Yamaha 02R Dijital Mikser ve Stüdyo Cihaz Seçimi Hakkında

  • Konuyu açan Konuyu açan absmaster
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Doğrudur, ama Logic çok uçuk kaçık bir editördür yahu, ben gerçi bir türlü ısınamadım, içinde ayarlaman gereken çok fazla konfigürasyon var, biraz fazla esnek bir program. Herkes kendisine göre düzenleyebiliyor, o bana biraz fazla zaman kaybettirici geldi. Biliyorsun ben aslında besteci performansçı bir adamım, ses mühendisliğini mecburiyetten öğrendim. O zamanlar kayıdımızı yaptıracak adam gibi bir ses mühendisi prodüktör bulamadığımız için ensesi kalın kurt hesabına kendi işimizi kendimiz görelim dedik, dozunu biraz fazla kaçırmışız, mühendislerinden daha fazla sesçi olduk. Yoksa benim derdim teyp gibi çalışan bir de basit kes/yapıştır özellikleri olan bir program olsun yeter, ben eski kafa efekti onu bunu daha kayıdı yaparken planlayan adamım, öyle "hadi kayıdı yaptık bakalım şimdi bundan ne çıkarabileceğiz" gibi bir yaklaşımım olmadığı için Logic bana çok fazla geldi o zaman. Onu kur bunu kur, o ayar bu ayar, onu customize et bunu configure et... uğraşamam ben onunla 😀

Ama eğer Ses Mühendisliğini meslek olarak yapacak olsaydım Logic kesinlikle kullanacağım programlardan birisi olurdu. Bence çok üstün bir yazılım, ama senin şahsi gıcığını da anlayışla karşılıyorum.

Cubase'i geçelim.
 
Logic kullanan cok sayida studyo ve muzisyen var, cok da severek kullaniyorlar. Benimkisi dedigim gibi kisisel bir antipati. Bir programin karsisina oturdugumda neyin ne oldugunu cozmek icin saatler harcamak hosuma gitmiyor. Hele kolayca ogrenilen alternatifler dururken.

Sonar'in gercekten bu konuda uzerine yoktur. Ilk basina oturdugun andan itibaren 10 dakika icinde kayit yapmaya, kesip bicmeye, efekt vermeye ve otomasyon egrileri cizmeye baslayabilirsin.

Yahu bu arada Apple, Garage Band diye bir program cikardi. Emagic'i yutmasinin sonuclari yavas yavas ortaya cikiyor, program Logic'in sulandirilmis versiyonu gibi (Sonar- Guitar Tracks gibi mesela) fakat yine de gayet guzel. Icinde yuzlerce loop'la geliyor, biraz ACID gibi bir calisma mantigi var, loop'lari istedigin gibi "boyayabiliyorsun", ama ACID'e ek olarak MIDI yetenekleri de var. Ne yaptigini bilen biri bu programla profesyonel sonuclar elde edebilir.

En sasirtici yani da... yeni bir Mac aldigin zaman bu program BEDAVA geliyor!

Simdi Microsoft'un bir sonraki Windows versiyonunda (Longhorn) bunun altinda kalmasi beklenemez. Buyuk ihtimalle onlar da buna benzer birsey yapacaklar ve onumuzdeki 2-3 yilin sonunda her evde iyi kotu bir muzik produksiyon programi olacak. Bunun genel anlamda muzige etkileri cok ciddi olacak bence. Ama belki bu baska bir basligin konusu 😀
 
Mahcem demiş ki:


Cubase'i neden geçiyoruz?
Bu konuda çok muhafazakar olduğumu söyleyebilirim.Özellikle senelerce bu programın saçma sapan şeylerini çözmek için hayatımdan günler harcadıktan sonra ve artık adamların düşünce tarzını kafama oturttuktan sonra bu kadar kolay geçilemez Cubase.

