Zuhal Müzik mağazalarının gitarlara asla bakım yapmaması

Bugün Zuhal Müzik Kentpark şubesinde 3 adet gitar denedim, ikisi problemliydi.


Bunlardan birincisi RG550 Genesis'ti. Gitarın işçiliği çok güzel zaten hem gitarın finishi hem de fretworkünden anlaşılıyor, yıllardır bildiğimiz Japon kalitesi. Ancak gitara asla ve asla iyi davranılmamış ve hiçbir ayar yapılmamıştı. Tremolosu gitarın gövdesine neredeyse 45 derece açılı duruyordu. Teller inanılmaz yüksekti ve çalması inanılmaz zordu. Çok uzun süredir orada olduğu ve hiç bakım yapılmadığı çok belliydi. 2. bir gitar olarak çok istediğim bir gitardı ancak denediğim anda hevesim kaçtı.

İkincisi RGD61ALA'ydı yine telleri inanılmaz yüksekti ve volume potu çalışmıyordu. Gitar orada volume potu bozuk bir şekilde duruyor, arkadaşıma dönüp gitar hakkında feedback vermek istiyorum ancak gitarın sesini asla kısamıyorum.

Son denediğim gitar da Charvel Pro Mod DK24 HH HT E'ydi. Gitarı uzun süredir beğeniyordum zaten ve denemek istiyordum. Düzgün olan tek gitar buydu, o da kapalı kutudan çıkarıldı zaten deneyebilmem için. Eğer duvarda asılı olsa ne halde olurdu tahmin bile edemiyorum.

Burada çalışan ve gitar bakımından görevli insanlar yok mu? Gitarın düzgün kondisyonda olması için illa ki almamız ve mağazada setupa mı tabi tutulması gerekiyor? Almak istediğim gitardan soğudum resmen.

 
Son düzenleme:
Bu tamamen ülkedeki patronların "asgari ücret vereyim ama bir dünya işi de yaptırayım" kafasından ortaya çıkan istenmeyen bir durumdur diye düşünüyorum. Çalışana maaşının kat kat üstünde ürün sattırırsın ama çalışana prim vermek bile aklına gelmez. O da bir zaman sonra "aldığım para bu yaptığım iş de asgari olur" der. Çalışandan mal kabülünü, ürün getiren kamyondan mal taşımasını, mağaza temizliğini, ayakta dikilmesini, fiyatlamasını, güvenlik gibi davranmasını istersin, yaptırırsın. Emeğinin karşılığını alamadığından İş tanımında olan işlerden başkasını yaptıramazsın. Bakım için fazladan birilerini çalıştırdıklarını düşünmüyorum. Olsa da asgari ücretli bir çalışanın maaşının 2-3 katı bazen de 10 katı fiyatlı bir ürünle uğraşması ilginç olur.

Beğenmiyorlarsa çalışmasınlar diyebilirsiniz, tepkinizi mağazadayken yapmak ve doğru bilgiye ulaşmak da olası.

Ben olsam forumda soracağıma "Burada çalışan ve gitar bakımından görevli insanlar yok mu?" diye sorardım mesela hazır mağazadayken.
 
Spesifik olarak aynı şubede benim de dikkatimi çekmişti bu durum. Birçok Zuhal çalışanı çok uzun yıllardır tanıdığım arkadaşlarım, abilerim olduğu için kendilerine de konuyu açmıştım. Malesef o şube özelinde dükkanın konumu sebebiyle belirli noktadaki gitarlar gün boyunca güneşe/sıcağa maruz kalıyor. AVM içinde aktif saatlerde çalışan klimaların gece kapanması da yine yardımcı olmuyor.

Elbette insan bir gitarı almadan önce denemek istediğinde en iyi halinde denemek ister. Ama en azından ne alacağını bilen insanlar için, Zuhal gerek bu tarz konularda, gerek fret kenarları vb konularında bakıma ihtiyaç duyan gitarları anlaşmalı oldukları lüthierlere gönderip bakımını yaptırıp teslim ediyor.

Yine de Ankara'da oturan, biraz daha tecrübeli müşteriler için Kızılay şubesi her zaman daha avantajlı. Hem gitarlar, Kentpark'taki gibi bir mağaza düzeni olmadığından iyi durumda oluyor. Hem de yine de bakım isteyen gitarları gönderdikleri lüthier yakında olduğu için çok daha hızlı aksiyon alınabiliyor. Ayrıca alternatif mağazaları gezmek, markaları denemek açısından da Hatay sokak daha avantajlı.
 
Bak sen şu işeee, skandâlllll.
Makbule'nin kızı da Hatce de Vasfiye'nin oğlu Fikret ile gece gizlice kaçmışlar.
Bizim Naciye'nin kocası Hasan da köydeki tarlayı malı mülkü satıp bi pavyon karısına yedirip bide kumara dadanmış diyorlar.
 
