Yılın en iyi ve en kötü filmleri

2004

MSNBC’de Yılın En İyi ve En Kötü 10 Filmi listesi yayınlandı. Ünlü ABD’li film eleştirmenlerinin listesinde ‘The Incredibles’, ‘Sideways’ ve ‘The Aviator’ en iyi filmler, ‘Catwoman’, ‘Taxi’ ve ‘Paparazzi’ de en kötü filmler arasında yer alıyor.

*YILIN EN İYİ FİLMLERİ*
‘The Aviator’: Ünlü yönetmen Martin Scorsese’nin Howard Hughes’un hayatını anlattığı bu filmde Leonardo DiCaprio bugüne kadarki en iyi performansını sergiliyor. “The Aviator” Scorsese’nin de ‘Good Fellas’tan bu yana gerçekleştirdiği en iyi film.
‘Before Sunset’: Richard Linklater’in yönettiği filmde Ethan Hawke ve Julie Delphy başrolleri oynuyor. Bir daha ayrılmamak üzere birleşen Jesse ve Celine’in hikayesinden oluşan film gençken gençliğinnasıl da kolayca harcandığı temasını işliyor.
‘Blind Shaft’: Li Yang’ın yönettiği bu film, Çin sinemasının yalnızca ‘Hero’ ya da ‘House of Flying Daggers’ gibi göze hitabeden epik filmlerden ibaret olmadığını ispatlıyor.
‘Fahrenheit 9/11’: Michael Moore’un yönettiği Bush karşıtı belgesel, “ucuz film karelerinden oluşuyor” suçlamasını hak etse de “Bush’s Brain - Bush’un Beyni” ve ‘Outfoxed”gibi çok sayıda siyasi belgeselin vizyona girdiği 2004 yılında yine de oldukça başarılı ve eğlendirici sayılır.
‘The Incredibles’: Brad Bird’in yönettiği çizgi film, yeteneklerini gizlemeye mecbur bırakılan süper kahramanlardan oluşan bir ailenin hikayesini anlatıyor.
‘Kinsey’: Bill Condon’un yönettiği yapım savaş sonrası cinsel devrimin öncülerinden Alfred Kinsey’in biyografik bir filmi. Filmde Kinsey’i canlandıran Liam Neeson ve eşini canlandıran Laura Linney’in performansları övgüye değer.
‘Maria Full of Grace’: Jashua Marston’un yazarak yönettiği drama filminde uyuşturucu bağımlısı bir kadını canlandıran Catalina Sandino Moreno yılın en etkileyici performansını sergiliyor.
‘Sideways’: Alexander Payne’nin yönettiği filmde iki arkadaşı canlandıran Paul Giamatti ve Thomas Haden Church, arkadaşlığın karmaşıklığını anlamamızı sağlama konusunda oldukça başarılı bir oyunculuk sunuyorlar.
‘Strayed’: Andre Techine’in yönettiği Fransız filmi, 2. Dünya Savaşı sırasında Paris’ten kaçarak kırsal bir bölgeye sığınan bir ailenin hikayesini anlatıyor.
‘Touching the Void’: Münih Olimpiyatları’nı konu alan ‘One Day in September’ filmi ile Oskar ödülü kazanan Kevin Macdonald’ın yönettiği film belgesel yapımcılığının sınırlarını zorluyor. Film, 1985 yılında Peru Andlarında felaketle sonuçlanan bir dağcılık hikayesini anlatıyor. Bu olaydan kutulup hayatta kalanlara da filmde yer veriliyor.

- EN İYİLER 2’NCİ 10 FİLM -
‘Control Room’, ‘The Corporation’, ‘Facing Windows’, ‘Finding Neverland’, ‘In Good Company’, ‘Mean Creek’, ‘Million Dolar Baby’, ‘The Return’, ‘Tarnation’ ve ‘Vera Drake’.

