turkrock.com

EMM
EMM
Compressor pedalları, ses sinyalinin dynamic range'ini, ayarladığın threshold'a göre normalize eder. Buna "compress" etmek denir. Türkçe: Tele sert de vursan, yumuşak da vursan aynı amplitude'da ses alırsın. Normalde ise sert vurduğunda daha yüksek ses alırsın, değil mi? (matematiksel tanım olarak normalizasyon'a bakınız)
EMM
EMM
Kağıt üstünde çok da çekici durmayan bu efekt, pratikte ve duyumda muazzam sonuçlar üretiyor bence. Sevmeyeni de vardır elbette ama ben özellikle Philosopher's Tone ve Keeley 4 Knob'un hastasıyım. Benim diyen butik compressor'lerden çok daha iyilerdir gözümde.
EMM
Wuthred
Wuthred
leskodjer
leskodjer
@EMM Dediğinizden anladığım kadarıyla, bas gitarda compressor pedalı olmazsa, slap atılmaya başlandığı anda diğer hiçbir enstrümanı duyamayız, doğru mu?
EMM
EMM
@leskodjer "Dynamic range" olayı burada devreye giriyor. Bass gitar örneğinde, compressor olmasa bile bass amplisi, sesi belirli bir frekans aralığında ve belirli bir amplitude'da verebiliyor. Bu amplitude üzerine çıkması biraz zor, slap bile olsa yine peak yapacak, bir süre sonra satüre olacak. Ama seste yapacağı dengesizlik tehlikeli, rahatsız edici olabilir. +++
EMM
EMM
Belirli bir müzik tecrübesi olan bassçı, zaten sahnede-kayıtta-evde herneyse tuşesini ayarlamakta zorluk çekmez. Senin dediğin açıdan bakınca şöyle bir örnek vereyim, sahnede gitar çalıp aynı anda şarkı söyleyen biri için compressor pedalının ekstra bir avantajı olabilir. O da hem söyleme, hem çalım esnasında oluşan senkronizasyon. Bazen tellere sert vurabilir, bazen yumuşak.
EMM
EMM
Neticede kafasını kaldırıp karşıya bakması, gözünü klavyeden ayırması, aynı anda iki işe konstantre olması derken, sesi düzenleme konusunda faydalı olabilir. Bizim elektrik gitar çalan, ama şarkı söylediği için değil, tona kattığı güzellikten dolayı kullanan bir sürü kişi var, benim gibi. Aynı zamanda booster olarak bile kullanılır.
koray7
koray7
Konuyu saptırıyorum kusura bakmayın :) @EMM abi yorumunuzu okuyunca geldim hemen. Kafama takılan bir olaydıi ben prosesördeki kompresörü biraz booster olarak kullanıyorum grupla çalarken sololarda vs. Normalde bu şekilde kullanılıyor mu ya da başka bir durum olabilir mi?
Geri
Üst