile ilgili istisnai durumlar yapılabilir. Bu tür istisnai kalemler halihazırda zaten var. Mesela yenilenebilir enerji ile ilgili; eğer fotovoltaik güneş paneli ithal ederseniz gümrük vergisi ödemezsiniz.
Yerli üreticiyi korumak için uygulanan gümrük vergisi olayı sadece zaruri ihtiyaçlara uygulanabilecek, çok eski, antikalaşmış ve bir çok sakıncası bulunan bir uygulama. En basiti hantal, yenilikçilikten uzak yerli üreticiye sebep oldu şimdiye kadar.
@hackeiommi abi vergi olayında söylediklerine katılmıyorum. Türkiye' de toplanan vergi mesela Almanya' ya ile kıyasladığında devede kulak. Türkiye' deki sorun vergi adaletsizliği, devletin vergi takibi yapamaması ve bunun sonucu takibi kolay kalemlere fazla yüklenilmesi. Yoksa toplamda toplanan vergi Türkiye gibi bir ülke için çok az ve zaman zaman oluşan bütçe açıklarının sebebi de bu, yinede milletvekilleri maaşları falan toplanan verginin küsüratı bile değil. Dediğim gibi en büyük sorun vergi adaletsizliği.

Sadece düz vergi yok ki. Dünya kadar dolaylı vergi var. Vergi toplama kanunlarında zaten dünya kadar hata var. Söylencek şey çok da, başlığın da forumun da formatına ters kaçar.

Sadece düz vergi yok ki. Dünya kadar dolaylı vergi var. Vergi toplama kanunlarında zaten dünya kadar hata var. Söylencek şey çok da, başlığın da forumun da formatına ters kaçar.
İşte mevzu tam olarak o, araba alıyorsun ötv koyuyor sonra ötv üzerinden kdv alıyor. Verginin vergisi yani. Yurtdışına çıkıyorsun para alıyor, pasaport alıyorsun 500 lira istiyor sonra elalemin aldığı 30-40 euro luk vize parasına söyleniyor. Çünkü bunların vergi takibi çok kolay, ama bazı şeylerde vergi komik miktarda ya da hiç yok. Çünkü takibi zor ya da masraflı. Tam böyle tembel, yattığı yerden adaletsizce vergi toplayan, birinden alıp diğerinden almayan çağ dışı devlet anlayışı. Yoksa burdaki vergiler Türkiye' de yok. Mesela aylık 17 euro televizyon vergisi veriyorsun, televizyonun varmı diye sormuyor. Bahçene düşen yıllık yağmurun her bir metreküpü için vergi ödüyorsun. Kapının önündeki kaldırımdaki karı, yaprağı temizletmek için para ödüyorsun. Ama herkes ödüyor adaletsizlik yok, takip ediyorlar kaçırırsan yakarlar.

ilk usa gitarımı hatırlayanlar olur turkrock üyesi celephais yardımıyla almıştım. o zamanlar gümrükler şimdiki kadar sıkı değildi hediye olarak sorunsuz geçti.

önümüzdeki aylarda amerikadan custom jackson getirtmeyi planlıyorum. böyle bir işe girişen var mı aranızda, faturası ile birlikte yollansa vergisini ödeyip aynı gün kurtarabilir miyiz gitarı? hediye olarak yollatmanın hala bir avantajı oluyor mu?

iki sene önce büyük sayılabilecek bir arcade stick almıştım 250 dolara gümrükte takılmıştı, ordinosu vesairesi derken epey geçirmişlerdi. allahtan amazon bütün masraflar kendilerinden olmak üzere göndermişti ekstra ücret olmadan çıkarmıştık.

ben gitarın vergisini vesaire ödemek istiyorum ancak böyle ıvır zıvırla uğraşmak istemiyorum bu işlerden anlayan kullanıcılar aydınlatırsa çok mutlu olurum. saygılar.

edit: faturayı ekletmeden normal standart usa seri fiyatını emsal gösterip vergi ödeyebilir miyiz? (memurların cehaletini sömürebilir miyiz? )

Kurallara göre faturada yazan rakamın %20 ödenir. Ancak memurlar önlerinde lap top ve ebay/gittigidiyor/sahibinden.com vb. sayfalardan elinizde bulunan ürünü arayıp bulmaya, bulamadıkları zamanda google amcaya sorarak faturada yazan ürün fiyatını sıfır veya ikinci el olarak real rakamlarına ulaşıp size vergi ödetiyorlar. Zorluk çıkartmadan çıkartılan rakamları ödemenizde fayda var aksi halde ürününüzü alamayacağınız zorluklarla karşılaşma olasılığınız çok yüksek.

