vokal için mikrofon önerisi

İkisi de alt segment condenser mikrofonlar. Çok iyi bir yalıtım ve akustik düzenleme olmadıkça verimli sonuç alınamayacak ürünler. Aynı fiyata 2.el Shure SM58, Beta 58, Sennheiser E835 vb bir mikrofon almak daha uzun vadeli bir yatırım olur.

Herşeyden önce, kaydedilen ürünün mixine mesai yapılacağı vakit YouTube’da mikrofon modelini belirterek yapacağınız bir aratmada birçok kaynağa ulaşabilirsiniz.

aynen, condenser yerine dinamik daha iyi olur, ortamdan yansıyan sesler condenser mikrofonları etkiliyor (en basitinden odaya eşyaları olabildiğince simetrik yerleştirmek gerekli). dinamik mikrofon almak çok daha iyi.

Yani ne kadar endüstri standartı stüdyo görüyorsam özellikle karşılıklı bakan duvarlardan kaçınan odalar tasarlıyorlar. Güncel ve kısa bir örnek olarak Tim Henson'ın stüdyosunu buraya bırakayım. İsteyen doğru bildiğini yapsın yine tabi.

Son düzenleme:
Yani ne kadar endüstri standartı stüdyo görüyorsam özellikle karşılıklı bakan duvarlardan kaçınan odalar tasarlıyorlar. Güncel ve kısa bir örnek olarak Tim Henson'ın stüdyosunu buraya bırakayım. İsteyen doğru bildiğini yapsın yine tabi.

burda duvarlara bakarsan eğer odada akustik treatment yapıldığını görebilirsin. REW diye bir programla ölçüm yapılıyor, bu ölçüme göre odada gerekli yerlere akustik izolasyon malzemesi koyuluyor. Bunlarla çok uğraşmadan en az hesapla odayı ayarlamanın en kolayı odayı simetrik kullanmak, izolasyonu da - eğer kullanılacaksa - birbirine karşılıklı duvarlar üzerinde kullanmak, böylece duvara giden sesin yansıması azaltılır ve odanın akustiği iyileştirilir.

Yapay zekaya sorunca detaylı açıklıyor:

Akustik açıdan simetriklik, özellikle mix ve müzik prodüksiyonu yapacağın odalarda çok önemli. Çünkü kulakların sağ ve sol hoparlörden gelen sesi dengeli duymalıdır. Aksi takdirde yanlış frekans tepkileriyle yanıltıcı bir ses algısı oluşur. İşte dikkat etmen gereken simetri kuralları:

🎛️ 1.​

• Masan ve hoparlörlerin odanın tam ortasında (enine olarak) olmalı.
  • Sağ ve sol duvarlara olan mesafe eşit olmalı.
  • Hoparlörler arasındaki mesafe, seninle aralarındaki mesafeye eşit olmalı (eşkenar üçgen kuralı).
  • Hoparlörler ve kulak hizası arasında doğru yükseklik (tweeter kulak hizasında) sağlanmalı.

🧱 2.​

• Sağ ve sol duvarların yüzey özellikleri benzer olmalı (biri çıplak beton, diğeri kitaplık olmamalı).
  • Aynı şekilde, yansıma panelleri de sağ ve sola aynı şekilde yerleştirilmeli.
  • Pencereler, dolaplar, perde gibi şeyler varsa, sağ ve sol akustik dengeyi bozuyorsa kompansasyon (dengeleyici panel/raf) kullanabilirsin.

🔊 3.​

• Odan çok simetrik (örneğin kare) bile olsa, düşük frekanslarda simetri işe yaramaz çünkü bas frekanslar farklı şekilde yayılır.
  • Bu yüzden odanın köşelerine bass trap yerleştirmek çok önemli. Ayrıca, masa ve hoparlörleri odanın tam ortasına (boyuna olarak) yerleştirme; biraz arkaya kaydır.

Israrım yok, konuya dair meraklıların araştırması adına bir görüş paylaştım. Basit bir örnekle destekledim.

