Doordash Hk.

Bol yağışlı berbat bir Houston sabahından selamlar. Yaklaşık 2 haftadır beklediğimiz kasırga sonunda geldi. Ama şu durumda dahi 80°F ile profesyonel bir Adanalıyı bile zorlayan iklim şartlarında hayatta kalmaya çalışıyoruz. Kurulu düzenimiz olmasa (ki yok) hemen döneriz. (Eser miktarda, akrabalarını Almanya'dan vazgeçirmeye çalışan tuzu kuru, iktidar yanlısı gurbetçi içerir)

YouTube'daki meşhur Doordash videolarını deneyimlemek için boş zamanımda Doordash yapayım ve yaşadıklarımı aktarayım istedim.

Peki durum nasıl?
İddialar: Bir günde $200 kazandım!
Amerika'da İngilizce bilmeden para kazanın! (Bunun nesi cazip geliyor o da ayrı konu)

Eldeki Malzeme: Çok çabuk adapte olan, mızmızlanmayan beyaz yakalı baba. (Bekar ve çocuksuz olmak ekstra zaman kazandıracağı için avantaj sağlar)
Hybrid bir Toyota. (53Mpg) Bol dur, kalk yapılacağı için tavsiye olunur.

Bölge: Kuzey Houston

Gerçekler: Öncelikle buradaki trafik kurallarını çok iyi bilmek gerekiyor. Eyaletler arasında bile kurallar değişiyor. Trafik cezaları olması gerektiği gibi ağır. Alışma süreci elbette değişkenlik gösterir. Stajını Fatih, kefaretini Maslak'ta tamamlamış "benim" diyen şoförün afallayacağı bir bölge.

Bazı restaurantlardaki çalışanlar İngilizce bilmiyor, siz de İspanyolca bilmiyorsanız hadi hayırlı olsun.

Saatlik kazanç $20 civarında buna göre günde 12 saat çalışırım derseniz $200 mümkün. Ama 12 saat sonunda evinize nasıl dönersiniz orası muamma.
Siparişler "house" denen müstakil evlerden gelebilir. Bunlar nispeten daha kolay teslim edilebilen siparişler.
Teslimatı, Condo tabir edilen kompleksteki bir noktaya yapacaksanız vay halinize. Girişte şifre olabilir, çok kıymetli sipariş sahibi bu şifreyi nota yazmamış ya da daha kötüsü bilmiyor olabilir. Misafir araçların siteye girişi yasak olabilir. Gecenin körü ya da güneşin alnında uzun ince bir yolda yürüyebilirsiniz.

Yeni başladığınızda Doordash sistemindeki hiyerarşik piramitte en alttaki tabakada olursunuz. Berbat siparişler gelir. Mesela $2 (Gerçekten geldi) ve bu sipariş için 3 mile gitmeniz gerekebilir. Bunun gibi düşük bütçeli siparişler yüksek ihtimalle gece midesi kazınmış condoda yaşayan arkadaşlarımıza aittir. Para/çokomel eğrisi darmadağın bir sipariş...
Bunun gibi kurbağayı ürkütmeyecek siparişleri reddetme hakkınız var elbette ama bunu yaparsanız size daha az sayıda sipariş tanımlanır. E bir de az sipariş kabulü, TopDasher mertebesine ermenize engel...
Bir sipariş geldi mesela hanım ablamız Subway'den sandviç, 7Eleven'dan içecek istemiş. Birbirine 180° zıt konumlar ve daha da önemlisi bunun gibi aynı restauranttan iki farklı sipariş de gelebilir... Restaurant özel bir nedenden dolayı sadece pickup noktasından hizmet veriyor ya da içeriden belli bir noktadan almanızı istiyor olabilir. İçeceği sizin doldurmanız gerekebilir. Siparişi teslimat koduyla teslim etmeniz gerekebilir. Başka özel bir durum olabilir...Olabilir de olabilir. Demem o ki sıfır İngilizce ile çözülmez.

