Gitarı iyi çalanlara bir danışmak isterim..

Dün Orion çalışmaya başlamamın 3 gunuydu. Metronomu ilk ün 100'e ikinci gun 110' 3. gun 115'e cıkardım. Ama bileği o kadar kasıyorki 45 dk çalıştıktan sonra ilk 10 dk 115 metronomda çalığım ibi çalamıyorum takılıyorum bilek yanıyor filan. Parçanında orjinal metronomu 128. Ki benim çalıştığım kısım parçanın çok küçük bir kısmı. Bu kadar yavaş ilerlemem deli ediyor beni. Bütün olarak parça allah bilir ne zaman biter ki o zamana kadar ben sinirden bu fantaziyi bırakmazsam.
 
Ders almak iyidir. En azından temel teknik hatalardan kurtarır insanı. Gitar reflekse dayalı bir enstrümandır, her enstrüman gibi. En ufak bir noktayı yanlış yapmaya alışırsanız bu böyle sürer gider. Üstelik bunu düzeltmek de 0'dan öğrenmekten zor olur. Bu sebepten ders almak iyidir.

Sağ el konusunda bir tavsiye vereyim, sık yapılan bir hatadır. Gerçekten iyi ve kontrollü çalmak istiyorsanız bilekten çalmalısınız, elinizin hareketi eksende sağa sola doğru değil, daha çok öne arkaya ya da elinizin yapısına büyüklüğüne bağlı olarak çapraz doğrultuda olmalıdır, kapı çalar gibi, ya da piyano tuşuna vuruyormuşsunuz gibi. Bunu kontrollü bir şekilde becerebilmek için önce kolunuzun tamamını rahat ettirmeniz gerekir.

Bunun için de çeşitli egzersizler var. Fiziksel yeteneğe dayalı her etkinlikte ufak olan kaslarda kontrol sağlamak istiyorsanız önce büyük kasları geliştirerek, kontrol etmeyi öğrenerek bunu yaparsınız. Mesela önce sadece omuzlarınızı kullanarak çalmayı deneyin, bir süre böyle çalışın. Kolunuzun geri kalan kısmını tamamen rahat ettirmeye çalışın. Sonra bir süre dirsek hareketleri ile bunu yapmayı deneyin. omuzunuzu tamamen serbest bırakın. Daha sonra sadece bilekten çalmayı deneyin. Ancak rahat olmaya çalışın. Penayı tutan parmaklarınızın gerginliği bileğinize ve kolunuza yayılmaya çalışır, buna izin vermeyin. Yavaşça başlayın, gerildiğinizi hissettiğinizde durup rahatlayın.

Bileğinizin hareketi eksende sağa sola doğru olduğu zaman hızlandığınızda bileğiniz kitlenir ve koldan çalmaya başlarsınız. Bu hızınızı limitler, kontrolünüzü düşürür ve string skipping gibi ileri teknikleri neredeyse imkansız kılar. Dave Mustaine'i solo çalarken izleyin, nasıl kasıldığına dikkat edin.
Bir de açın herhangi bir Paul Gilbert vidyosunu izleyin. İki sağ el tekniğinin arasındaki farkları gözlemlemeye çalışın. Aradaki farkı daha iyi anlarsınız.
 
Bora Uslusoy'un metodunda da "Bilekten çal, koldan çal" gibi tavsiyelere uyulmaması gerektiği, herkesin kendine has bir çalış stili olabileceği, dolayısıyla herkesin, nasıl rahat çalabiliyorlarsa o şekilde çalmaları öneriliyor.
 
PhoibosApollon demiş ki:
DarkLegacy demiş ki:
Bora Uslusoy'un metodunda da "Bilekten çal, koldan çal" gibi tavsiyelere uyulmaması gerektiği, herkesin kendine has bir çalış stili olabileceği, dolayısıyla herkesin, nasıl rahat çalabiliyorlarsa o şekilde çalmaları öneriliyor.

http://www.tuckandpatti.com/pick-finger_tech.html
Herkesin okumasını tavsiye ederim.