Bizzat yukarıda yazan olayları Cevizlibağ gümrüğü ile (şimdi ikitelli Başakşehir de olan yeni yerinde) otomobil, spor ayakkabı, hemde gitar ve ekipmanları ile ilgili yaşıyorum. Ürünü açarlar bu ne der sonra faturadan internete girerek sizin aldığınız rakamı dikkate almadan size yeni vergi çıkartabilirler. Bazen savunma yaptığınızda çıkarttıkları sorunlar ise, ürünün CE belgesini ve gümrük beyanını talep ederek sizi kilitlerler. CE belgesi demek o ürünü almaktan vazgeç devlete hibe et demek oluyor 🙂

Bu hale gelmek istemiyorsanız ne aldıysanız ya vergisini ses çıkartmadan ödeyin, memur size ürün hakkında soru sorunca bilmiyormuş triplerine de girmeyin, aksi halde bedelini ağır ödersiniz 😉

Kurallara göre faturada yazan rakamın %20 ödenir. Ancak memurlar önlerinde lap top ve ebay/gittigidiyor/sahibinden.com vb. sayfalardan elinizde bulunan ürünü arayıp bulmaya, bulamadıkları zamanda google amcaya sorarak faturada yazan ürün fiyatını sıfır veya ikinci el olarak real rakamlarına ulaşıp size vergi ödetiyorlar. Zorluk çıkartmadan çıkartılan rakamları ödemenizde fayda var aksi halde ürününüzü alamayacağınız zorluklarla karşılaşma olasılığınız çok yüksek.

Bizzat yukarıda yazan olayları Cevizlibağ gümrüğü ile (şimdi ikitelli Başakşehir de olan yeni yerinde) otomobil, spor ayakkabı, hemde gitar ve ekipmanları ile ilgili yaşıyorum. Ürünü açarlar bu ne der sonra faturadan internete girerek sizin aldığınız rakamı dikkate almadan size yeni vergi çıkartabilirler. Bazen savunma yaptığınızda çıkarttıkları sorunlar ise, ürünün CE belgesini ve gümrük beyanını talep ederek sizi kilitlerler. CE belgesi demek o ürünü almaktan vazgeç devlete hibe et demek oluyor 🙂

Bu hale gelmek istemiyorsanız ne aldıysanız ya vergisini ses çıkartmadan ödeyin, memur size ürün hakkında soru sorunca bilmiyormuş triplerine de girmeyin, aksi halde bedelini ağır ödersiniz 😉

CE belgesi avrupa birliğinin getirdiği kalite ve performans standardı. Avrupa birliğine pazarlanan her üründe bulunur. Yani %90 CE standartı vardır aldığınız ürünün üzerinde amblemi bulunur zaten, ama olmasa da farketmez. Mesela aldığınız ürünlerin hiçbirinde TSE yok ki, Türkiye' de satılan her üründe olmak zorunda. Ama bunu bile gümrükte sormazlar çünkü siz ticari amaç taşımıyorsunuz ve ürünü piyasaya sunmuyorsunuz. Yurtdışında satılan bir ürünü almışsınız ve devletin kalite standartı sağlama yükümlülüğü hakkınızdan feragat etmişsiniz, eğer ürün gıda, ilaç vs... gibi toplum sağlığı üzerine etkisi olacak bir şey değil ise bir sıkıntı olmadan alırsınız. Ayrıca ürüne ödediğin tutarı kanıtlarsan ve kurallara aykırı herhangi bir durum teşkil etmiyorsa, vergiyi paşa paşa ödediğin tutar üzerinden uygulamak zorundalar.

