Coil split, kapasitör, push pull volume, treble bleed, devresi hakkında yardım !

Ekran Resmi 2025-02-08 00.45.45.webp

Coil split, volume ile beraber olacak şekilde S. Duncan sitesinden aradığım şemayı bulabildim. Manyetiklerim DiMarzio olduğu için polaritelerini farklı bağlayacağım.
Gitarın üzerinden çıkardığım volume potansında kapasitör var. Üstte yeni yapacağım bağlantı şemasında volume potasına kapasitör eklenmemiş.
Push pull potansın, volume ile 2 yollu switch birleşimi olduğunu biliyorum.

1)Eski kapasitörü, push pull switch yokmuş gibi görüp sadece volume potansına mı bağlamalıyım?
a)Eğer öyleyse eski bağlantı yerine aynen mi lehimlemeliyim? Çünkü eski devredeki bir çok kablonun yeri değişti..
b)Değilse nereye

2)Treble bleed olarak adlandırılan, volume kıstıkça tizleri daha önde tutan bu sistem sizce yararlı mı. Tizleri ön plana çıkarıyor fakat basları da kısıyor. Duncan adı verilen bir sistemde fazladan bir direnç bağlanıp bunun da önüne geçiliyormuş. Peki bu sistemde tiz ve basları açık tutuyorsa, hiç kapasitör takmamak ile aralarında ne fark kalıyor? İki türlü de kullanan kimselerden bu konuda fikirlerini ve deneyimlerini bekliyorum.

3)İlginç şekilde; Satriani ve Vai, Timmons, gitarlarında volume potasında kapasitör kullanırken; Petrucci, EVH, Kotzen, Randy Rhoads gibi adamlar ise kullanmıyor. Neden olabilir.

4) Üstteki devrede bölünme aktif olduğunda iç manyetikler çalışıyor sanırım. Kırmızı-beyaz ve yeşil-siyah ikililerini olduğu gibi yer değiştirirsem, manyetiğin bölünmüş vaziyetteki coilinin yerini değiştirmiş olur muyum? Yani dış teklileri çalıştırmış olur muyum?
Ekran Resmi 2025-02-15 01.23.40.webp
 
Ahahhaha kendi sorularımı cevaplayacağım şimdi... Birisinin işine yarayabilir...

1) Aynen öyle yapmalıymışım. Ibanez RG'lerde, volume potansının lehim yüzü size baktığında sol ikili pine bağlanıyor. Ton potansında ise sağdaki pin ve diğer ucu da toprağa bağlanıyor.

2)Yararlı oluyor çünkü bazı istenmeyen minik çatırtı patırtı sinyallerini de birazcık götürüyor sanırım.

3)Sormak lazım
4)Dediğimi yaptım. Maalesef olmadı. Oldu ama hiçbirşey düzgün çalışmadı....
Seymour devresinin mantığını anlamaya çalıştım. Standart 3 way toggle 1 volume 1 ton bağlantı şemasını bulup üstteki coil split şemasıyla karşılaştırdım.
Hiçbir devreye bağlanmayan sadece birbirlerine bağlanan iki kablo var. Geri kalan herşey aynı kalacak şekilde, bu başıboş iki kablo push pull switche bağlanıyorlar.
DiMarzioların boş ikili kablolarını alıp aynen pushpull switche yönlendirdim. Bu sefer de sap manyetiği bölünüyor bridge manyetiği hala içteki coili bölünüyordu. Neyse deyip kapattım.
DiMarzio sitesindeki diyagramları inceleyip bulamamıştım zaten. Ben de dün gece derdimi anlatan mail attım. Yanıtlayacaklarını pek düşünmedim ama şaşırttılar.. Bu sabah sağolsunlar erken saatlerde diyagram atmışlar.

Eksikliklerime bakacak olursam. Sanırım Seymour duncan ve Dimarzioların sadece polariteleri değil manyetiklerinde de ufak bir değişiklik var. Kendi sitelerinde de bir yerde ''eğer çift humbucker olarak kullanacaksanız bir tanesinin fazını çevirmeniz gerek'' gibi birşey yazıyordu.

Tekrar söküp yaptım. Bu sefer tam da istediğim gibi çatır çatır çalıştı herşey. Devreyi de paylaşıyorum.
Ekran Resmi 2025-02-17 15.12.56.webp

Klasik 3 seçenekli konfigürasyona fazladan 3 tane daha eklemiş oldum. Push pull potansını çektiğimde köprüye ve sapa yakın olan coiller bölünüyor. Böylelikle biraz daha strat tonuna yaklaşmış oluyorum. İki manyetiğin de çalıştığı pozisyonda böldüğümde çok twanky bir ses geliyor.
Lüzumu var mı yok :d İşte tam da lüzumsuz şeyleri sevdiğimden geliyor bunlar başıma...
Petrucci modellerinde de bulunan 4pdt switche 2k para vermektense 500tl pushpull potans ve 200 300 tl civarına da 3 yollu box toggle bulup, toplam 800tlye, 4pdt switchin yaptığını fazlasıyla yapmış oldum.
 
DiMarizo teknik bölümle muhabbeti baya ilerlettim çok sevdim bu durumu. Adamlar akşam attığım maile sabah dönüyorlar. Adamların iş yerlerinde bununla ayrı ilgilenen birisi var sanırım. Muhteşem....

Son durum olarak;
Gitara taktığım switchten hoşnut olmadım. Biraz yüksekte kaldı ve tremolo kolunun hareketini engelledi. Çarpa çarpa plastiği de yalama oldu. Rondela ile biraz indirebilirdim aslında ama bu sefer de gövdedeki boşluk buna yetmeyebilirdi. Çıkma olarak Ibanez jpm switchi buldum. Hem biraz daha küçük hem de plastiksiz tek parça metal.

Kullandığım tüm switchler aslında orijinal ibanez parçalarıydı. Bunları da üreteni araştırdığımda şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştım. Cor-Tek , evet Cort marka ile doğrudan bağlantılı. Meğerse bizim Ibanez bu tip küçük parçaları Korede Cort'a ürettiriyormuş. Japon kalitesi olmasa da yine de iyiler. En azından şuan satılan çin mallarından iyiler.
Hatta Ibanez de dahil olmak üzere Yamaha, Epiphone, Squier, Ernie Ball STERLING gibi birçok markanın daha affordable ulaşılabilir ucuz dandik gitarlarını da Cort üretiyormuş. Bu da bilgi işte lazım olur 🙂

Alttaki şemada bu 12 bacaklı switch aslında basit bir işlevde, amacı sadece manyetikleri seçmek. Kutup bölme görevi hala pushpull potansında.
Normalde bu 12 bacakta 12 marifet olabiliyor. JPM wiringde manyetikler sadece orta pozisyonda bölebiliyor mesela.

Ekran Resmi 2025-03-07 22.21.14.webp
 

Geri
Üst