İşte bu konuda farklı görüşler var. İnsan hangisini dinleyeceğini şaşırıyor.
 
Şöyle bir durum var, benim kanaatimce ve gördüğüm gösterdiğim şekilde de bilekten yapılan pena hareketleri doğrudur. Zira, stabiliteyi arttırır, hızda kolaylık sağlar, denge sağlanır.

Ama zaten bilekten çalmayı öğrense bile bir gitarist, çalınan parçaya ve duyguya göre, vermek istediği tona ve tuşeye göre bilek+kol hareketlerini kendisine göre belirler.
 
Birde parmaktan çalanlar var. Şahsen ben hep bilekten çalıyorum. Ama çok geliştirmek lazım. Mesela bilekten yüksek metronomda bir egzersizi tekrar edince bileğim çabuk yoruluyor. Tabi bu eksikliği gören bende bir süre çeşitli riffler çalışmaya başladım. Oriondan başladım ki gayet güzel kasıyor bileğimi :D 115'in ustune cıkamadım daha ki parçanın orjinal metronomu 128. Teknik olayına gelince gitarı çok yeni eline almış bir adamın güzel bir araştırma yapması lazım hepsini deneyip en rahat olduğunu seçmesi lazım bence.
 
Parmakla çalmadan kastın? İşaret ve baş parmağı sürekli kıvırarak bileğin gücünü hafifletme mi? Pena kullanmama mı?

Zira ilk söylediğim hadise bunca yıldan sonra bana oldukça zor gelen ama sound olarak farklılık yaratan, bazı tekniklerde işi kolaylaştıran bir olay.

Pena kullanmadan parmakla çalmak da, Dire Straits'i aylarca canlı performans takip etmeye gerek olacak kadar zor olabiliyor :)
 
Aynen söylediğin gibi işaret ve baş parmağı kıvırmaktan bahsediyorum. Bileğin gücünü hafifletiyorda bazı gitaristlere bakıyorumda sanki bilek parmakların gücünü hafifletio :D Parmaklarını daha çok kullanıyorlar. O olay bende hiç yok. Hangi hocayla çalıştıysam bana bilek bilek dediği için sadece bilekten çalıyorum. Acaba bu bir eksiklikmidir? Bileğim bu yuzden mi çok çabuk yoruluyor? Yoksa antrenman eksikliğinden mi kaynaklanıyor? :D
 
Arkadaşlar bu gitar çalarken parmağımızın değdiği diğer tellerden çıkan sesler bazen gerçekten sinir bozucu oluyor.Solo atarken veya gam çalışırken ince tellere doğru ilerlerken bileğimizin ve parmağımızın konumundan dolayı alt tellere doğru ilerlerken üstr telleri hadi susturabiliyoruz da kalın tellere doğru çıkarken böyle bişey olmuyor.bunun için ne yapıyorsunuz diğer tellere hiç değöeöeye mi çalışıyorsunuz yoksa sağ elinizle başka bi önlem mi alıyosunuz bunun için.
 
Yukarı çıkarken yani inici gamlarda, klavye üzerindeki (genellikle sol) elin yardımıyla telleri susturmaya çalışmalısın.

Tabi öncelikle, parmağını diğer telden çekerden aşağı ya da yukarı aşırı yalpalatmamak basıldığı gibi dik çekmek gerekir, aksi durumda susturmak zor olur.
 
O ediği şey gitarlada çok alakalı. Teller yüksek olduğunda bir önceki alt telden ust tele gecerken son kaldırdığımız parmaktan sonra yuksek tellerde savrulma çok fazla oluyor ve kötü bir ses çıkıyor. Zaten OdenMuzikin dediği diğer tellere parmakları çapıtmamada teller düşük olduğunda çok daha rahat oluyor. Özellikle hızlı sololarda bu çok oluyor.

Ya bu bileği sağa sola değilde öne arkaya şeklinde nasıl kullanıcaz. Yani yam anlıyamadım o zaman penayıda değişik tutmak gerekmezmi.
 