*YILIN EN KÖTÜ FİLMLERİ*
MSNBC sinema eleştirmeni Michael Ventre’nin seçiminden oluşan yılın en kötü filmleri ise sırasıyla:

1- ‘The Chronicles of Riddick’
2- ‘Catwoman’
3- ‘The Stepford Wives’
4- ‘The Whole Ten Yards’
5- ‘Resident Evil: Apocalypse’
6- ‘Paparazzi’
7- ‘Taxi’
8- ‘Surviving Christmas’
9- ‘Envy’
10- ‘Christmas with the Kranks’

- DİÐER ‘EN KÖTÜLER’ -
‘Van Helsing’, ‘Dodgeball’, ‘Napoleon Dynamite’, ‘The Village’, ‘Dogville’, ‘The Alamo’, ‘Saw’, ‘New York Minute’, ‘A Very Long Engagement’, ‘The Butterfly Effect’ ve ‘Garfield’.


NTV.com.tr
 
tamamen göreceli bir liste. bu liste gişe hasılatına göre mi hazırlanmış? yoksa içerdiği sanatsal değerlere göre mi? çünkü bence :

‘The Chronicles of Riddick’
‘Resident Evil: Apocalypse’
Van Helsing’

ilk on a girebilecek filimler. en azından benim ilk onuma 🙂
 
şaşırmayın diyorsun da saw ne olacak film gayet iyiydi.Bildiğim kadarıyla iyi bir hasılat elde etmişti.konusu da iyiydi en iyilerde ilk sıralarda olması gerekiyor demiyorum ama hiçte kötü bir film değildi.
 
Aslında bizde filmler biraz geç gösterime girdiğinden herhangi bir sıralama yapamıyorum çünkü listede olupta izleyemediğim filmler var. Göreceli bir konu, listeye katılamıyorum maalesef, benim bu yıl izlediğim en iyi film: The Dreamers (2003 yapımı ama bizde mart 2004'te vizyona girdi 🙂 )
Ayrıca bu yıl büyük bütçeli bol efektli filmlerin beynimde hafif bir görüntü çöplüğü oluşturmaya başladığını farkettim sanırım izleyeceğim filmlerde biraz daha seçici olmalıyım 🙂
 
En iyiler arasinda kesinlikle Eternal Sunshine Of The Spotless Mind olmasi lazim ve gerisinde iyiler listesine katiliyorum. Kötuler listesine gelirsek The Butterfly Effect haric hepsine katiliyorum ama The Village i görmedim o yuzden bir sey diyemem o film hakkinda...
 
daisuke_ishiwatari demiş ki:
Rage_Against_The_Machine demiş ki:
Van Helsing, The Butterfly Effect ve Resident Evil: Apocalypse' i görünce bende şaşırdım ne diyim 🙂

ben su arkadasin yazdigi filmlerden bahsettim listenin tamamindan degil bu filmler kotudur en azindan ikisi cok basit filmler
iyi kötü tamamen göreceli.neye göre kötü. ben vampir filmi manyağı olarak van helsing , 60 lardan bu yana ilk defa kurt adamı , frankenstein ı ve dracula yı bir araya getirdiği çok sevdim. amaç zaten sanatsal bir içerik aramak diil. action olsun ve ben filmi ne zaman dvd me takarsam takiim sıkılmadan izleyebiliim. hele r.e apocalypse çok haksızlık ediyorsunuz. bu bir oyun uyarlaması. ne bekliyorsunuzki?
 
Bence de Van Helsing'in kötüler arasında olması saçma. Gerçek Van Helsing öyküsünden ne kadar sapmış olursa olsun (sanırım bu çizgi roman kahramanlarının ortak yanı, zira Örümcek Adam'ın da her iki filminde de orijinal öyküyle arasında dağlar kadar fark vardı.) kaliteli bir filmdi.

Bence ne iyiler ne de kötüler listesinde adı geçmeyen (2004 diye hatırlıyorum ama belki de 2003'tedir ve bu yüzden listede yoktur) "Underworld" filmi en iyidi. Tabi bu benim fikrim...

Bunların dışında yerlilerden de GORA iyiydi baya.
 

Geri
Üst