Cubase geçilmez... 😉
 
mmmm 12 yıldır Cubase kullanan biri olarak..mmm
diyebilirim ki.. timing sorunu çok ciddi olarak kötü..
sync problemleri ayrı bir durum..
yalnızca Midi platformu olarak bile timing çok acıklı..
Atari versyonu en sağlam release idi timing olarak
o dönem çalışanlar Logic e geçti ve Cubase değişti..
şimdi eski alışkanlığım ile Cubasede midi çalışıp daha sonra export edip ProTools a import ediyorum
ve yavaş yavaş cubaseden geçiyorum..

cenK 🙂
 
Mahcem demiş ki:
daha ileri master kursu için de yine üstad moderatörümüz Cenk Eroğlu'nu bulacaksın, o da Ankara'lıdır her ne kadar Istanbul'a üs kurmuşsa da. El etek diz kıç baş öpeceksin, "baba bu işi bana öğret" diyeceksin
Baba bana bu işi öğret ne istersen yaparım 😀 Gel de hemen geliyim! Ama tabii önce komutanlardan izin almam lazım gerçi sen gel de de işimiz onlardan izin almaya kalsın 🙂
 
Arkadaslar bunlar hep butce meselesi. Elinizde abs'nin sahip oldugu turden bir butce varsa tabii ki Cubase gecilir. Hem de oyle bir gecilir ki bir daha donulup geriye bile bakilmaz 😀

Cubase'in hedef kitlesi muzigi ciddi bir hobi olarak gorenler veya yari profesyonel olup da henuz Nuendo'ya parasi yetmeyenlerden olusur (Turkiye kosullari farkli tabi). Yukarida Cenk'in bahsettigi zamanlama sorununa ek olarak SX'e gelinene kadar audio engine ile ilgili bircok sorun da vardi.

Insan bunlara katlanir, ama yalnizca butcesi daha iyisine yetmedigi icin katlanir.
 
Bu audio sequencer savaşları bitmez, ama size son bir yaşanmış örnek vereceğim, bu Cubase konusunda başka yorumda bulunmayacağım:

Hep adından söz ederim, değerli prodüktör arkadaşım Ümit Kuzer ( http://www.virusproduction.com ) aynı Cenk gibi ta bu bilgisayarda müzik yapma olayı yaygın olarak başladığından beri (1988-89'dan bahsediyorum) Cubase kullanırdı, hatta o zamanlardan Atari 1040ST'sinde yapılmış MIDI programlar filan bile var arşivimde, başına ekşiyip demolarımı yaptırmaya çalışırdım kendisine. Neyse, tam yılbaşından önceydi, Amerika'dan cihaz filan almak için liste yapıyorum, o ara Ümit'le bir telefonlaştık. Dertliydi. "Hayrola?" dedim. Döküldü:

"- Kanka bu Cubase beni çıldırtacak, kurtar beni bundan. Murat Uncuoğlu diye bir arkadaş var, Logic'e geçmeyi düşünüyor, şimdi benim de aklımda ama zor diyorlar, vakit kaybetmek de istemiyorum, alırız elimizde patlar diye şimdi tereddütteyim, ne dersin?"

"- Hiç durma abi, Cubase mi kaldı artık? Sen Cubase'i yemiş bitirmiş adamsın, Logic'in bir haftada içini dışını çözersin. Ben PC'de olduğum için Sonar kullanıyorum ama Mac'ım olsaydı o zamanlar ya Logic'e yürüyecektim ya da Protools'a"

"- Ya biliyorum, Protools bizde var da onun MIDI'si zayıf, şimdi bu Logic'i almak da mesele, Türkiye'de Emagic'in temsilcisi yok, bulamıyoruz mereti. Kırık olayı da bozuyor bizi. İnternetten sipariş etmek var da gümrük filan git uğraş, vakit yok. Sen ne zaman geliyorsun?"

"- Abi iyi söyledin, tam da Amerika'dan müzik aleti alıyorum, istersen sana da alayım bir tane, pakedin içinde gelir. Şubat'ta da oradayım, gelirken getireyim."

