Solak Gitarlar Hakkında

Ben hayatımın her yerinde solağım. el ayak vs hepsinde. Hazır hiç gitar bilmiyorken sağ elimi eğitebilir miyim? Eğitmeli miyim? Ne kadar zorlanırım? Birde online derler, videolar üzerinden öğreneceğim en azından ilk etapta ve mesela onlar onlar normal sağ el için anlatılan şeyler ben solak gitar alırsam o anlatılanları kavrama da sorun yaşar mıyım?
 
Eğitebilirsiniz ve hatta eğitmelisiniz. Eğer eğitmezseniz ileride doğru düzgün solak gitar bulamadığınızdan ötürü sabrınızı eğitmek zorunda kalabilirsiniz. Maalesef acı gerçek bu, solaklar için gitar opsiyonları inanılmaz derecede dar.

Bu yollardan geçmiş, sağ elle başlayıp sonra sol ele geçmiş birisi olarak söylüyorum. 2 sene sağ elle çaldım, sonra sol elle daha iyi olurum diye düşünerek sola geçtim, halbuki iyi de gidiyordum. Bu arada ben de her anlamda solağım :)

Gitara sıfırdan başladığınızdan sol el sağ elden daha hızlı ilerler denemez. Ne kadar çalıştığınız ile alakalı konu tamamen. Hiç bu hurafelere takılmadan sağ gitar alın, bol bol çalışın, gerisi hallolur.
 
Selamlar, yazacağım düşünceler tamamen kendi deneyimimi yansıtacak olup genellenebileceğine çok emin değilim. Sadece fikir vermesi adına paylaşıyorum.

Ben de tamamen sağlağım, ancak gitarı solak çalıyorum. Bunun sebebi de elime ilk gitar aldığım 2-3 aylık yaz tatili boyunca kuzenimin solak gitarı ile çalışmamdır. Yaklaşık 27 senedir çalıyorum, en azından kendimi eğlendirecek seviyedeyim.

Bence herkes gitarı sağ veya sol şekilde nasıl başladıysa makul seviyede öğrenebilir. Bu konuda bir sıkıntı olmaz. Beraber aynı anda gitara başladığım akranlarımla kıyaslandığımız zaman, kısa süre içinde onların pena eli, benim ise klavye elim daha hızlı gelişti. Kısacası herkeste dominant elin gelişimi doğal olarak daha hızlı oldu. Ancak belli bir süre sonunda her ikisi de makul şekilde gelişmekle beraber, dominant olmayan pena eli daha çok zorlanabiliyor.

Belki dominant elin klavyede olması ve nispeten hızlı gelişmesi insanın ilk başlarda çalışma hevesini arttırıyor, ancak hem genel kanıya hem de benim tecrübeme göre dominant elinizin pena eliniz olmasında fayda var. Pena elinin hareketleri daha isabetli ve hassas olmak durumundadır, "tuşe" dediğimiz şeyin ana bileşenidir, ayrıca ritmik kabiliyet kazanmak çok önemlidir. Bunlar dominant elinizde doğuştan beri daha fazla gelişmiştir. Bazı denemeler yaparak bilek hareketlerinizden bunu anlayabilirsiniz.

Bugün gitarı ters çevirip dominant elimi tek telde penalamada denediğim zaman, 27 senedir kullandığım pena elimden daha başarılı geliyor 😊

Tabii ki tüm dünyada dominant eli klavyede kullanan üstat gitarist çoktur (Gary Moore, Steve Morse, Kiko Loureiro, Michael Angelo Batio, bildiğim kadarı ile Arif Deniztoker vb.), ama ben bugünkü tecrübemle 0'dan gitara başlıyor olsaydım dominant elimi penalamada kullanırdım.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst