Herkese merhaba. 13 senedir müzik yapan ve son 3 senedir de kendi bestelerini yayınlayan biri olarak artık malesef hevesim tükenme seviyesine geldi. Sebebi ise başlıkta bahsettiğim gibi müziğimin dinlenmemesi problemi. Yaptığım bestelerin herkes tarafından dinlenmesi gereken başyapıtlar olduğu gibi bir iddiam yok tabii ki fakat çevreme ve müzik endüstrisine baktığımda çok kalitesiz işlerin bile dinlendiğini ama kendi müziğimi kimsenin dinlemediğini görmek beni depresyona girecek seviyeye getirdi. Örneğin kendi bestelerini yayınlamaya daha yeni başlamış ve bazen çok daha amatör kayıtlar alan tanıdıklarımın yayınladığı şarkılar bile spotify'da bir ay içinde binlerce kişi tarafından dinleniyor ama benim, çoğunu üzerinde uzun süreler düşünerek ve uğraşarak yaptığım bestelerimin spotify dinlenme sayıları 1000 bile değil. Bu tanıdıklarıma ne yaptıklarını sorduğumda müziklerini tanıtmak için hiçbir şey yapmadıklarını söylüyorlar. Problemin ne olduğunu ve çözümünü çok merak ediyorum. Instagram'a reklam verdim, online rock müzik haber sayfalarına müziğimi gönderdim, facebok sayfalarında paylaştım ama hiçbiri fayda etmedi. Tek isteğim az kişiden oluşsa da belli bir kitleye hitap edebiliyor olmak ama ortada kitle falan yok. En büyük hayali müzik konusunda bir yerlere gelebilmek olan biri olarak bunun için uğraşacak hevesim tükenmiş durumda, artık elime gitar alma sıklığım bile azaldı sırf bu yüzden. Önerileriniz benim için çok önemli, sizce ne yapmalıyım?
Yaptığım müziği merak eden olursa diye aşağıya link bırakıyorum;
Selamlar. Yaşınız kaçtır bilemiyorum. Ben 43 yaşındayım. Dünyanın ve Türkiye'nin farklı politik ve sosyal evrelerine şahitlik ederek benzer bir tecrübeleri yaşamış biri olarak ben de izninizle bir şeyler söylemek isterim.
Öncelikle Şu an Müziğinizi dinleyerek yazıyorum, İlk 3 şarkıya istinaden, dinlediğiniz tarzı iyi özümseyerek eserlerinizi iyi bir ingilizce ile sunmuşsunuz. Türkiye'de yaşıyorsanız beklentilerinizi bu topraklardan öteye taşımanız gerektiğini düşünüyorum. Şu an sosyal ve ekonomik statü farketmeksizin gençler Türkçe Rap isimli bana göre ''garip'' bir müzik tarzına yönelmiş. ''Bu hayatın heycanı meycanı yok'' diyerek, sözlerinizi anlamak, eşlik etmek istemeyeceklerdir. Bu konu irdelenebilir, farklı görüşler çıkabilir.
Ortada çok alternatif ve ulaşım kolaylığı olduğu için İnsanlar artık sadece ''tüketiyor ve geçiyor'' özümsemiyor, Bu konuda müzisyenlerin de boşvermişliğini veya ortaya koyacak farklı bir şeyinin olmadığını veya kalmadığını söyleyebilirim.
Eskişehir'de otururken çocukluk yıllarımızda biriktirdiğimiz para ile 15-20 dakika yürüyüp Esnaf sarayındaki kasetçilerden kaset çektirirdik veya satın alırdık, İstanbula taşındıktan sonra da otobüse, dolmuşa atlayıp dünyanın yolunu giderek Akmar pasajına ulaşırdık, kasetleri/cdleri alırdık. Cd kapağından Fotokopi parça sözlerini okur, dosyalarda biriktirirdik. sözleri hatmederdik. hatta yetmeyip, Sanatçılar hangi enstrümanları kullanmış, kimlere teşekkür etmiş okurduk. Şimdi hem müziğe hem bu bilgilere ulaşmak, klavye hızınız kadar oldu.
ikinci konu - Şarkının üretimi. Türkiye'de Anfinin- kayıt masasının iletişimini ve render sonucunu bilen, Rock Müziği soundunu üretecek adam sıkıntısı var. Bir çok müzisyen kendi imkanları ile yapmaya çalışıyor. Ama ne olursa olsun o bildiğimiz fanı olduğumuz gruplar gibi tınlamıyor, Mesela Asphyxation parçanızdaki gitar solosunun benim bilindik yabancı gruplardan kulağımın alışkın olduğu sound derinliğinde, olmaması gibi. Buna karşın Meadowlark'ın solosunun derinliği çok daha güzel. Led Zeppelin esintileri kulaktan kaçmış değil
🙂 Parçanın geneli de '' yabancı'' tınlıyor. Ben beğendim.
Plak şirketleri, çoktandır sadece reklam ve dağıtım işini yapıyor. Bunun dışında albüm kaydı işine pek karışmıyor. O yüzden Müzisyen her yönüyle ''tamamlanmış'' bir yapıtla ortaya çıkmalı.
Dinleyicinin dikkatini çekmek. Bu nasıl olacak ? Melankolik parçaların dışında adrenalini yükseltecek parçalar üzerine yoğunlaşılabilir. Tabi bu Müzisyenin duygu durumu ile bağlantılı bir şey.
4. parçayı üzülerek söylüyorum tam dinleyemedim. Vokal tarzı ve stil kulağıma hitap etmiyor. Bu tarzın öncüsü olan Türk gruplarını da dinlemiyorum.
Türkiyeden dünyaya açılmak veya keşfedilmek için ciddi bir yetenek ve diğer işlerden yapılan farklı bir takım özellikler, yapımlar gerekiyor.
2 Örnek vermek istiyorum. İsimleri tanıyor musunuz bilemiyorum. Tanımıyor iseniz kısa bir youtube araştırması yapabilirsiniz.
1-Cenk Eroğlu
2-Eren Başbuğ
İşlerimden dolayı ve sizi de sıkmamak adına şimdilik bu kadar yazabiliyorum. Sohbet şeklinde tekrar konuşabiliriz. Selamlar