Son düzenleme:
CE belgesi avrupa birliğinin getirdiği kalite ve performans standardı. Avrupa birliğine pazarlanan her üründe bulunur. Yani %90 CE standartı vardır aldığınız ürünün üzerinde amblemi bulunur zaten, ama olmasa da farketmez. Mesela aldığınız ürünlerin hiçbirinde TSE yok ki, Türkiye' de satılan her üründe olmak zorunda. Ama bunu bile gümrükte sormazlar çünkü siz ticari amaç taşımıyorsunuz ve ürünü piyasaya sunmuyorsunuz. Yurtdışında satılan bir ürünü almışsınız ve devletin kalite standartı sağlama yükümlülüğü hakkınızdan feragat etmişsiniz, eğer ürün gıda, ilaç vs... gibi toplum sağlığı üzerine etkisi olacak bir şey değil ise bir sıkıntı olmadan alırsınız. Ayrıca ürüne ödediğin tutarı kanıtlarsan ve kurallara aykırı herhangi bir durum teşkil etmiyorsa, vergiyi paşa paşa ödediğin tutar üzerinden uygulamak zorundalar.

İşin gerçeği buraya yazacaklarımın tezatını yazmanız için yorum yapmadım. Madem size göre böyle bir durum var ben yaşadığım tecrübeleri yazıyorum. ADA Mp2 Preamp aldım ve buna uyguladıkları sistemi isim marka belirtmeden yazdım. Sizde ''öyle olmaz böyle olur'' demeye getiriyorsunuz. Bende o an neyle karşılaşacağınız belli olmaz memurun tepesini attırırsanız (ben fatura bedeline göre vergi ödemekten yanaydım memur google ve ebay de + sahibinden üzerinde satış rakamları üzerinden vergi ödetmek için mücadele veriyordu) sonunda yaşayacağınız olay sizden bu ürünün CE belgesini istemek olur. Otomobil için Jant alırsınız TSE belgesi ister böm böm bakarsınız getirmek için ufak bir araştırma yaparsınız, sonucu o ürünü devlete hibe etmek olur bizzat yaşadıklarımı iletiyorum. Fatura da yazan sizin satın aldığınız rakam $150 dahi olsa bunu önemsemeyebiliyorlar. Kontrol edip yeniden vergilendirebiliyorlar. Sıfır otomobil motoru getirtiyorsunuz, sıfır olduğunu veya temizlenip, restore edilip edilmediğine (2.el ama sıfırlamak için revize edilmiş) kadar detaylara da giriyorlar ve tekrar ürün için sizden enteresan evrak taleplerinde bulunup hibe etmeyecekseniz ortayı bulup rüşvet (motor için 4bin rüşvet verildi) gibi sıkıntılar veya şansızlıklar yaşanıyor.

Ne amaçla aldığınız asla kimseyi ilgilendirmiyor. Bunu neden aldın sorusunu size sorabiliyor ancak bu demek değildir ki siz gelen ürüne göre düzenlenmiş fatura üzerinden vergi ödeyeceksiniz. Ağustos ayında yaşadığım başka bir örnek stokta kalan sıfır bir ürünü satıcı elden çıkartmak için piyasaya göre uygun rakamlara verdi. Ancak gümrük memuru benim faturama göre değil ürünün dünya piyasasına bakıp yeni vergi oluşturarak ''bunu vezneye öde gel'' dedi 🙂

İşin gerçeği buraya yazacaklarımın tezatını yazmanız için yorum yapmadım. Madem size göre böyle bir durum var ben yaşadığım tecrübeleri yazıyorum. ADA Mp2 Preamp aldım ve buna uyguladıkları sistemi isim marka belirtmeden yazdım. Sizde ''öyle olmaz böyle olur'' demeye getiriyorsunuz. Bende o an neyle karşılaşacağınız belli olmaz memurun tepesini attırırsanız (ben fatura bedeline göre vergi ödemekten yanaydım memur google ve ebay de + sahibinden üzerinde satış rakamları üzerinden vergi ödetmek için mücadele veriyordu) sonunda yaşayacağınız olay sizden bu ürünün CE belgesini istemek olur. Otomobil için Jant alırsınız TSE belgesi ister böm böm bakarsınız getirmek için ufak bir araştırma yaparsınız, sonucu o ürünü devlete hibe etmek olur bizzat yaşadıklarımı iletiyorum. Fatura da yazan sizin satın aldığınız rakam $150 dahi olsa bunu önemsemeyebiliyorlar. Kontrol edip yeniden vergilendirebiliyorlar. Sıfır otomobil motoru getirtiyorsunuz, sıfır olduğunu veya temizlenip, restore edilip edilmediğine (2.el ama sıfırlamak için revize edilmiş) kadar detaylara da giriyorlar ve tekrar ürün için sizden enteresan evrak taleplerinde bulunup hibe etmeyecekseniz ortayı bulup rüşvet (motor için 4bin rüşvet verildi) gibi sıkıntılar veya şansızlıklar yaşanıyor.