Çok fazla anlam yüklüyorsunuz. BIM veya A101'e gidince rafta ürünler bir hizada durmuyorsa veya tozluysa aynı yaygarayı kopartıyor muyuz hiçbirimiz?
Hakkımız değil ya da kabullenin demiyorum ... ama karşınızda işi indirim market zihniyetine indirmiş, HERRR AVM'de mağaza açmış firmalardan bahsediyorsunuz. DORE ve ZUHAL. Daha o noktada değil ama CANGÖZ de sırada.
Bu işin doğası bu. Mağaza bazında çok iyi kadro denk gelip işi düzgün yürüten, askıda duran her gitara bakım yapmasa da biraz olsun elden geçiren personel ebette var.
Seçici davranın fırsat varsa mağaza seçerek gidin şehrinizde alternatif varsa. Mesela ben İstanbul'dayım. Zuhal Tünel'de bazen iyi elemanlara da denk gelsem asla yıldızım barışmadı ve 15 yıldır çöp almışlığım yok. Ama UNIQ mağazası ilgi, alaka, sohbet olarak keyifli fakat onlar da gitardan ve ekipmandan anlamıyorlar kesinlikle. Arkadaş sohbeti gibi takılıp beraber google'a bakıyoruz ben soru sorunca. KANYON mağazası daha tenha ama özellikle gitardaki arkadaş hem ilgili hem bilgili, ayar filan da yapıyor sağolsun. Gerçi ben beğenmedim evde baştan giriştim ama olsun mağazadan çıktığımda çalınabilir haldeydi gitar en azından. Zaten de biraz kişiselleştirmek lazım ayarları.

Velhasıl demem o ki talepler güzel ama 3. dünya ülkesinde yaşıyoruz. New York Guitar Center'daki muameleyi beklersek hayal kırıklığına uğrarız, biraz kendi işimizi kendimiz görecez. Ütopya güzeldir ama uzaktadır.
 
Bu tamamen ülkedeki patronların "asgari ücret vereyim ama bir dünya işi de yaptırayım" kafasından ortaya çıkan istenmeyen bir durumdur diye düşünüyorum. Çalışana maaşının kat kat üstünde ürün sattırırsın ama çalışana prim vermek bile aklına gelmez. O da bir zaman sonra "aldığım para bu yaptığım iş de asgari olur" der. Çalışandan mal kabülünü, ürün getiren kamyondan mal taşımasını, mağaza temizliğini, ayakta dikilmesini, fiyatlamasını, güvenlik gibi davranmasını istersin, yaptırırsın. Emeğinin karşılığını alamadığından İş tanımında olan işlerden başkasını yaptıramazsın. Bakım için fazladan birilerini çalıştırdıklarını düşünmüyorum. Olsa da asgari ücretli bir çalışanın maaşının 2-3 katı bazen de 10 katı fiyatlı bir ürünle uğraşması ilginç olur.

Beğenmiyorlarsa çalışmasınlar diyebilirsiniz, tepkinizi mağazadayken yapmak ve doğru bilgiye ulaşmak da olası.

Ben olsam forumda soracağıma "Burada çalışan ve gitar bakımından görevli insanlar yok mu?" diye sorardım mesela hazır mağazadayken.
Tamamı ile bu durum. Sen oradaki çalışana ver hakkını bak cillop gibi oluyor mu olmuyor mu gitarlar.

Sahibinden' de 2. el sıfır gibi dolu RG550 var ben de geçenlerde oradan aldım hatta mağazada deneyecek 100 kişi nasıl kullanıyor bilmiyoruz ama genel olarak en azından son kullanıcıdan alırsanız gayet temiz sorunsuz gitarınızı elde edersiniz. 3 gitarda güzel ama bence RG550 ayrı bir dünya tam Japon sıfır işçilik hatası...

Canım gitarım. 🖤

tempImageR380QD.webp
 
Custom shop fenderlerin sapları çoğunlukla sökülüp takılarak ayarlanıyor. Diğer birçok gitar için ayar yapacak adam zahmetine girse bile gitarların fiyatı o kadar yüksek ki sorumluluk almak istemiyor insanlar. Standart modellerde de zaten depodan çıkartıp veriyorlar ucuz gitarları. E ne kaldı geride, orta-pahalı Amerikan Japon üretimleri. Bunlar depodan ziyade sergide oluyor. Bir modeli beğendiysen renginden ziyade gidip sana orada en düzgün saplı modelini veriyor sonra abi şu rengi de var deyip sana o renkten olanı satıyor çıkışta. Ha bir de alıcı kitle de önemli. Zaten nerd tayfa buradan değil yurt dışından alıyor. Bir de yurt dışında birkaç gün gezmiş oluyor. Çok anlamayan adamlar headstocktaki isme bakıp Fender aldım, Charvel aldım deyip zaten olması gereken sap ayarının bu olduğunu düşünüyor. Ufak bir azınlık da sizin gibi bu durumdan rahatsız olarak haklı bir eleştiri sunuyor. En nihayetinde mağaza, bilgisiz adam, yurt dışına çıkan gitar nerd’ü mutlu. Sizin gibi hem anlayıp hem buradan alışveriş yapanlar hayal kırıklığına uğramış…
 

Geri
Üst