Yapay zeka müzik sektörünü bitirecek(!)

İnternette hayatında pop müzikten başka müzik türüne bakmamış 2 3 tane şarkı bilen adamlar gelmiş yapay zeka ile üretilmiş kalitesiz besteli,duygusuz şarkıları görüp hemen çoğu işte yaptıkları gibi yapay zeka müziği,besteciliği bitirecek diye hemen damgayı çakmış.Şuan bu konu pek gündemde değil ancak zamanla daha fazla konuşulacaktır diye düşünüyorum ve siz değerli forum üyelerinin bu konu hakkındaki fikirlerini de merak ediyorum.

1 sene öncesine kadar yapay zekayı zerre sallamayan birisi olarak belirtmeliyim ki kendisiyle bir süre pratik vakit geçirdikten sonra birkaç yıla birçok alanda yapabilecekleri konusunda dehşete kapıldım diyebilirim.

1 sene öncesine kadar yapay zekayı zerre sallamayan birisi olarak belirtmeliyim ki kendisiyle bir süre pratik vakit geçirdikten sonra birkaç yıla birçok alanda yapabilecekleri konusunda dehşete kapıldım diyebilirim.
Evet öyle fakat bilmiyorum yani müzik sektörünü ele geçirmesi çok zor gibi geliyor belki de yanılıyorumdur yani şu son 2 3 yılda o kadar büyük bir değişim ve gelişim yaşandı ki yapay zekada bende de ufaktan bir tereddüt var ancak hâlâ inanamıyorum

Evet öyle fakat bilmiyorum yani müzik sektörünü ele geçirmesi çok zor gibi geliyor belki de yanılıyorumdur yani şu son 2 3 yılda o kadar büyük bir değişim ve gelişim yaşandı ki yapay zekada bende de ufaktan bir tereddüt var ancak hâlâ inanamıyorum
Romantik ve geleneklerine sıkı sıkıya bağlı metal, rock, jazz, blues türevleri niş bir şekilde yine kendi kabuğunda pişer gider belki. Zaten uzun süredir popüler değiller eskisi gibi.

Ama yapay zeka popüler müzik çeşitlerinin en az yarısını birkaç senede eline geçirir. Sonuçta hav hav diye yapılan bir şarkı milyonlar tarafından sevildi gitti. Yapay zeka bunun kralını yapar diye düşünüyorum.

2 yıl kadar önce, henüz bu modeller bu kadar gelişmemişken yapay zeka geliyor ayağınızı denk alın tarzı bir şeyler yazmıştım bir başlığa ama insanlar pek inandırıcı bulmamıştı. Birkaç zaman sonra da bir mümin kardeşimiz yapay zekaya yaptırdığı mümin rock şarkılarıyla bana inanmayan arkadaşları bir güzel keklemişti. O geldi aklıma şimdi.

Müziği bazı formüller üstünden diğer müzikleri kopyalayarak üretmeye ve sonra da arka plan sesi olarak tüketmeye devam ettiğimiz sürece makine bizi yavaş yavaş dövecek zaten. Keza seri üretim konusunda insanları kulağına damlatmasıyla ünlü bir arkadaş kendisi.

Yani aslında evet Spotify Top List'e bakıldığında Türkiye'de zaten doğru dürüst müzikler sevilmiyor rap adı altından sallama sözlerle milyonlar kaldırılıyor yapay zeka ile bu türler yapılabilir elbette hatta daha yeni Grok'un ne kadar abartılı bir şekilde saygısızlık yapabildiğini de gördükten sonra hak veriyorum ayrıca ülkedemizdeki insanların çoğunluğunun odaklanma süresi japon balığından hallice insanlar oturup saatlerce sosyal medyada video kaydırarak kafalarını demliyorlar o yüzden 7 8 dakikalık büyük işçilik verilmiş kaliteli müzikleri dinleyen kişi sayısı da gittikçe azalıyor eğer yapay zeka müzik sektörünü ele geçirirse bu müzik sektörüne yapılan en büyük kötülüklerden birisi olabilir...

Yapay zekanın müzik ile ilgili kısmında akla sadece Suno AI gelmemeli (ki o da pro planında acaip şeyler yapmaya başladı). Yapay zeka sesi analiz ediyor, analiz sonrasında nerede bir eksiklik/sorun olduğunu söylüyor, ne yapılırsa daha iyi olacağını belirtiyor. Bu bile bazı şeyleri oturup tekrar ele almak için çok geçerli bir sebep.

Yapay zekanın müzik ile ilgili kısmında akla sadece Suno AI gelmemeli (ki o da pro planında acaip şeyler yapmaya başladı). Yapay zeka sesi analiz ediyor, analiz sonrasında nerede bir eksiklik/sorun olduğunu söylüyor, ne yapılırsa daha iyi olacağını belirtiyor. Bu bile bazı şeyleri oturup tekrar ele almak için çok geçerli bir sebep.
Yani elbette bize ona öğrettiklerimizi yansıtıyor ancak kendisi bilgi üretebiliyor mu orası önemli bence çünkü tarih boyunca insanlar bu işin matematiğini yazıp bir müzik teorisi oluşturmuşlar işte bu teoriye katkıda bulunabilecek mi önemli olan kısım burası yani bilgiyi yansıtmak yerine bilgi üretirse işte o zaman yapay zeka bir devrim geçirmiş olur

