Telecaster Yükseltmeler

Merhabalar,
"Strat Dimarzio Uyumu" başlığımda oldukça yaşlı ve eski bir çin malı stratocaster gitarımı "hobi amaçlı" hayata döndürüp bir takım yükseltmeler yapmıştım. Bu projeden çok mutlu olup, bu çin malı olan bu gitarımın "en çok çaldığım gitarım" ünvanını ele geçirmesiyle birlikte kafamda "bir de telecaster mı modifiye etsem" sorusu dönmeye başlamıştı. Cesaretimi topladım ve bu projeye başladım.

Zaman ve bütçe kavramları nedeniyle yavaş ilerleyeceğini biliyordum ancak zaten acelem de yoktu. Gövde, sap, metal aksam ve elektroniklere karar vermekle başladım. Ucuz bir proje olması için Squier marka, sunburst renk tonlarında, alder gövde ve maple klavyeli bir gitar araştırmaya başladım. Ankara'da bir ilan buldum, sağolsun çok yardımcı bir arkadaş çıktı, anlaştık ve aldım. Sap ile gövdeyi ayırıp kargo etti. Sorunsuz teslim aldım (henüz İzmir'de yaşıyorum)

Daha önce Richie Kotzen signature telecaster denemiştim ve manyetik kombinasyonunu çok beğenmiştim. Stratımın köprü kısmında da Dimarzio the chopper kullandığım için köprüde the chopper sapta twang king neck kombinasyonu oldukça mantıklı geldi ve buna karar verdim. Elimde zaten bir adet twang king neck manyetiği vardı. Bir tane de the chopper t satınaldım.

İster mini humbucker olsun ister normal humbucker olsun, (neredeyse) bütün humbucker manyetiklerin single, seri humbucker, paralel humbucker olarak çalıştırılabildiğini biliyordum. O zaman bütün özelliklerini kullanabileceğim gibi bir sistem tasarlayayım dedim. Dışarıdan bakınca da orjinal durmasını istiyordum.

Volume için 500k, tone için 250k Fender S1 switch kullanmaya karar verdim. Bunlardan birisi bridge'i single/humbucker bölmeye yarayacaktı. Diğeri ise humbucker iken paralel humbucker mı yoksa seri humbucker mı olacağını seçmeye yarayacaktı. Hızlıca bunları da gitarparca'dan sipariş edip teslim aldım.

Stratımda da kullandığım ve çok memnun olduğum Fender USA - 6 saddle '86-'07 köprüyü kullanmaya karar verdim ve yine gitarparca'dan satınaldım. Ancak mevcut squier affinity gitarlarda teller köprüye sabitlendiği için gövdenin delinmesi gerekiyordu. Bu nedenle Fender'in string ferrules denilen tel yüzüklerini araştırdım ve bunları da aldım.

Strat projem çok uzun sürmüştü, bir çok metal aksam ve elektronik aksam denemiştim. Bu denemelerimden çokça referans aldığım için burgu olarak da Fender kilitli burgu kullanmaya karar verdim. String tree'yi de roller tip kullanmaya karar verdim. Hemen gerekli parçaları sipariş edip aldım.

Üst eşik için de yine stratımdaki gibi Fender LSR roller nut kullanacaktım. Sipariş edip aldım ancak sonra uygulama adımında boy olarak uymadığını fark ettim ve orjinal üst eşiğe dokunmamaya karar verdim. (aslında ben fark etmemiştim de yardım için gittiğimde ADD+ Atilla Abi beni bu konuda uyardı sağolsun)

Pickguard olarak da pearlwhite kullanmaya karar verdim ve temin ettim. Neckplate olarak elimde aliexpress'ten alınma bir customshop neckplate mevcuttu bunu kullandım.

