Yaptığım Mix'leri Değerlendirir misiniz?

Merhaba arkadaşlar,

Multitrack'lerini cambridge-mt sitesinden aldığım ve mixlerini yapmaya çalıştığım aşağıdaki parçaları teknik olarak değerlendirir misiniz?

Aşağıdaki parça Alan Evans Trio adında bir Blues Rock grubuna ait. Parçanın kayıtları Telefunken fabrikasında hücum kayıt olarak yapılmış o yüzden genel hissiyat olarak fazlaca bir konser kaydı hissiyatı var. Bende bunu koruyarak groove'u yüksek bir mix yapmaya çalıştım.

Aşağıdaki parça ise Titanium adında bir Death Metal grubuna ait. Yaklaşık yirmi yıldır metal müzik ve türevlerini dinliyorum. Bu tarzda sevdiğim albümlerin neredeyse yarısından fazlasının prodüksiyonunu Peter Tagtgren (Hypocrisy) yapmıştır. Sanırım, metal müzik mixing'inde onun karanlık sound'u fazlaca kulağıma işlemiş, onun prodüksiyonlarına benzemiş gibi geldi yaptığım mix.

İlk şarkıyı dinledim, Mono Çalışmışsınız muhtemelen ya da hiç panning yapmadınız. 60Hz de aşırı bir boost var ve distorte oluyor sesler. Hiç headrom bırakmadan çalışılmış. Tepeler kompress / limiter ile ezilmiş. LUFUS değerini yükseltmek için de limitter basmış olma ihtimalinizi düşünüyorum. Çünkü RMS değerleri Peak seviyesine eşitleniyor neredeyse.

1741190030504.webp

İkinci şarkı için de aynı şeyler söz konusu. Kompessörü kıvamında kullanmayı öğrenmeniz gerek. Gavura vurur gibi olmuş, şarkıya hiç acımamışsınız...
Fazlası ile sıkıştırılmış, hiç bir dinamik kalmamış ve distorte olmuş.

1741195681008.webp
1741195598400.webp 1741195615024.webp

İlk şarkıyı dinledim, Mono Çalışmışsınız muhtemelen ya da hiç panning yapmadınız. 60Hz de aşırı bir boost var ve distorte oluyor sesler. Hiç headrom bırakmadan çalışılmış. Tepeler kompress / limiter ile ezilmiş. LUFUS değerini yükseltmek için de limitter basmış olma ihtimalinizi düşünüyorum. Çünkü RMS değerleri Peak seviyesine eşitleniyor neredeyse.

İkinci şarkı için de aynı şeyler söz konusu. Kompessörü kıvamında kullanmayı öğrenmeniz gerek. Gavura vurur gibi olmuş, şarkıya hiç acımamışsınız...
Fazlası ile sıkıştırılmış, hiç bir dinamik kalmamış ve distorte olmuş.
Hocam yorumlar için teşekkür ederim. Şarkıları yayınlamadan önce LANDR'da mastering yaptırmıştım. RMS değerleri sizin ölçümlerinizde o yüzden yüksek çıkmış olabilir.

İlk parça için çalışma dosyamdaki en yüksek RMS değerleri yaklaşık şöyle görünüyor bende (-15 / -16 db arası). Stereo image'de aşırı dar değil aslında.

Alan_Analyzer.webp

Compressor'de de aşırıya kaçmadım aslında. Compressor'u en yoğun kullandığım kanal Kick ve Drum Bus oldu, ortalama GR'ı 3 db'de tuttum. Ayrıca stereo çıkışta da kohezyon için yine Glue Comp uyguladım (Gitarın perküsif çalarak peak yaptığı zamanlarda maksimumda yaklaşık -5/-6 db civarı, şarkı ortalasında ise -3 / -4 db civarı). Kullandığım plugin'lerden dinamikleri ezebilecek diğer birisi de Soundtoys'un Devil Loc'u ama onu da hem çok düşük crush değerleriyle kullandım Kick'te saturasyon için hem de Dry kanalının yarı seviyesinde verdim sinyale.
Değerler aşağıdaki gibi;

Drum Bus Comp;
Alan_Drum_Bus_Comp.webp

Kick Kanalı ve Devil Loc ayarları;

Alan_Drum_Channel.webp

Alan_Devil_Loc.webp

Stereo Çıkıştaki Glue Comp'ta şu şekilde;

Alan_Stereo_Bus.webp

Son olarakta son durumda sinyal seviyelerinin trendi yaklaşık şu şekilde (kırmızı çizgi 0 db);

Alan_Trend.webp

Stereo genişlik için ek olarak şunu belirtmem lazım. İlk mix çalışmalarımda stereo genişliği çok geniş tutuyordum. Bu da mono dinlemelerde (olası bi radyo dinlemesinde mesela) parçayı zayıflatıyordu. Bu mix'leri yaparken mono vs stereo dinlemede ki farkı elimden geldiğince en aza getirerek yapmayı denedim.

ilk parçada dinamiklerde bir miktar sorun var, tercih ettiğiniz kayıttan dolayı da zorluk yaşamanız doğal. gain reduction ı 2-4 Db civarında tutmanızı öneririm, oranlar için 2:1-3:1 olabilir, compresörde atack ve release sürelerini gözden geçirin, çok hızlı tepki vermesinler, Makeup gain olabildiğince azaltın, bir de gerçekten kompresyon gerekiyormuydu, yoksa mix öncesi hazırlığı güzel yapıp gerek kalmayabilirmiydi ? mesela gain staging yapsan daha iyi olurmuydu ? kullandığınız kompresör uygunmuydu ? multiband mi kullandınız? ikinci parçanın mix i ilkinden daha iyi geliyor. basit net ve dijital kayıtlı ( cd-md) parçalarla öncelikle çalışın, mp3 dosyaları bunlar için uygun değil, hele ki bulunduğu ortamın akustiğini yansıtan parçalar zor parçalardır. Çok küçük değişiklerle ilerleyin, ve değişiklik yaptıktan sonra öncesini ve sonrasını defalarca dinleyin. Monitor kulaklık kullanın ve ses kartı çıkışını kullanın. , projelerinizi render alırken de kaliteli bilerek yapın. Çok kaliteli bir proje renderde basit bir mp3 e çevrilirse bariz katliam olur. Kullandığınız her ayarın ne işe yaradığını da okuyup öğrenin. Yoksa neyi niye yaptığınızı ve hatanızı anlayamazsınız. Filtr- kompresör- gain efekt gibi etkilerin sırası doğru olmalı...

İki kanal aç biri orjinal diğeri de eklediğin efekti içersin bunları waveform, spectrum analizatör veya tt dynamic range meter dan kontrol et eş zamanlı, osiloskoptan da spectrum analizi yapabilirsin ama senin açından ekstra masrafa yol aça yani ek cihaz önermem, ben bile osiloskopumu sayılı kullanmışımdır)

Son düzenleme:

Geri