Son düzenleme:
Bazı metal albümlerinde ve kapaklarında kullanıldığını görmek beni daha çok rahatsız ediyor. Niş dediğimiz türlere bile geldi. Hadi pop ve rap müzik neyse zaten AI öncesi de yeterince ruhsuz, vasat müzik vardı. Dinlediği müziğin yapım sürecini biraz bile merak etmeyen, bu tarz türleri dinleyen insanların da güçlü etik kaygıları olacağını düşünmüyorum. Mesela ne kadar k-popçu tanıdıysam vasattı, sektörün kendisi toksik olunca şaşırtmıyor. Rick Beato bi videosunda spotifyın daha fazla gelir edebilmek için özellikle AI müzikleri playlistlere doldurduğundan bahsetmişti. Çok severek dinlediğim gitarist Ichika Nito bile müzik klibinde AI kullandı. Yazdığı müzikleri dinlerken istemeden "bu da mı AI yoksa?" diye düşünmeden edemiyorum. Keşke sadece vasat müzikle sınırlı olsaydı. AI internetin her yerini kirletiyor, gerçek insanlara hak ettikleri ücreti vermekten daha ucuz olduğu için kurtulamayacağız.

Son düzenleme:
Mevzuyu derinlemesine araştıran biri olarak, bilenlerden edindiğim izlenimler gerçekten beni "insanlık" adına umutsuzluğa düşürüyor.

Yapay zekanın çalışma prensibine biraz bakın lütfen. Anladığım kadarıyla mevcut verilerin ortalamaları ve ihtimalleri ile çalışıyor. Veri havuzu ne kadar iyi olursa olsun geliştirilen geniş dil modellemesi bu havuz içindeki ortalama cevapları bulup çıkartıyor.

Verileri karşılaştırması ya da teknik bilgilerde, kodların analizi ya da benzeri hesaplamaları bu şekilde yapabilmesi gerçekten büyük imkan, bu bağlamda şaka maka devrim. Bun asla karşı çıkmıyorum ve işimi kolaylaştırdığı ölçüde faydalanırım.

Peki yaratıcılık mevzusu? İşte orada işler sarpa sarıyor çünkü ilk sıkıntı "ortalama" mevzusu. Yapay zeka ile yapılan şarkıların geneline bakın, hepsi aslında bir türün "ortalaması", buna yaratıcılık diyebilir misiniz? Bu bağlamda yapay zeka ile yaratıcılık aynı cümlede bile geçmemeli, aşırı komik ve saçma.

Ama gel gelelim müzik sektörünün içinde olduğu hale, buna baktığımızda yine ortalama işlerin alıp başını gittiğini görüyoruz yani sistem ortalamayı ödüllendirip belli standartları göklere çıkarttığı için evet bu bağlamda sektörün içinden geçebilir. Bunun olması yakındır. Bunun ciddi ciddi insanlar tarafından beğenileceğini de düşünüyorum.

Adamlar yapay zekanın bu şekilde ilerleyerek bilinç kazanacağını düşünüyor, hayret etmemek elde değil. Bunu düşünebilen adam müziği mi umursar.

Halbuki hikaye bu değil, mevcut sistemler beynin çalışma prensibini modellemiyor. Verileri işledikleri algoritmalar özünde ikili kodlarla çalışıyor, buradan bilinç çıkabileceğini ummak bana saçma geliyor. Bilinci oluşturan parçalar verilerin fazlalığı ya da olasılık hesapları değil, arasındaki bağlantılar ve bunlar ikili sistemle ifade edilemiyor.

Yeni matematik, yeni teknoloji ve yeni algoritmalar ile elbette bu mümkün olabilir ama yapay zeka teknolojisinin mevcut halinin bunla uzaktan yakından alakası yok.

Bilinç olmadan dil olmaz, iletişim olmaz, en azından müziği oluşturan ve içinde hikayesini anlamlı şekilde yerleştireceğimiz düzeyde olmaz. Yoksa kuşlar da şarkı söylüyor. Onların birbiri ile olan etkileşiminin yarattığı bilinç düzeyi bile yapay zekadan kat kat üstündür.

Sonuç olarak aradığınız gerçekten ortalama olmayan müziklerse bunu yapay zeka bitiremez ama ortalama işler, reklam müzikleri ya da sektörde şu an hazır işler olarak yapılanları ise kesinlikle bitirecek ama tabii onda da telif meselesi var, önce onu çözmeleri gerekiyor. Milletin yaptığı şarkıları analiz edip ortalamasını alınca tabii ki herkese telif ödemesi gerekiyor 🙂

Hikayesi olmayan eser sanat değildir. Serdar ortaç cıstakları çıkar ki zaten tüketici kitlesinin de seviyesi belli olduğundan satar. spotlu fayda çok "tinlenen" listesi yeterince asab bozucu iken %80 topluluk için sorgusu suali olmaz, hap gibi de yutulur. Çoğunluğun beğendiği güzel demek değildir.Alıcısı vardır, bu da başarılı iyi demek değildir...

Bu kültürel ve sanatsal bozulmuşluk içinde gereksiz bir tartışma. Dinleyen kim ki kaliteden, sanattan, duygudan hikayeden konuşuyoruz. Koy serdar ortaç patlasın...

Ek not: spotlu fayda onun bunun hazır listesini dinleyen zevksiz grup. O listeler zaten siz dinleyin de belli tarz şarkıların dinlenmesi artsın diye pazarlanıyor. siz dinlediğini, hazır listedeki parçaların seçimi gezrçekten o kişiye mi ait zannediyorsunuz, hele ki bedava kullanımda dinlemek zorunda kaldığınız o iğrenç gürültüler kapitalist sisteme kölelikten başka birşey değil. Netflikste her diziye sıkıştıran 3-5 homoseksüel çiftle nasıl toplum şekillendiriliyorsa, bu da aynısı...

Son düzenleme:

Geri