Gitar ve kullanılacak elemanları temin etme sürecim 8-9 ay sürdü. Bazı elemanları önden aldım. Sonra gitarı aldım. Gitarı aldıktan sonra da eksik kalan elemanları tamamladım. Bütün şartlar hazır olduğunda, bazı işlemleri kendim yaptım, bazı işlemler için de ADD+ Atilla Abi'ye gidip ona yaptırdım.

Proje son haline ulaştı ve benim için tamamlandı diyebilirim. Forumda da detayları ve fotoğrafları paylaşmak istedim.

Neredeyse bir yıla yayılan bir süreç olduğu için maliyeti hesaplamak zor ancak aşağıda parça listesini vereceğim, güncel şekilde hesaplayabilirsiniz. Ortalama olarak şunu söyleyebilirim, ikinci el bir amerikan fiyatına çok yaklaştı.

Özet Bilgi:
Gitar:
Fender Squier Affinity Telecaster (China - Alder gövde, Maple sap, Maple fingerboard)
Fretler: Gitarın orjinal fretleri
Üst Eşik: Gitarın orjinal üst eşiği
Burgular: Fender kilitli burgu
String Tree: Fender'in yuvarlak şekilli (roller tip) string tree'si takıldı (bir adet)
Pickguard: Pearlwhite
Neckplate: Customshop (aliexpress)
Neck Manyetik: DiMarzio Twang King Neck (output:89 magnet:alnico5 resistance:6.22Kohm bass:1.5 low-mid:2.5 high-mid:2.5 treble:7.0)
Bridge Manyetik: DiMarzio The Chopper T (output:260 magnet:ceramic resistance:9.19Kohm bass:4.0 low-mid:5.0 high-mid:5.0 treble:4.0)
Volume Potans: Fender 500K S1 switch (s1 fonksiyonu bridge manyetiğinin humbucker/single olarak çalışmasını sağlıyor)
Volume Kapasitör: Gitarın orjinali nasılsa aynı kaldı, değişiklik yapılmadı
Tone Potans: Fender 250K S1 switch( s1 fonksiyonu bridge manyetiği humbucker iken paralel/seri olarak çalışmasını sağlıyor)
Tone Kapasitör: Gitarın orjinali nasılsa aynı kaldı, değişiklik yapılmadı
Manyetik Seçim Anahtarı: Gitarın orjinali kullanıldı.
Köprü: Fender '86-'07 USA 6 saddle bridge
String-Thru Konusu: Gövde delindi, teller gövdenin içinden geçiyor. Arka kısımda Fender'in string ferrules tel yüzükleri kullanıldı.
Jack Çıkışı: Gitarın eski sahibi oldukça sağlam bir model ile modifiye etmiş. Olduğu gibi bırakıldı.
Askı Aparatları: Gitarın orjinali nasılsa aynı şekilde bırakıldı, işlem yapılmadı.

Gitarın İlk Hali:
01.jpeg


02.jpeg


Gitarın Son Hali:
05.jpeg


04.jpeg


03.jpeg

06.jpeg


07.jpeg


Umarım proje yapmayı düşünen birilerine faydalı bir konu olmuştur.
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Şubat 16'da ülke değiştiriyorum. Kalıcı olarak taşınacağım için ilk gidişte ekipmanlarımın büyük çoğunluğunu götüremeyeceğim. Sap/gövde birleşimi bolt-on olan gitarlarımdan sadece birini, iki parça halinde valize koyarak götürebileceğim.
Valizin kaybolması ihtimaline karşın "en az sevdiğim" gitarımı götürmeye karar verdim. Aylardır "hangi gitarı yanıma alsam" diye. Muhtemelen bu telecaster benimle gelecek (ilk gidişte). Diğerlerini gelecek aylarda gelip döndükçe ikişer ikişer götüreceğim.

(Bu taşınma durumundan kaynaklı olarak; G-System'li büyük bir pedalboard'dan mooer preamp live'lı küçük bir pedalboard'a giden bir projem daha oldu bu sürede. Bir ara cesaretimi toplayıp onun konusunu da foruma girmeyi düşünüyorum)
 
Geri
Üst