Ne amaçla aldığınız asla kimseyi ilgilendirmiyor. Bunu neden aldın sorusunu size sorabiliyor ancak bu demek değildir ki siz gelen ürüne göre düzenlenmiş fatura üzerinden vergi ödeyeceksiniz. Ağustos ayında yaşadığım başka bir örnek stokta kalan sıfır bir ürünü satıcı elden çıkartmak için piyasaya göre uygun rakamlara verdi. Ancak gümrük memuru benim faturama göre değil ürünün dünya piyasasına bakıp yeni vergi oluşturarak ''bunu vezneye öde gel'' dedi 🙂

Efendim kanun şüpheye mahal vermeyecek şekilde açıktır. Farklı bir uygulama ile karşı karşıya kalabilirsiniz ama bu onun hukuki olduğu anlamına gelmiyor. Hukuk dışı her türlü uygulamaya karşı hukuki yollara başvurup hakkınızı arayabilirsiniz ki kanunu bildiğinizi ve takipçisi olacağınızı farkedince genelde geri adım atarlar. Motor konusuna gelince; verilen rüşvete bakılır ise motorun değeri 1500 euro üzeri ve eğer öyle ise zaten onu ülkeye sokmanız dahi yasal değil. Kusura bakmayın ama bunu farkeden rüşvetçi her insan sizi yolacaktır ve sizde bunu göze alarak bu işe girişmişsinizdir.

Efendim kanun şüpheye mahal vermeyecek şekilde açıktır. Farklı bir uygulama ile karşı karşıya kalabilirsiniz ama bu onun hukuki olduğu anlamına gelmiyor. Hukuk dışı her türlü uygulamaya karşı hukuki yollara başvurup hakkınızı arayabilirsiniz ki kanunu bildiğinizi ve takipçisi olacağınızı farkedince genelde geri adım atarlar. Motor konusuna gelince; verilen rüşvete bakılır ise motorun değeri 1500 euro üzeri ve eğer öyle ise zaten onu ülkeye sokmanız dahi yasal değil. Kusura bakmayın ama bunu farkeden rüşvetçi her insan sizi yolacaktır ve sizde bunu göze alarak bu işe girişmişsinizdir.

Motor konusu hakkında yaptığınız yorumda maalesef yanlış. Yasaldır motoru faturasıyla beraber ülkeye sokmak 2.el araba sokuyorsunuz vergisini ödüyorsunuz ve plakasını takıp biniyorsunuz.

Az önce yazdığım gibi yaptığım yorumlar havadan oradan, buradan duyma ekleme olaylar değildir ve bunları yazınca ''o öyle olmamıştır böyledir'' (örnek motor ve önceki CE mevzusu) şeklinde cevaplarla uğraşmak, bunlara laf yetiştirmek derdinde değilim. Konu başlığı altında bir arkadaşımız soru sormuş ve bende özetle şunu demek istedim sen getirt ne getirtiyorsan ama o getirttiğini eline alıp eve gitmek istiyorsan memur ile didişme bazen az ödersin bazen çok ödersin ama olurunu bulmak istiyorsanız asla ve asla didişmeyin ''faturası böyle bak ben buna %20 öderim'' dersen evet mahkemelerle uğraşırsın ama biz bunlarla ülkemizde ne kadar zaman kaybedildiğini biliyor muyuz? Bana mahkemeyi neden örnek gösteriyorsunuz? Arkadaşımız gitara az vergi verecek diye kaç yıl davasının bitmesini beklesin? Bu süreçte gitarsız kalsın mı? Gitarı ve parasını kaybedebileceğini düşünerek yeni gitar siparişi geçsin mi? Sonra o dava bitince gitar ne kondüsyonda eline geçer? Birde ''bu gitar böyle alınmadı, dava süresince iyi bakmamışsınız'' diye ''emanete ihanet'' kafasında yeni bir davada açabilir öyle değil mi? Bu yollar arkadaşın ve bizlerin sevdiği yollar değil kısa öz işleri konuşalım siz uğraşmayı seviyorsunuz anlaşılan ama kaybedilen zamanlar az buz değil..

