biraz MIDI bilgisi ile basit,
MIDI'de iki türlü control var biri P.C. (Program Change) diğer C.C. (Control Change)
P.C. : Preset seçmek için kullanılır. Prosesör, synthesizer, ses modülü vs gibi cihazlarda elle seçmek yerine, otomatik olarak preset seçmek istendiğinde Program Change bilgisi MIDI vasıtasıyla gönderilebilir. Tek numerik (sayısal) bilgiden oluşur. Yani 54 numaralı presete geçmek istiyorum dediğinizde, P.C. 54 bilgisini gönderirsiniz, cihaz hop diye 54 numaralı presete geçiverir. İşlem bu kadar basittir. Bu Whammy'de muhtemelen P.C. ile modunu seçebilirsiniz. Atıyorum 1 oktav yukarı moduna geç demek için P.C. 1 bilgisi gönderirsiniz, hop diye geçer.
C.C. : Bu ise -direkt bu konu üzerinden- gidersek; Whammy'nin pedalının kontrolüdür. C.C.'ler iki numerik parametreden oluşur. Birinci parametre neyi kontrol edeceği bilgisidir. İkincisi ise kontrol değeridir. Mesela synthesizer'larda 1 numaralı kontrol modulation wheel (yandaki tekerlek), 10 numaralı kontrol master volume ve adını numarasını hatırlayamadığım 128 tane kontrol vardır. (genelde hepsi kullanılmaz) Whammy'de muhtemelen pedal 1 numaralı kontroldür, zaten kontrol edilebilen tek değer odur. Yani midi aracılığıyla 1 numaralı kontrole 0-127 arası bir değer gönderdiğinizde pedalın pozisyonunu belirlersiniz.
Cubase ya da benzeri sequencer yazılımında bir midi kanalı açıp çıkışlarını whammy'yi kontrol edecek şekilde ayarladığınızda, P.C. ile hangi modu kullanmak istediğinizi C.C. (1) ile de pedalı ne kadar basılması gerektiğini çok hassas bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Gerisi zaman çizelgesinde ritmin üstüne oturacak şekilde kontrol değerlerini elle girmek ve yaratıcılığınıza kalmış.
bu yöntem her türlü prosesörler, dijital cihazlar için geçerlidir. Axe Fx gibi bir cihazda cubase ya da benzeri sequencer'a gerek duyulmaz, çünkü cihazın içinde gayet kullanışlı ama programlaması zor bir sequencer var 🙂
destan gibi yazdım okuyana helal olsun.