Zuhal Müzik ve Satış Sonrası Eziyeti

(Ekleme: yazı bittikten sonra farkettimki çok uzun olmuş, eğer okuyacak olursanız vaktiniz aldığım için şimdiden af diliyorum.)

Merhaba,
üzülerek açtığım bu başlıktaki amacım yaşadığım bir bahtsızlığı paylaşmak ve Türkiye'de neden böyle durumlara maruz kaldığımızla ilgili biraz sitem, iç dökmek.

7 Mayıs tarihinde büyük(!) Zuhal indiriminden denemek istediğim bir takım ekipmanlar satın aldım, toplam 11 parça. Malesef gelen ürünler içerisinden en az 8-9 tanesinde bariz bir şekilde hatta vurgulamak gerekirse açıkça teşhir veya iade ürün haliyle geldi, kalanıda öyle aslında ama en azından temiz kullanılmış(!). Düşününki denemek için hevesle, kendini çeşitli markaların distribütörü olarak tanıtan bir firmadan ürün satın alıyorsunuz ve elinize sarı siteden satın aldığınız ürünlerin hallicesi geliyor, hatta kimileri için orada daha temiz (yeni bir şeyi denemek için yaşadığımız çocukça heves sanırım hepimizde az çok var). Şöyleki eğer sarı siteden almış olsam beklentim bir seviyede olacaktı, ancak pırıl pırıl poşetinden çıkarma beklentisi farklı oluyor ve elinize altına pedalboarda sabitlemek için yapıştırlmış yapış yapış olmuş bir pedal geliyor. En azından bir temizlemek bu kadar mı zordu? Esas kilit olaysa şu;
2 adet mini amfi ve 1 adet pedalın kutu içeriğinde olması gereken adaptörü yok gerçekten yok, kutu içinde adaptör yeri var ama yok. Neyse aradım söyledim, pedalın adaptörünü hemen gönderdiler ama amfilerin adaptörlerini defalarca aramama rağmen hala göndermediler. Öyle ısrarcı bir tip değilim ama belki 10 dan fazla kez aramışımdır her defasında dönüş yapacaklarını söyleyip bildiğiniz salladılar, ne yapmam gerekiyordu, şu an toplumuzda hakim olan davranış biçimi olan bağırıp çağırmam mı lazımdı? Öyle bir tip olmafığımdan onuda yapamadım.

Diyeceksiniz ki e niye iade etmedin madem. Bazen insanın boşuğuna geliyor işte. Fonksiyonel olarak bir sıkıntıları yok ve azından Avrupa fiyatı dedim üstelik ürünlerin tınılarıda çok hoşuma gitti, boşver hiçmi ikinci el kullanmadım diyerekten sadece eksğimi tamamlamalarını istedim. Ha bu arada mini amfilerden birini on-off switch i de lakır lakır oynuyor bir ara içini açıp ya sıkacağım yada değiştireceğim az çok elimden gelir. Böyle bir firmanın garantisinden umudum kalmadı zaten. Hala bekliyorum salak gibi gönderecekler diye. Adamlar bildiğiniz dolandırdı ya. Tüketici hakem heyetine götüreyim işi dedim ama inanın kendime, hobi olarak uğraştığım bu müzik tutkuma bile çoğu zaman ne vaktim ne enerjim kalıyor. Memleketteki çalışma koşulları malum, çalışmak için yaşıyoruz aslında.

Bu anlattığımın bir benzeri de kış aylarında dore müzik alışverişimde olmuştu. Bir gitar satın almıştım büyük diye belirttikleri indirimde, halbuki Thomann ile aynı paraya geliyordu ve bende ülke içinden olsun en azından çabuk gelir mantığıyla almıştım. İnanın daha önceki Thoman alışverişimden daha geç geldiği gibi abartmıyorum alelade bir kutu içine alelade 20 liralık sadece bez niyetine kullanacağınız bir kılıf içine koyup sallamışlar. Kutu içinde gitar lakır lakır hoplayıp zıplıyor. Vurgulamak istiyorum ne bir baloncuklu poşet ne bir köpük hiçbirşey yok. Biz bireysel satışlarımızda bile o şekilde göndermeyiz inanın. Ben işteyken hanım gezmeden dönüşte bir geliyorki kapı önünde kocaman bir kutu beni aradı söyledi bekle ben geliyorum deyip gelip açtım adam zaten teslim edildi işaretmiş sistemde. Garip bir şekilde bişey olmamış ancak ilginç olan kısım şu gitarı açıp baktığımdaki hayal kırıklığını anlatamam. Kararmalar hatta pas öbekleri, çizikler, fretlerin tamamı kapkara, ve en pisi heryanı parmak izi. Sanki bir çocuk şileli elini heryerine sürüp oynamış. Kaln yerlerde tozdan görünmüyor, flyd rose bildiğiniz toz doluydu. Pes hadi hiçbirşey yapmadınız bir silmek bukadarmı zordu? Üstelik bu pandemi döneminde. Geçende Instagram sayfalarında nasıl bakım yaptıklarını gösteren bir video paylaşmışlar, gitarı koltuğa bir fırlatışları var evlere şenlik. Bakım reklamlarınamı güleyim yaşadığımdan sonra yoksa bakımı nasıl yaptıklarınamı bilemedim ama güldüm. Neyse iade ettim onlarda sorun çıkarmadı çözdük.

