Vokal için mikrofon önerisi

Arkadaşlarımla kendi aramızda toplanıp gitar çalıp şarkı söylüyoruz. Haliyle elektronların ses vokalin çıplak sesini bastırıyor. Çok profesyonel değil, fiyat performans bir mikrofon ve onu bağlıyacak ses sistemi arıyoruz. Stüdyoda vs. çalmıyoruz kendi aramizda çalıp söylerken tatmin edecek kalitede olsa yeter.

Vokalin duyulamayacağı seviyede ses açmanız normal değil. Önce onu bir gözden geçirin.
Senaryo şöyledir muhtemelen; "- Sesin yüksek kardeşim, kendimi / vokali duymuyorum, kıs o gitarı" demek yerine, herkes kendini daha da açıyor. Sonra ortam tarlabaşı pavyonu...🙂

Çaldığınız yerde davul mu var, neden yüksek ses seviyesinde çalışmanız gerekiyor?
Full yalıtımlı stüdyoda, 2500W, 5 monitörle dahi vokalin duyulmadığına çok şahit oldum. içerdeki ses 120dB idi, 150dB uçak motoru...!

Amfilerin sesini çok açarsanız, üstüne bir de amfilere sırtınızı dönerseniz bu olur. Size mikrofon değil; cami hoparlörü koysak gene fayda etmez.
Eğer kendi başınıza çalıp / söylüyorsanız; mikrofona ihtiyacınız yok (Olsa da bastırırsınız ). Bir vokalist mikrofonsuz 90dB ve üzeri ses üretebilir. Yapmanız gereken; egolarınızı ve amfilerinizi vokalin duyulacağı seviyeye kadar kısmak. Her şeyi duyarsınız merak etmeyin.

Son düzenleme:
Maalesef bunun fiyat/performans bir reçetesi yok. Mikrofon olarak çok sihirli bir ürün elzem değil. Zuhal'de sıfırı 800-900 Tl'ye satılan Shure SM58 klonu Behringer mikrofonlar bile prova ortamında şahane sonuç veriyor.

Ancak sizin ihtiyacınız olan şey, bu mikrofonun bağlanacağı bir mixer, bir power amp ve hoparlörler. Bunlar da en ucuz senaryoda bile 20 - 30 lira harcatacaktır. Bir alternatif senaryo olarak, kulaklığın mikrofonunu pratik amfisinin auxuna bağlamak bile ses üretmenizi sağlar. Ancak aynı yaklaşımla bir yoğurt kabı da davul olur, küreğe tel gerip adına gitar diyebilirsiniz.

Birçok Anadolu şehrinde prova stüdyosu bulmak mümkün, büyükşehirlerde zaten seçenek bol. Bence birkaç arkadaşın 1 double quarter pounder menü parasını denkleştirip, böyle bir ortamda 1 saat takılması, en ucuz ve sağlıklı çözüm olacaktır.

Alternatif bir senaryo olarak in-ear prova diyeceğim ama işin tecrübesizine/yabancısına çok alengirli kalır. Yine de anahtar kelimeyi bırakmış olayım, belki bir faydası dokunur.

@Hirk_Kammet yorum gözüme takıldı, naçizane tavsiyem olsun. Azıcık bilinçli hiçbir vokal, bir amfi ile seviye savaşına girmez. İnsanları buna yönlendirmek çok faydalı değil. Duyulabilirlik ise sadece yalıtım, monitör sayısı ya da sisteme beslenen güç ile tanımlanabilecek bir konu değil. Farklı bileşenlerin baskın frekans aralıklarının gözetilmediği bir senaryoda her enstrüman aynı pozisyona düşebilir. Hem de çok daha düşük seviyelerde bu yaşanabilir. Hatta herşeyin aşırı kontrollü yaşandığı kayıtlarda dahi bu yaşanabilir. Bu yüzden farklı bileşenlere eq veya sidechain gibi müdahaleler yapılıyor. Ancak herkes doğru aralığa konumlanırsa, sistem de sesi bozmadan yükselebilecek kalitedeyse, herkes seçilebilir halde çok yüksek seviyelere de çıkılabilir.

Amfiye sırt dönme konusunu çok merak ettim ama. Arkadaş herhangi bir techizata sahip değilken, feedbackten koruyacak bir öneride bulunmak mı istediniz acaba?

@blackfriday666 Yazdıklarımı doğru anladığınızı düşünmüyorum. Hatta ters anlamışsınız. Aslında anafikir oldukça net, muhtemelen hızlı okudunuz.
"Vokalin yarışa girmesi" ne yönlendirdiğim bir ifadem, o yönde bir konu yok.

Amfiye sırt dönme konusunu çok merak ettim ama. Arkadaş herhangi bir techizata sahip değilken, feedbackten koruyacak bir öneride bulunmak mı istediniz acaba?

Hikayede gitaristin, kendi amfisine arkasını dönmesi ve bu durumun da; kendini eksik duyduğu / yeterli duyamadığı için, sesi gereğinden fazla açmaya sebep olması anlatılıyor.

Son düzenleme:

Geri