Amfi mi prosesör mü ses kartı mı?

Elektro gitara yaklaşık 2 yıl önce basladım ve o zamandan beri 10 wattlık ibanezin bir amfisini kullanıyodum fakat artık yeterli gelmiyor. Ara ara stüdyoya giden biriyim ama evde de sürekli çalışıyorum Blackstar id core mu almalıyım ses kartı mı prosesör mü
 
Bahsettiğiniz amfi tatmin pek sağlamaz zaten. Reverb, delay hiçbir şey yok o amfilerde. Üstteki arkadaşın dediği gibi ses çıkışı için de bir cihaz düşünmelisiniz. Bütçenizi bilemiyorum o yüzden amfiye yönelmek isterseniz Blackstar ID Core sizi bir noktaya kadar mutlu edecektir. Fiyat performans ürünü diyebilirim. Temiz ikinci el de bulabilirsiniz. Sitede ilanlarda da vardı bir göz atabilirsiniz.
 
Birçok kişisel faktör var.

1) Nerede kullanacaksınız?
- Stüdyoya gittiğinizden bahsetmişsiniz. Eğer canlı sahnelerde yer alacaksanız ve bu sahnelerin kendi ses sistemi var ise kaliteli bir prosesör işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. En kötü ihtimalle gitarınız, iki jak kablonuz ve prosesörünüz ile sahne alabilirsiniz. Amfi tercih ederseniz ise iki ihtimaliniz olur: Direct Out çıkışı bulunan bir amfi edinip burdan aynı prosesör gibi ses sisteminin masasına bağlanmak veya bu özelliği bulunmayan bir amfiyi mikrofonlamak (ki muhtemelen mikrofonu ve edevatını sizin edinmeniz gerekir çünkü mekanda amfinizle uyuşacak ekipmanların bulunmama ihtimalleri yüksektir). Ses kartı ile canlı sahne, sadece ses kartının değil diğer bütün ekipmanların üst seviye olmasını gerektirir çünkü işlemde kullanılacak çoğu ekipman bu işi yapmak için tasarlanmamıştır.
- Ev kullanımı diyeceksek, ses kartı ve ek olarak bir tür duyum edevatı (Referans kulaklığı veya referans monitörü) işlem gücü berbat olmayan bir bilgisayar ile en büyük özgürlüğü tanıyacaktır. Çünkü her şeye yazılımsal yaklaşıyorsunuz, internette ücretsizinden tutun yüzlerce dolar tutan amfi / pedal simülasyonları var ve bakınca bir çoğu gerçek amfileri aratmıyor. Ev kullanımı düşüncesinde kanaatimce prosesörü dışarıda tutabilirsiniz (eğer gelecekte sahnelere çıkmak gibi bir ihtimaliniz yoksa). "Kulaklıkla çalarım rahat da ederim arkadaş" diyorsanız ses kartına yeşil ışığı verin, eğer bundan hoşnut değilseniz ise ses kartı yanında referans monitörü edinmeyi veya sadece bir amfi edinmeyi düşünün.

2) Oturup ne kadar tonla monla uğraşacaksınız?
- Eğer diyorsanız ki "Birader ne efekti ne nesi, ben açacağım aleti pata küte çalacağım!" sizin içinseçeneklerin uygunluk sırası: Amfi >>> Prosesör > Ses kartı olacaktır. Çünkü iyi bir amfi, bütün ayarları dümdüzken yani saat 12'ye bakarken dahi kulağınızın ecdadına sövmez. Prosesörlerin ise sizin hazırlayacaklarınız kadar iyi olmayacak olsa da bir şeylere benzeyen ve berbat olmayan ton önayarları vardır. Ses kartında ise bu tamamen kullandığınız yazılımlara bağlı, ve de en basidinden ses almak için bile en çok uğraşacağınız cihaz ses kartıdır. Bunları düşünmeniz gerekir.

3) Bütçeniz ne?
- Her türlü bütçeye uygun olan ve bütçeler nispetinde iyi olan ürünler olur daima. Sizin bütçeniz nedir? 18.500 TL'ye Headrush MX5 prosesörünü (ki çok iyidir) alabilir miydiniz veya 7.000 TL'ye Mooer GE150 prosesörü (kullandığım alet, fiyatına oranla başarılı) size daha mı uygun? Bunu amfi için de söyleyebiliriz. Ses kartında ise belirli bir ücretin üstünden sonra sizin kullanımınızda bir fark yaratmayacak farklar bulunmaya başlayacaktır, bundan dolayı işi çok daha uyguna kapayıp bütçenizden artan varsa da bunu yazılımlarda kullanabilirsiniz. İhtimaller sınırsız.

Burada durmak yerinde olur sanırım. Eğer bu metin yeterli olursa ne mutlu bana ve ne hayırlı size. Alacağınız ürünün kategorisine karar verdikten sonra bütçenize uygun en iyi ürünü seçmek isterseniz memnuniyetle yardımcı olurum. İyi akşamlar.

~Akif
 
Geri
Üst