Mevzuyu derinlemesine araştıran biri olarak, bilenlerden edindiğim izlenimler gerçekten beni "insanlık" adına umutsuzluğa düşürüyor.
Yapay zekanın çalışma prensibine biraz bakın lütfen. Anladığım kadarıyla mevcut verilerin ortalamaları ve ihtimalleri ile çalışıyor. Veri havuzu ne kadar iyi olursa olsun geliştirilen geniş dil modellemesi bu havuz içindeki ortalama cevapları bulup çıkartıyor.
Verileri karşılaştırması ya da teknik bilgilerde, kodların analizi ya da benzeri hesaplamaları bu şekilde yapabilmesi gerçekten büyük imkan, bu bağlamda şaka maka devrim. Bun asla karşı çıkmıyorum ve işimi kolaylaştırdığı ölçüde faydalanırım.
Peki yaratıcılık mevzusu? İşte orada işler sarpa sarıyor çünkü ilk sıkıntı "ortalama" mevzusu. Yapay zeka ile yapılan şarkıların geneline bakın, hepsi aslında bir türün "ortalaması", buna yaratıcılık diyebilir misiniz? Bu bağlamda yapay zeka ile yaratıcılık aynı cümlede bile geçmemeli, aşırı komik ve saçma.
Ama gel gelelim müzik sektörünün içinde olduğu hale, buna baktığımızda yine ortalama işlerin alıp başını gittiğini görüyoruz yani sistem ortalamayı ödüllendirip belli standartları göklere çıkarttığı için evet bu bağlamda sektörün içinden geçebilir. Bunun olması yakındır. Bunun ciddi ciddi insanlar tarafından beğenileceğini de düşünüyorum.
Adamlar yapay zekanın bu şekilde ilerleyerek bilinç kazanacağını düşünüyor, hayret etmemek elde değil. Bunu düşünebilen adam müziği mi umursar.
Halbuki hikaye bu değil, mevcut sistemler beynin çalışma prensibini modellemiyor. Verileri işledikleri algoritmalar özünde ikili kodlarla çalışıyor, buradan bilinç çıkabileceğini ummak bana saçma geliyor. Bilinci oluşturan parçalar verilerin fazlalığı ya da olasılık hesapları değil, arasındaki bağlantılar ve bunlar ikili sistemle ifade edilemiyor.
Yeni matematik, yeni teknoloji ve yeni algoritmalar ile elbette bu mümkün olabilir ama yapay zeka teknolojisinin mevcut halinin bunla uzaktan yakından alakası yok.
Bilinç olmadan dil olmaz, iletişim olmaz, en azından müziği oluşturan ve içinde hikayesini anlamlı şekilde yerleştireceğimiz düzeyde olmaz. Yoksa kuşlar da şarkı söylüyor. Onların birbiri ile olan etkileşiminin yarattığı bilinç düzeyi bile yapay zekadan kat kat üstündür.
Sonuç olarak aradığınız gerçekten ortalama olmayan müziklerse bunu yapay zeka bitiremez ama ortalama işler, reklam müzikleri ya da sektörde şu an hazır işler olarak yapılanları ise kesinlikle bitirecek ama tabii onda da telif meselesi var, önce onu çözmeleri gerekiyor. Milletin yaptığı şarkıları analiz edip ortalamasını alınca tabii ki herkese telif ödemesi gerekiyor 🙂