Her neyse ikidir yanlış yorumlar yapıyorsunuz yaşanan bu gerçeklere siz bildiğinizi yapın benim sözüm konu açan arkadaşaydı; gümrükte politik davran dostum canın az yanar.

Siz ya anlamıyorsunuz yahut anlamak istemiyorsunuz. Biz posta kolilerinden bahsediyoruz. İthalat yapmaktan değil. Otomobil sokabilirsiniz hatta gemi bile sokabilirsiniz ama bunu devlet postası aracılığı ile posta kolisi şeklinde yollatıp %20 vergi ödedim ptt gümrüğünden aldım gitti şeklinde yapamazsınız. Posta kolileri tüzüğü var, bunların boyut, ağırlık ve değer kısıtlamaları var. Açın PTT uluslararası posta kolisi sınırlamalarını okuyun. Defalarca cevizlibağ daki ptt gümrüğünde elimde paypal ödeme kağıdı ile gidip ürün almışlığım var ve hiçbir sorun yaşamadım çünkü hep kurallar çerçevesinde idi ve herhangi bir anlaşmazlık durumunda güzelce anlattım yeri geldi kanun maddesini söyledim. Başınıza talihsiz olaylar gelmiş olabilir veya kötü bir durumu tecrübe etmiş olabilirsiniz, bu yüzden bunları yazıyoruz. Sizin tecrübe ettiğiniz durumların yaşanmaması veya karşı karşıya kalındığında ne yapılması gerektiğini söylemeye çalışıyoruz. Birisi sizden kurallar çerçevesinde yollattığınız bir koli için CE belgesi istediyse, bu zırvadır, isteyen kişi zırvalamıştır. Kendisine uygun bir dille anlatırsınız, o da olmaz ise amiri ile görüşürsünüz. Çünkü böyle bir kural, kanun yok ve resmi bir forumda kuralsız kanunsuz bir işi öğütlemek gibi bir lüksümüz de yok. Vergiden kaçmanın yollarıda var ona bakarsanız ama oturup burda bunları anlatmıyoruz.

Son düzenleme:
Postada gümrük ve kambiyo tüzüğünden;
Yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde yurtdışından gelen eşyanın vergi matrahının tespitinde esas alınacak kıymeti, ibraz edilen faturaya, veya satış fişine göre belirlenir.
Bunların olmaması halinde deklarasyon anduan ( Déclaration en Douane: Gümrük Beyannamesi ) veya gümrük etiketlerinde belirtilen miktarlar esas alınır.
Herhangi bir belge ibraz edilmemesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde eşyanın kıymeti Gümrük İdaresince belirlenir.

Eklemeyi unutmuşum, eğer gönderi faturası mantıksız bir fiyat ise ve siz bu fiyata aldığınızı kanıtlayamaz iseniz bunun için piyasa değeri üzerinden vergilendirilebilirsiniz. Yıllar önce 2 adet saat almıştım, 15 gün sonra gümrük kağıdı geldi şaşırdım, çünkü gümrük muhafiyeti sınırlarındaydı. Gidip baktığımda satıcının iki saat için 29 dolar yazdığını ve bu değerin dikkat çekici şekilde düşük olduğu için gümrüğe girdiğini öğrendim, paypal faturasını gösterdim, amerikan sitelere baktılar faturayı mantıklı buldular. Sahibinden ve saat&saat de o saatlerin biri 470 tl diğeri 356 tl idi, ama 55 kuruş damga pulu dışında tek kuruş ödemeden saatlerimi alıp çıktım.

Geri