Grunge Punk grubumun dışında beni geliştirecek ve sevdiğim şarkıları çalabileceğim bir grup kurduk. Bu sefer 2 gitar. Neyse soruya geleyim;

Rainbow - Long Live Rock'N'Roll çalıcaz solosu biraz kastı. Sürekli 3lemeler var. Aslnda solo çıktı hatta 2. gitar ve davullada ölçülere göre soloları döşüyorum. Fakat sorun şu solo orjinali gibi olmuyor. Aslında %90 aynı. Ama ne bilim bende böyle çalıyorsan orjinalini çal tertemiz olsun mantıgı var. Da şimdi ben bunu sahnede bu şekil çalsam ki çokta sırıtmaz ama bu çaldığım solo hep böylemi kalır yoksa çaldıkça otururmu? Yani böyle çalıyorum diye böyle kalıcaksa hiç çalmıyalım bu parçayı. Gerçi parçanın youtube'da diğer amatör grupların performanslarını gördüm onlarda orjinal atmıyor hatta bazıları benimkinden kötü ama yinede sorayım dedim? Grupta çalan arkadaşlara özellikle sorum gitsin?
 
Ben bizim çaldığımız coverların çoğunda orjinal solo kullanmıyorum.

Bir tek Slayer - Dead Skin Mask'te ilk başlarda orjinaline sağdık kalıp, sonunda veryansın diyorum artık. Kendi tavrını koymak daha eğlenceli.

3'lemeler hakkında, metronom başında sürekli te-ke-te-ke / te-te-te geçişleri çalışman lazım. Yani 4 adet 16lık, 3 adet 8lik üçleme geçişlerinin kombinasyonlarını yazıp çalışman lazım.

Solonun da aynısını çok çalıştıkça elbet yaparsın, aynısını yapmak istersen. Ama çaldırkça aynısına da oturabilir, sen daha farklı doğaçlamalar da gidebilirsin, daha farklı kalıba da oturtabilirsin.
 
Hepsini doğaçlama atmadan bir kısmını kafama yatmıyan yerleri doğaçlama gezicem, vurucu kısımları orjinal atıcam. Buna karar verdim. Rainbow bile artık tamamen farklı doğaçlıyarak atıyor soloyu ben niye kasayım :D
 
bende çalamadığım yerleri doğaçlama yapıyorum hem eğlenceli oluyo hemde orjinalitesi oluyo:D.

bu arada metalcafe ye teşekkür ediyorum iyi akıl etmiş bu başlığı,bende çok faydalandım okurken.benim de sormak istediğim şeyler var ama elime daha iyi bi gitar aldıktan sonra,devam eden sorunları danışıcam galiba.şu ana kadarki başarısızlıklarımda hep dandik gitarımı suçladım -belki bahane uyduruyorumdur kendi kendime :D- iyi bi gitar aldıktan sonrada sorunlar devam ederse hemen sorucam burada,sizlerde tecrübelerinizi paylaşırsınız umarım.
 
Ben teşekkür ederimde başlığı ben açmadım orpnapsen açmış :)

Ya aslında çalamadığımız yerleri yine çalmak lazım. Ben çalıyorum o kısımlarıda ama cümleleri orjinal haliyle birleştirmek yürüyen metronoma aynen yetiştirmek kasıyor. O yüzden arada doğaçlamaları orjinale bağlamak yada orjinalden kopup doğaçlama yapmak kolaylık sağlıyor :D Birde dediğin gibi daha zevkli oluyor.
 
ben de teşekkür ederim gerçekten çok faydalı cevaplar geliyor. Keşke şu bilgilere bir zamanlar sınırsız boş zamanımın olduğu günlerde sahip olsaydım..

ErenimooO , bence iyi gitarın faydası çok oluyor. Belki her dinleyici gitarın ses kalitesine pek dikkat etmeyebilir / farketmeyebilir ama çalan kişi farkediyor. Benim gitar öyle çok iyi gitar değil ama eskisinden sonra ses çok kaliteli geldi. Hem ses kalitesindeki artış hem de çalmadaki rahatlık bendeki çalma hevesini çok çok arttırdı. Eski kütük gitarımla harcadığım senelere yanarım .
 
Geri
Üst