Buradan çıkardığım sonuç şu;
1.si malesef Türkiye'den yapacağım alışverişlerimi ,kendi adıma söylüyorum, afedersiniz eşek hatta eşşşşek yerine konulacağını kabul ederek yap. Bu başka sektörler içinde geçerli.
2.si pahalı dahi olsa vida bile alacaksanda bekle biriktir Thomann gibi yerlerden al. Zaten birçok üründe vergisi dahil daha ucuz oluyor. en azından sürprizle karşılaşmıyorsun. Adamlar B-stock şeklinde belirtiyor ve kusuruna göre de indirim yapıyor biliyorsun yani. Yok normal alırsanda şıkır şıkır yesyeni(!) geliyor. Duruma bakın yeni parası verip sıfır ürün geliyor diye seviniyorum. Mesela bahsettiğin on-off switch kusurlu amfi muhtemelen ya satılmaz yada düzeltilip çok çok uygun bir rakama satılırdı.

En azından benzer kaygıları olan insanların olduğunu düşündüğüm forum ahalisine saygılarımı sunuyor, bu tip durumları yaşamamanızı diliyorum.

Kalın sağlıcakla.
 
Dore ile deneyiminizin aynını bizzat yaşadım. Gitarı babalar gününden 1 hafta önce sipariş ettim. Babalar günü geçtikten 2 gün sonra teslim etmeyin istemiyorum diye aradım. O sırada evde kayınvalideme bırakıp gitmişler. Sıfır diye sattıkları gitar bildiğiniz teşhir ürünü. Gitarı beğendiğim ve bu işlerle uğraşmayı sevmeyen bir yapım olduğu için iade etmedim. Paketleme de aynen belirttiğiniz gibi evlere şenlik.
 
Dore veya Zuhal tarzı mağazalardan gitar, amfi veya pedal tarzı ürünler için çok afedersiniz "s*kseler" online alışveriş yapmam. Kendilerine zerre güvenmiyorum. Ancak tel, pena vs. gibi ufak şeyleri alırım. Mağazada görüp denemeden aldım mı hem içime sinmiyor hem de yukarıda yazılan durumlar meydana gelebiliyor. Bu tarz firmaların müşteri memnuniyeti açısından kendilerine çekidüzen vermesi şart. Gerçi forumda bu konular uzun uzun konuşuldu daha önce çok kez ama sadece fikrimi belirtmek istedim ben de.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Çok çok haklısınız gitar ve ekipman konusunda tamamen sizin gibi görüp bakıp alırdım ama şu pandemi sebebiyle şehir dışı seyahat yasağı, işler ve güçler sebebiyle "ne kadar sorun olabilirki büyük firmalar sonuçta" diye düşünüp neler olabileceğini deneyimlemiş olduk. Ne demişler 1 kere yapılana kaza, 2.kereye hata üçüncüye aptallık derler. İnşallah aptal değilimdirde 3.yü yapmam:)
 
Bu firmalardan en son ne zaman alışveriş yaptım onu bile hatırlamıyorum. Gitarların tellerini Izmir'deki ufak bi dükkandan ikinci el pedal alırken, pedalın yanında 20 paket tel gönderin deyip o şekilde aldım. Gitar, amfi falan almak mı, kafama silah dayamaları lazım.
 
Son düzenleme:
Amaçlarına ulaşmışlar. İnternet siparişinde yolla teşhir ürünü, müşteri uğraşırsa uğraşsın. Uğraşmazsa elden çıkartmış oluyorlar teşhir ürünü.
 
Bu konuda bir sürü başlık var zaten .... ve uzun uzadıya konuşuldu. Zuhal ve Dore olması gerekenin çok altında vasat hizmet veriyor ve online işini de herhangi bir ergen bilgisayarcının evinde yapacağından daha sefil şekilde yapıyorlar. Hayatımda kullandığım en rezil iki alışveriş sitesi sıralamasına girerler. Ama mesele o değil, bu firmalar kasten şeytanlık, dolandırıcılık peşinde değiller. Sadece kötü yönetiliyorlar. Bazen saçma da olsa ve sevmesem de telefon edip siparişi teyit etmek veya şuna şuna dikkat edin aman şöyle olmasın demek işe yarıyor. Ha hiç profesyonel değil ama ülkece neremiz düzgün ki. Covid döneminde epey sipariş verdim ve hepsini telefon veya mail iletişimi ile destekledim. Önceki yıllarda allaha emanet alışverişlerden daha iyi sonuç aldım genel olarak.
Bir de "fırsat", "indirim", "outlet" gibi adlandırılmış şeyler bir nebze şüphe ve önlem ile karşılamak gerekir. Arayın sorun. Hayat o kadar güzel olsa keşke.
 
Geri
Üst