"- Aaa ne iyi olur ya. Oğlum çok büyük kıyak yaparsın, havaalanından alayım seni."

Bir saat sonra geri aradı ve iki tane Logic Platinum 6 Crossgrade sipariş verdi. Şubat ayında Istanbul'a geldiğimde yanımda getirip teslim ettim, biri kendisine diğeri de arkadaşına, öbür çocuğu tanımıyorum, DJ imiş galiba. Yedi senedir nüfustan düştük ya, tanımadığım çok insan var. Neyse, üç gün sonra Çemenzar'daki stüdyosuna ziyarete gittiğimde ağzı kulaklarındaydı:

"- Olayı bitirmişler kanka. Böyle birşey var mı ya? Xxxeyim Cubase'i Mubase'i. Saçlarıma ak düştü onun yüzünden. Daha tam da çözemedim bu mereti ama şu plug-inlere bak abi, böyle bir Fender Rhodes var mı ya? (O arada master klavyede birşeyler attırıyor) Oha abi! Hele şuna bak şuna (bu sefer bir takım uçuk kaçık electronica synth sesleri çağırıyor, belli ki gece sabahlamış bilgisayarın önünde) Oh be!... Neydi o önceden öyle? Dün bütün gün ayarlarını kurdum fıstık gibi oldu, bak şuraya gidiyorum, şunu seçiyorum, langaa! Bütün hepsi önümde... Var mı böyle birşey ya?"

Durum o kadar komikti ki olayı ifade etmek için kullandığı cümleler hâlâ beynimde yankılanır. Öyle bir yarım saat Logic demonstrasyonu izledim, bu cihazları programları işi bilen birisi tarafından kullanılırlarken izlemek büyük bir zevk. Kırk yıl ekranın başında otursan aklına gelmeyecek numaraların orada iki fare tıklamasında gayet güzel çekildiğini görünce hem insanın ufku hem de gözleri açılıveriyor bir anda 😀 Ümit tabii dehşet bir klavyecidir, daha doğrusu önce piyanisttir, sonra klavyecidir. Bir de onbeş-onaltı yıldır her gün bu işi yapmış olmanın rahatlığı ile stüdyoda önümde oradan oraya atladı zıpladı durdu. Sihir gibi. Dokunduğu her tuş bir melodi olup hoparlörlerden döküldü orada. Ben de mutlu bir müzisyenin hayatından mutlu birkaç saati büyük bir zevkle gözlemledim ve çok şeyler öğrenerek ayrıldım. O günden aklımda kalan şey: Cubase bitmiştir, yaşasın Logic! 😀

Benim tecrübelerim böyle, başkaları ne düşünür bilemem tabii.
 
abicim güzelde zaman bitti yahu yarın son. Verin artık şu kararı 🙂 logic mi? nuendo mu? pro tools mu? Digital Performer 4 mü? demekki software de etkiliyecek bizim audio interface si?
domukun demiş ki:
O zaman zaten bu kadar karmasik bir duzenege gerek yok, kaydi dogrudan Fostex'e yaparsiniz, baglarsiniz monitorleri, dinletirsiniz orkestra uyelerine. Calismalari CD'ye almak gerekiyorsa (gidip evde dinlesinler diye falan) Fostex o isi de yapabiliyor. Geri kalan aletleri, bilgisayarlari falan da Foto-Film'e bagislarsiniz Photo Shop kurar kullanirlar guzelim Cinema Display'leri
evet başta çalışma kaydı yapacağız ama bu fazla uzun sürmez tabiki ilerde ki asıl amaç orkestrayı kayıt kıvamına getirmek yani icracıları ilkönce pişireceğiz tabi bu arada bizde pişeceğiz sonra hadi bakalım sofraya 🙂 Artık size de tattıracağız iyi pişimlerden 🙂 O yüzden yemekten tuzunuzu eksik etmeyin 🙂 sevgi ve saygılarımla
 
Peki Mahcem, Kürşat zaten gebeş(g5) almayı planlıyor logic kullanması makbuldür, hocam mac ortamına mı geçelim artık... 🙂

Hakikaten anlayamıyorum, mesela nuendo ve sx arasındaki fark neredeyse yok gibi çok ciddi inceleyemedim, nuendo nedense her türlü bilgisayarımda çakılıyor hep.