Uzun uzun, mikrofonla kayıt yapılacak alanda önceliğin simetrik olarak yerleştirilmiş yüzeylerden gelen yansımalardan medet ummak yerine; bunları olabildiğince kesmek, sesin dönmesini engellemek, bu yüzden bir difüzör gibi kullanılabilecek kitaplık varsa bunu akıllıca yerleştirmek, bassların dönmesine vesile olacak köşeleri sönümleyecek eşyaları uygun şekilde konumlandırmak, duyum aygıtlarını sesin dönmediği bu alanda olabildiğince simetrik konumlandırırken mikrofonu olabilecek en az yansımanın olduğu, en "dry" sonucu verecek noktada kayıt alınması gerektiği gibi kavramların daha etkili sonuç vereceğini anlatmayacağım.

Eğer Abbey Roads, One on One gibi bilinçli şekilde düzenlenmiş stüdyolarda "room" sesi elde etmiyorsak, 2 - 3 metre tavanlı, mdf ve beton yüzeylerle dolu 10 - 30 m2 arası odanın içinde 2 tane mobilyayı simetrik yerleştirince condenserla daha iyi sonuç alınacağını düşünmüyorum. Bu sadece üstüne reverb eklenemez, kompresör uygulamalarında iyice odalı bir duyum kazanacak amatör bir çıktı sağlayacaktır (estetik anlayışı böyle bir çıktıdan beslenen planlı bir proje değilse).

Zaten mesele mikrofona gelen roomu simetrik yerleşimle daha sağlıklı yapmak değil, bu mikrofona oda hissi verecek bir sızıntı yapmayacak izole bir kayıt yapmak olmalı. Çok istiyorsanız koridorun sonuna, odanın farklı bir yerine 2. bir mikrofon koyarak ayrı bir oda kaydı alıp bunu asıl kayda karıştırabilirsiniz.

Bilmiyorum, isteyen istediğini yapsın. Benimki öneri sadece. Yukarıda alıntıladığım gibi mutlak cümleler kuracak bir yetkinliğim yok. Ben sadece basit bir hatırlatıcı/öneri ekledim. Merak eden bi googlelasın baksın kimler ne yapıyor, nasıl kaydediyor. Gerçi böyle net cümleler kurabilecek yetkinliğin sırtının yapay zekaya dayandığını görmek de ayrı güven verdi. İçine sinen bi denesin.

Israrım yok, konuya dair meraklıların araştırması adına bir görüş paylaştım. Basit bir örnekle destekledim.

Uzun uzun, mikrofonla kayıt yapılacak alanda önceliğin simetrik olarak yerleştirilmiş yüzeylerden gelen yansımalardan medet ummak yerine; bunları olabildiğince kesmek, sesin dönmesini engellemek, bu yüzden bir difüzör gibi kullanılabilecek kitaplık varsa bunu akıllıca yerleştirmek, bassların dönmesine vesile olacak köşeleri sönümleyecek eşyaları uygun şekilde konumlandırmak, duyum aygıtlarını sesin dönmediği bu alanda olabildiğince simetrik konumlandırırken mikrofonu olabilecek en az yansımanın olduğu, en "dry" sonucu verecek noktada kayıt alınması gerektiği gibi kavramların daha etkili sonuç vereceğini anlatmayacağım.

Eğer Abbey Roads, One on One gibi bilinçli şekilde düzenlenmiş stüdyolarda "room" sesi elde etmiyorsak, 2 - 3 metre tavanlı, mdf ve beton yüzeylerle dolu 10 - 30 m2 arası odanın içinde 2 tane mobilyayı simetrik yerleştirince condenserla daha iyi sonuç alınacağını düşünmüyorum. Bu sadece üstüne reverb eklenemez, kompresör uygulamalarında iyice odalı bir duyum kazanacak amatör bir çıktı sağlayacaktır (estetik anlayışı böyle bir çıktıdan beslenen planlı bir proje değilse).

