Bu Elixir'in fretleri aşındırma rivayeti ile ilgili zamanında epey konuşmuştuk. O zamanlar ben de, Elixir'in daha hızlı fret aşındırdığını gözlemlemiştim. Belki doğrudur, belki değil. Aşağıya bu konuşmaların döndüğü iki başlığı ekliyorum, isteyen okuyabilir.
Sürekli Elixir kullandığım Fender USA STD Strat'ın fretleri enteresan bir şekilde daha hızlı deforme olmuştu. O gitarı sonra tesviye ettirip satmıştım, çok zaman geçti. İkinci olarak, Jackson SL1 (10 yaşına girecek, ilk ve son sahibiyim) üzerinde bir dönem Elixir kullanımım sonucu sanki fret'lerin daha hızlı eridiğini deneyimlemiştim. İki durumda da erime şu şekilde gerçekleşti, fret üzerinde tellerin izdüşüm noktasında çukurlanma.
Fakat şimdi dönüp baktığımda mantıklı bir açıklama bulamıyorum. Aklımda kalan, ne kadar doğrudur bilemiyorum ama birinin söylediği , tel ile fret arasındaki ilişkiyi anlatan, "aşınmayan aşındırır" sözüydü. Tabi bunun her tel için geçerli olduğu gerçeği var. Ernie Ball taksanız da çok eski tellerle çalmak, fretlere zarar veriyor, bu bir gerçek. Elixir de aynı şekilde. Çok uzun süre aynı telleri kullanmamak lazım.
Elixir'deki sıkıntı, aslında çok güzel bir olay, tellerin eskidiğini pek anlamak mümkün olmuyor. 3-4 ay süre zarfında yavaş yavaş sertleşiyor sadece. Eğer her gün elinize alıp çalıyorsanız da o sertleşmeye yavaş yavaş alışıp farketmemeye başlıyorsunuz. Belki bu bağlamda 4-5 ay sonra fret'ler üzerinde, normale nazaran daha fazla aşındırıcı bir etki yapmaya başlıyor olabilir. Dileyen varsa bunlar konuşulup tekrar tartışılır. Malzeme bilimi konusunda bilgili arkadaşlar yazabilir, bu mümkün mü değil mi diye...
Ben yine de hissiyat olarak Elixir'leri çok beğeniyorum. Elleri terleyen biri olarak Ernie Ball sevsem de sık değiştirmek gerekiyor. Bu Optiweb'lerden alacağım. Yalnız ilk defa takıyorsanız, Standard Tuning'de 0.09 set ile başlayın derim. Lakin 0.10 bana çok sert gelmekte, bend'ler falan zorlamakta.
Bahsettiğim konuşmalar:
1)
Elixir Teller Hakkında Uyarı!
2)
Elixir Teller Hakkında: Elixir Teller Nasıldır? Elixir Teller Hakkındaki Rivayetler?