FX Loop Özelliği Ne kadar gerekli?

Merhabalar herkese, yeni bir amfi almak istiyorum ikinci el 4000e kadar sınırım var. Fakat bu aralıkta fx loop özelliği olan bir amfi bulamıyorum, danıştığım kişiler fx loop olmayan bir amfide prosesör kullanmamın çok verimsiz olacağını söylüyor. Gerçekten böyle mi işin aslı? Fx loop bu kadar etkili bir şey mi? Prosesör kullanacaksam amfim kesinlikle bu özelliğe sahip olmalı mı, ne kadar etkiler? Bunun yanında, bu özelliğe sahip olmadan prosesörlerle iyi anlaşan 20-40w arası belirttiğim fiyat aralığında ton yelpazesi geniş bir amfi öneriniz varsa çok memnun olurum.
 
Efekt döngüsü olmazsa doğrudan kabini kullanamazsın, her zaman amfinin preamp kabininin önünde olur. Prosesörü sadece pedalları için kullanabilirsin amfi ile birlikte. Efekt döngüsü olursa doğrudan prosesörü kabine bağlayıp efekt ve preamfi olarak kullanırsın.
 
Bir çok efekt (delay, reverb, modülasyon vb.) preamfi distorsiyonundan fazlasıyla (ve kötü yönde) etkileneceği için, bunları fx loop kullanarak preamfi ve power amfi arasına koymayı tercih ediyoruz.

Amfiyi mümkün olduğunca clean bir tona ayarlayıp, prosesörü gitar ve amfi arasında kullanmanız durumunda da tatmin edici ton almanız belki mümkün olabilir. (prosesörde de kabin simülasyonunu vb. kapatılsa iyi olur tabii)
 
Daha yeni bir prosesör aldım ve bugün amfimin (marshall jcm2000) fx loopundan girerek prosesörün preamp, boost için od, noise gate ve eq özellikleriyle amfimin power amp ve 12 inç hoparlörünü beraber kullandım.

Sonuç mu? Fx loopsuz geçen günlerim için iki damla göz yaşı döktüm. :)

Tabi bu sonuçta prosesörün bir sürü preamp ve od seçeneklerinin olmasının yanı sıra amfimin power lambalarının katkısı vardır illa ki. İmkan varsa fx loop olan bir amfi alın, tavsiye edilir.
 
Ev kullanıcısı iseniz ve sadece prosesörle kullanacağım diyorsanız bir mooer power amp pedalı ile harici 1x12 kabin de alabilirsiniz aslında. Tabi prosesörün marka modeline de bağlı bu son söylediğim seçenek.
 
Son düzenleme:
Prosesör kullanacaksam amfim kesinlikle bu özelliğe sahip olmalı mı, ne kadar etkiler? Bunun yanında, bu özelliğe sahip olmadan prosesörlerle iyi anlaşan 20-40w arası belirttiğim fiyat aralığında ton yelpazesi geniş bir amfi öneriniz varsa çok memnun olurum.
belli ki bazı kavramlar net değil ... şuraları bir karıştır önce derim:


hatta belki farklı bir yola bile gidersin:

 
Bence de Katana şu an prosesör (veya prosesörsüz) ile kullanmak için en uygunu. Hem ikinci el makul fiyatlara bulunabiliyor, hem sadece kabin olarak kullanılabiliyor, vs. vs.

Yakın zamana kadar şunu önerirdim ama son gümrük mevzuat değişikliğiyle böyle şeyleri yurt dışından almak imkansız oldu. Headrush vb. gibi frfr diğer kabinler de fiyat olarak uçmuş gitmiş, 7-8 bin TL onlara verileceğine Katana alınır, naçizane.
 
Kullanacagin efektler neler ? Ornegin overdrive, distortion wah vs kullanacaksan fx loop a cok gerek yok.
Eger amfi overdrive i kullaniyorsan, ve uzerine delay vs ekleyeceksen burada fx loop isin icine giriyor. Aksi taktirde efekt kalitesi kotu oluyor.

Clean channel uzerine processor kullanacaksan eger saniyorum ki problem olmaz. Prosessor kullanmadim, yukarida bahsettiklerim aslinda pedallar icin gecerli. Ama pedallarin kullanimini dusundugumde processor icin fx loop a gerek olmaz gibime geliyor.
 
Bir çok gitarist böyle söylese de fx loop kullanmayan çok sahne gitaristi gördüm. Eğer amfi kabul edilebilir düzeyde eq kontrolüne ve güzel bir hoparlöre sahipse doğrudan input ile de güzel sonuç alınabilir.
Burda önemli olan fxlerin yoğunluğu. Örneğin radiohead,u2 gibi belirgin ve detaylı bir pedalboard var ise fx loop gerekli olabilir. Mix ve decay ayarları az bir fx için ben çok gerekli görmüyorum fx loopu.
Kişisel deneyimim özellikle prosesörlerin input ile de gayet güzel sonuç verdiği. Küçük eq dokunuşlarıyla istediğiniz tonu almak mümkün.
 
Mk50 de fx loop yok mk100de var. Olmaması bence büyük eksiklik çünkü sinyal zincirinde pedalı istediğin yere koyamıyorsun. Pedal zincirin ya en başında olur yada en sonunda. örneğin looper pedalı fx loopsuz olunca sadece tek preset sesi kaydedebilir. Yani hafif ritim atiyim üstune solo atiyim desen garip oluyor. fx loop olunca presetleri ayri ayri değiştirip kaydedebilirsin gibi gibi..
 
Ben Roland Jazz Chorus'a bütün efektleri inputtan girmeyi Marshall DSL201'e fx loopla bağlamaya tercih ediyorum. Güzel bi clean kanal kullanacaksan çok önemli değil bence.
 
Geri
Üst