Zaten mesele mikrofona gelen roomu simetrik yerleşimle daha sağlıklı yapmak değil, bu mikrofona oda hissi verecek bir sızıntı yapmayacak izole bir kayıt yapmak olmalı. Çok istiyorsanız koridorun sonuna, odanın farklı bir yerine 2. bir mikrofon koyarak ayrı bir oda kaydı alıp bunu asıl kayda karıştırabilirsiniz.

Bilmiyorum, isteyen istediğini yapsın. Benimki öneri sadece. Yukarıda alıntıladığım gibi mutlak cümleler kuracak bir yetkinliğim yok. Ben sadece basit bir hatırlatıcı/öneri ekledim. Merak eden bi googlelasın baksın kimler ne yapıyor, nasıl kaydediyor. Gerçi böyle net cümleler kurabilecek yetkinliğin sırtının yapay zekaya dayandığını görmek de ayrı güven verdi. İçine sinen bi denesin.
Yapay zeka özet bilgi veriyor, hızlı google araması gibi. 4.5 versiyonunun bu tarz basit konularda hata yapacağını sanmıyorum. Room treatment yapılmasındaki amaç aslında soldan ve sağdan gelen yansımaların sönümlendirilerek olabildiğince eşit hale getirilmesi. Eğer room treatment yapma imkanı yoksa (ki o YouTuber’ların çoğu yapıyor) veya imkan var ama en az uğraşla olsun denirse en mantıklı ve hızlı çözüm odayı simetrik kullanmaktır. Oda simetrik kullanılmazsa veya odanın kendisinde simetriklik yok ise (çatı katı veya bodrum kat gibi) room treatment ile yine güzel sonuç elde edilir fakat daha fazla uğraşmak gerekir. En basitinden sağda cam solda duvar yerine masanın her iki yanının duvar olmasına dikkat edilebilir. Yapay zekanın yazdıklarını deneyip bizzat gördüğüm için yazıyorum. Referans monitörlerin kullanım kılavuzunda da bu tür bilgiler yer alır. Duvara veya cama yakınsa bası azalt veya arttır gibi.

Merhaba,
2 fikrin temelinde bir farklılık var gibi. Biri kayıt odası için gerekli düzenlemeleri diğeri ise dinleme odası için gerekli düzenlemeleri savunuyor gibi. Kayıt odası konusunda @blackfriday666 'ın öne sürdüklerine katılıyorum. Kayıt alınan alanlarda paralellik ve simetri genelde kaçınılan bir durum. Dinleme alanlarında ise o kadar dikkate alınmıyor bu durum. Başlangıç olarak ses kaynağından çıkan dalgaların ilk yansıdığı alanlarda bir düzenleme yapılıyor. En azından benim sahip olduğum teorik bilgi bu şekilde.

Konunun ilk mesajına gelirsek, belirtilen condenser mikrofonlar yerine 2. el daha kaliteli dinamik mikrofonlar tercih edilebilir. Küçük, yalıtılmamış odalarda bilgisayar sesi, dışardan geçen araç sesi, yan odadan gelen sesler, vs. gibi tüm sesler kayda giriyor.

@Antifa* arkadaş bence de dinleme aygıtlarına yönelik yapılması gerekenlerden bahsediyor ancak bunu mikrofon sorulan bir başlıkta “ortamdan yansıyan sesler condenseri etkiler” diyerek, aksi belirtildiğinde de “doğrusu bu” gibi kendinden emin şekilde bahsediyor.

Ama sanmıyorum ki 2 yansıtıcı yüzeye sahip mobilyayı simetrik yerleştirdim diye kayıtta şifalı bir sonuç alayım.

Neyse, tekrardan söylüyorum. Bildiğiniz gibi yapın, sonuçlarını da paylaşın. Altta benim YouTube kanalı mevcut. Merak eden stüdyomda kaydettiğim işlere de ulaşılabilir. Benim doğru olduğunu düşündüğüm metodların tersiyle daha iyisini yapacağını düşünen buyursun yapsın, karşılaştıralım.

Geri