Timing sorunundan bahsediliyor ben bu timing sorununu sx öncesi sürümlerde yaşardım kaldı ki o sorun sadece dandik creativlerde oluyordu m-audio kullanmaya başlayınca öyle bir sorun yaşamadım.

Bu konu biraz ilginç aslında 3d ile uğraşanların maxciler, mayacılar ve lightwaveciler olarak kutuplaşmasına benziyor...Yani bana şu şekilde açıklayabilen var mı olayı logic inanılmaz rahat çalışıyor makinamda 20 tane vst açsam bana mısın demiyor alet veya sonar muhteşem bir program çünkü envelopelarla çalışmak çok daha rahat gibi ayrımları var mı yani cubase yarı profesyonel işi amatör işi diyip kestirip atmak yerine bu tarz açıklamalar daha yararlı olur sanırım.

Hoş elbeteki benim de cubaseden çokca şikayetlerim var olmaz mı?Misal olarak videoyla çalışmak bir felaket cubasede Vegas uçarken cubase sürünüyor(biliyorum nuendo daha videoya yönelik fakat motor aynı motor)
Ben oturup logic veya sonarla uğraşmadım açıkçası 3-4 tane aynı işlemi gören programı öğrenmeye harcayacak ne zaman lüksüm var ne de kafamda yer var o yüzden merak ediyorum Mahcem veya Doruk uzun süre cubase sx kullandınız mı?Bu yorumları yaparken tecrübeyle sabittir tarzı bir iddianız var mı?Bu arada steinbergin paralı casusu veya gönül bağı, akrabalığı olan birisi değilim. 🙂

Hakikaten bu ayrımları daha kesin yaparsak insanlara daha faydalı olacağına inanıyorum.Mesela Cenk'in yazdığı tamamen açık ve kesin hatları olan bir şey "Cubasein timing sorunu var arkadaş benim başımı ağrıtıyor" diyor.Bu tarz yorumlar, yaşanmış tecrübeler daha faydalı olur kannatimce.

Saygılar sevgiler, amacım kimsenin programına laf atmak değildi hata yaptıysam afola 😉
 
Selçuk senin okuma yazman yok mu hocam? 😀 Bak orada ne gibi bir tecrübe yaşadığımı anlattım. Benim Cubase ile olan yüzyüze tecrübem birkaç sene evvel aldığım bir MIDI controller klavye ile bedava gelen Cubasis AV idi. Bilgisayarıma yüklememle sökmem bir oldu, zira o zamanlar internetten 30 sterline aldığım Databecker Music Centre Pro bile çok daha güzel bir editör idi 😀

Ondan başka da Cubase ile yüzyüze bir tecrübem olmadı, hep kullanan başkası oldu, ben yanlarında oturdum. Ancak çevremde müzik yapımı ile uğraşan kim olduysa hepsi bir şekilde Cubase'den kaçmanın yollarını aradılar ve buldular. Bu köy ortamında doğup büyümüş bir gencin nallı kuzudan daha güzel gözlü yâr bilmemesine benziyor. Şehre inince aslında piyasada neler olduğunu farkediyorsun 😉

Benim programıma lâf atsan ne farkeder, atmasan ne farkeder? Sonuçta ben kullandığım programın en iyisi olduğunu iddia etmiyorum, sadece ondan memnunum diyorum. Diyorsan ki "ben de Cubase'den memnunum", hay hay, sorun yok. Hiç bozma aynen devam et 😉


ABSşefi,

Senin elin iki tane MOTU 896HD Firewire alır, bir de program olarak Logic Pro 6 veya MOTU Digital Performer alır, işi bitirir. ama bunlar sana 3000$'ın üzerinde paraya malolur, söyleyeyim. 16 kanal fantomlu class A mik pre'li Audio Interface artı editör programı daha ucuza getirmen bayağı müşkül.