Videolara aldanmayın istedim. Doordash, zombi gibi arabada yaşarsanız ve ben yorulmam durdurak bilmem derseniz sizi ancak hayatta tutar. Fazlasını beklemeyin. Bazılarının tıklanma uğruna yapmayacağı şey yok.

Mesela fotoğraflarda görüleceği üzere truck lastiği aldım 😅 Sipariş reddetmek büyük günah.

$2 olan siparişte tip yok adamda da tip yoktu gerçi. Boxerla, göbeğini kaşıyarak kapıyı açtı.

Busy yazan bölgeler ateş hattı. Siparişlerin yoğun olduğu alanlar... Dışına çıkarsanız, oyunun dışında kalırsınız.

IMG_3216.webp IMG_3195.webp IMG_3186.webp IMG_3219.webp
 
Son düzenleme:
Doordash sürüş notlarını (ani frenleme, ani hızlanma) size raporluyor.
Güvendiğiniz bir kişinin, aracınızın konumuna sürekli erişmesine ve bir paket dağıtımı için mi yoksa sadece sürüş için mi hareket ediyorsunuz ayrıca o kişiye belirtiyor. Malum herkes silahlı olunca güvenlik amacıyla bir takım geliştirmeler yapmışlar.

Dün ben yazıyı yazdıktan sonra Doordash yeni bir ödül sistemine geçtiğine dair bilgilendirme mesajı gönderdi. Yemeksepeti de umarım böyle uygulamalar yapıyordur.

Öte yandan fikrim hala aynı, Doordash ile ömür geçmez.
 
bizim büyükşehirlerde motorlu kuryelik yapmaktan çok daha iyi gözüküyor. 12 saat çalışıyor bizimkiler de. kira ve masrafları çıkınca elde pek para kalmıyormuş. amerika'da günlük 200 dolardan 26 gün doordash yapsan bana iyi para gibi geldi vasıfsız biri için. kira, faturalar falan orada ne kadar bilmiyorum tabii.
 
Kaba bir hesap yapayım
Barınma: Güvenli ve siparişin bol çıkacağı bir bölgede $2000
Mutfak Masrafları: $350
Kıyafet, Ayakkabı vb: $50
Araba Sigortası: Ortalama $250 (Kredi geçmişi olmayan kişiler için minimum tutar. Kaza anında karşı tarafın masrafı da size ait olur. Bir defa böyle sıkı bir kaza yaparsanız tüm sene bunun için çalışabilirsiniz.)
Sağlık Sigortası: $500
Araba Bakımı: Çok mile yapılacağı için yılda 2 defa $500 desek, aylık $85
Elektrik: $200
Su: $25
Internet: $55
Cep Telefonu: $40 (Bir kaç ay kullanıp; hattı taşıyınca operatöre ve pakete bağlı olarak $20 civarı)
Yakıt: $250
Kişisel Bakım (Traş vb): $40
Öngörülemeyen Masraflar: $100

Şahsi görüşüm 26 gün boyunca günde 12 saat aynı tempoda çalışılmasının mümkün olmadığı yönünde. Bu zaten insani ve sürdürülebilir değil. Kendinize, sevdiklerinize ne ara vakit ayıracaksınız. Bilmediğiniz bir coğrafyada bu iş gerçekten o kadar basit değil.

Öyle çok dış etken varki sağlığınız elverse dahi başka bir sorun çıkması çok olası.
Her siparişin restaurant ya da her ne idiyse (Market, lastikçi, vb) tarafından kusursuz şekilde hazırlanıp; sizin tarafınızdan zamanında alıcıya teslim edildiği, alıcının ve Doordash'in memnun kaldığı bir senaryo ütopya gibi 🙂

Umarım vaktim olur da video hazırlayıp; niyetlenen kişileri bilgilendirebilirim.
 

Geri
Üst