LUTHİER GÜVENSİZLİĞİ Luthier maceralarım vol2

Yani işte bu hassasiyet görece biraz ama gerçekten bu konuda hassasiyeti olan varsa kesinlikle gitarlarına kendisinin bakım yapması çok daha verimli olacaktır, çünkü sapı sökmeye gelinceye kadar birçok luthier neler neler yapıyor. Aslında pratikte zararı yok ama bakınca çok tatsız ve hizmet karşılığında istemeyeceğiniz bir şey.

Bu arada @Metoboy yukarıdaki önermelerinizden bazılarına katılmıyorum. Tork ayarı dediğim basit olarak abartmadan vidayı sıkıştırma kuvvetiydi, aynısını saddle için olan vidada da düşünebilirsiniz, fazla sıkarsanız aşınır ya da yalama olur ve sorun çıkarır. Ayrıca sorun yok deyip gitarın saddlelarını da sürekli sıkarsanız sağlıklı olmayacaktır. Neyse ki bunu da sapı çıkarmayı da yapmaya gerek yok sürekli. Bu arada fazla sıkılırsa da max olan fenderlerin neck birleşiminde gördüğümüz boya çatlağı, bir de 4 vida geeginliği birbirine eşit olmazsa sğacın yana dooğru ivmelendiğini söyleyenler var ama bilemiyorum. Sapın çıkarılmasının pickguardın vidalarının çıkarılmasından farkı sanırım bütünlüğün bozulmasıyla oluşan görüntünün rahatsız ediciliği. Vintage fender gitarlarda sap ayarı yaparken sapı söküp söküp tekrar takıyorsunuz. O gitarlar sistem olarak bayağı dandık olduğu için, bir sorun yaşanacak olsa fender kesin yaşatırdı o sorunu kullanıcılara. :D

Benim bir semi hollow gitarım vardı, çok hassas geliyor bana semi hollow gitarlar, satışında alan arkadaş izmirde bilinen birine bırakmamı istedi manyetik değişimi için. Adam gitarı alıp kirli ve tortuların olduğu masaya çamur atar gibi attı resmen ve masanın üzerinde sürttü. Gerçekten gitarı alıp çıkmak için çok zor durdum, sonrasında oraya uğradığımda tüm gitarlara karşı böyleydi. Gitarı geri alırken baktım çizik bile yok gitarda, sanki evde hafif bir yere dokunsa yumurta gibi çatlamıyormuş gibi sapasağlam teslim aldım. Yine de bir daha bırakmak istemem oraya.

Gitar yapan bir luthier için bakımlarını ayarlarını mükemmel yapmasını beklersiniz ama mesela ben gitar yapan bir luthier yerine gitar yapmayan ama gitar bakımı yapan Cenker Baydereye götürürüm gitarlarımı tercihen. Gitar yapan luthier birkaç kişiye ayarlatmıştım ama Cenker Bayderenin ayarladığı gitarı başkasında çalınca bile anlıyorum. Pahalı olduğu için artık maliyeti kurtarmıyor ama uggun olsa sadece ona yaptırırdım.
 
Geri
Üst