Eğer PCI da olur dersen o zaman sana iki tane Aardvark Direct Pro Q10 al, bir de yukarıdaki programlardan birini seç derim, o zaman 2500$ sınırında kalmayı becerebilirsin. Ama oradaki handikapın da 16 mik pre'den sadece 8'inde fantom voltajı olacak, diğer 8 kanala direkt olarak sadece dinamik mikrofon bağlayabilirsin, veya condenser bağlayacaksan da ya mikrofonlar içten pilli/kendi fantomu olacak, veya yer ünitesi aracılığı ile olacak veya araya fantom voltajı da verebilen bir arabirim koyacaksın.

...Veya Terratec'in SPL tasarımlı 8 mik preli "MIC8" modüllerinden iki tane alacaksın ki yine aynı hesaba gelecek, bu sefer fantom problemin olmayacak ama fiyat da 2000€ (2500$) civarına çıkacak, artı software yine 3000$'ın üzerine çıkarsın.

Sana daha başka yığınla çözüm önerebilirim, RME HDSP9632 + 2x Focusrite Octopre veya PreSonus Digimax filan ama hepsi aşağı yukarı aynı kapıya çıkar, 16 kanal fantomlu mik preli bir çözüm için 3000-3500$'ı kenara koymalısın, hangi markaya gidersen git. Bu verdiğim fiyatlar da ABD fiyatları, bunları TC'deki temsilcilerinden almaya kalktığında bu fiyatları bir de 1.3-1.5 ile çarp (buradan görebildiğim kadarıyla).

Kolay gelsin.


Ha bu arada dikkatini çekerim: O sana önerilen Digidesign Digi002'de dört tane mikrofon girişi var, 8 değil. Toplamda 8 giriş ama sadece dördünde mik pre var 😉

Özelliklere dikkat.
 
abicim teşekkürler karıştır bakalım sen kafamı ne olucak sonuç pazartesi akşam bildiririm 😀 bu akşamda bi istihareye yatıyım bakıyım Allah ne gösterecek 🙂 . Herkese iyi geceler yatın artık 😆
 
Eh 15 yıldır steinberg ürünleri satan biri olarak bende biraz kişisel Cubase vs. deneyimlerimi aktarabilirim; Doğrusunu söylemek gerekirse gelmiş geçmiş en sağlam miditiming'e sahip cubase sanırım halen Atari'deki Cubase olmuştur...Ama maalesef artık onu kullanabilmek pek mümkün değil.

Cubase VST'lerin ciddi timing sorunları ve bug'ları olmuştu ama SX V2.x'ten sonra bu problemler oldukça azaldı. Aklı başında düzgün bir PC üzerinde hiç bir problemsiz saat gibi çalışan bir çok sorunsuz müşterimiz var. Ama şunu unutmamak gerekir ki sorunsuz kullanan birinin kullanım tarzı ve yaptıkları sizinki ile aynı olmayabilir ve normalde sizin karşılaşacağınız bir bug ile o hiç bir zaman karşılaşamayabilir. Tabi bunun terside her zaman geçerli...

Nuendo ise çok daha başarılı bir platform, video ve RS-422, betacam vs. ile senkron özellikleri Cubase'den çok daha fazla. Günde 24 saat haftada 7 gün durmadan çalışan ve devamlı film, dizi dublajı yapan bir çok stüdyo var Türkiye'de. Ve şimdiye dek hiç bir ciddi problemle karşılaşmadık.

İskender
 
İskender, yok mu şöyle güzel bir konfigürasyonun şu ordumuzun bandosuna verecek yahu? 😀 Bak sizin Digi002'lerden önermişler ama pek uymuyor gibime geliyor, yap oradan bir konfigürasyon arkadaşa da başı ağrımasın, çocuk isyanlarda, askerliği yanacak Pazartesi ihaleyi açamazsa.
 
Selcuk_Ergen demiş ki:
Mahcem veya Doruk uzun süre cubase sx kullandınız mı?Bu yorumları yaparken tecrübeyle sabittir tarzı bir iddianız var mı?

Kullandim. Ben de Steinberg dusmani degilim, zaten su anda tum muzik calismalarimi Nuendo ile yapiyorum. Cubase Iskender'in dedigi gibi SX'le birlikte gayet istikrarli hale geldi. Surekli kullandigim programlarin hicbirinde ciddi bir performans sorunu yasamadigimi soyleyebilirim, ama bu biraz da bilgisayarin konfigurasyonuyla ilgili. Munasebetsiz zamanlarda senin birsey yapmadigina karar vererek faaliyete gecen virus tarama, firewall, windows update, indexing, yok efendim internet uzerinden saati guncelleme gibi her turlu basina buyruk programi hizaya getirmeden bilgisayardan iyi performans beklemek mumkun degil. Bahsedilen hickiriklarin, sekmelerin cogu bunlardan kaynaklaniyor.

Tabi ideal kosullarda muzik bilgisayarini baska is icin kullanmiyorsun, dolayisiyla internet yok, virus tarama programi yok, firewall yok, hersey gulluk gulistanlik oluyor.
 
Konfigürasyon önerisi olarak, Türkiye şartlarını düşünecek olursak yelpaze oldukça daralıyor. Çünkü bahsedilen ürünlerden çoğunu Türkiye'ye resmi olarak ithal eden kimse yok malesef. Ben elimizde olanlar ile 16 kanal aynı anda kayıt yapılabilecek bir konfigürasyon önerecek olursam:

1- DIGI002 Rack + Protools LE software
O2R'nin 8 analog ve 8 ADAT çıkışını DIGI002 Rack'e girersin ve max 16 kanal'a kadar hücüm kayıtları halledebilirsin. İstersen Cubase SX altında Digidesign ASIO sürücülerini kullanarak tün DIGO002R I/O larını kullanabilirsin.

2- Steinberg VSL2020 + Cubase SX
O2R'nin 16 kanal ADAT çıkışlarını VSL2020'nin ADAT girişlerine girersin ve Cubase SX ile kayıtlarını yaparsın.

3- Protools HD1 + 192 Digital I/O
Bu konfigürasyon 10.000 + USD tutmasına karşın güvenilirlliği ve sağlamlığı kanıtlanmış Protools sistemi olmasının getirdiği bir avantajı mevcuttur 🙂 Bu senaryo da ise yine O2R'ın 16 kanal ADAT çıkışını 192 Digital I/O ların ADAT girişlerine bağlayıp Protools TDM software ile kayıtlarınızı yapabilirsiniz.
 
Absmaster,
Hay allah yahu keşke askere şimdilerde gitseymişim.Halbuki bir sene önce sizin oralarda tamamladım askerliğimi.Aldığınız ekipman gerçekten müthiş.Ama askerlik tecrübelerime dayanarak şunu söyliyebilirim ki(umarım olmaz)o kadar ekipmanın içinde zamanımızın çoğu cd basmakla geçiyordu :!: :twisted: Ha birde cd kapağı yapıyorduk.Birkaç güzel proje olmadı değil gerçi ama onlarda birkaç ucuz ekipman eksikliğinden güme gidiyordu.Pire için yorgan yakıyorduk yani.Umarım tam performansında kullanılır ve işe yararlar.Duvarda asılı alet envanteri listesinde isimleri yazmaz sadece 😉 .Duacıyım ne diyeyim.Hayırlısı olsun.
 

Geri
Üst