Humbucker nasıl takılır

4 kablodan ikisi (kırmızı ve beyaz olanlar) uç uca eklenip elektrik bantı vb. bir araçla uçları kapatılacak gibi anladım şemadan. Gri olan da topraklama zaten.
 
musci'nin dedigi gibi kırmızı ve beyaz kablo uclari birbirine bağlanıp bantlanacak, siyah ve çıplak tel olan kablo birbirine bağlanıp pot arkasındaki topraklama bağlantısına lehimlenecek. Yeşil kablo switch'te çıkardığın manyetigin bağlantı noktasına lehimlenecek.
 
push-pull pot veya mini switch takarak coil split ile single coil olarak kullanmak mümkün ancak bu ton da humbucker kalitesi ve tipi ile gitarin türü ile ilişkili olarak hiçbir işe yaramayan teneke gibi ciliz tondan gayet kullanışlı bir single coil tonuna kadar değişen bir karakterde olabilir.
 
@justaperfectday in söylediği gibi push-pull pot, mini switch veya Fender'in S1 switch dediği potlardan takarak;
1-Humbucker veya single olarak çalışmasını değiştirmek için
2-Paralel Humbucker veya Seri Humbucker olarak çalışmasını değiştirmek için
o kablolar mevcut.

Elektronik bilgin iyiyse deneyebilirsin ancak humbucker'dan single'a alınca ses şiddeti düşüyor ve ton tabiri caiz ise cılızlaşıyor.

Seri/Paralel işi biraz daha farklı. O kabloları birbirine bağladığında bildiğim kadarıyla seri humbucker elde etmiş oluyorsun. Piyasadaki hazır humbuckerlı gitarlar da seri humbucker şeklinde oluyorlar. Paralel yapınca biraz daha vintage biraz daha düşük gainli bir ton alınıyor. (paralel/seri işini ters anlattıysam lütfen tecrübeli arkadaşlar düzeltsin)

Benim telecaster gitarımın köprüsünde the chopper t var. Hem single/humbucker hem de seri/paralel yapabiliyorum. Gerek varmıydı dersen kesinlikle gerek yoktu derim (kendimce) ne kadar az bağlantı, ne kadar az eleman, o kadar az arıza riski.

Bu video'da Demir Demirkan'ın bir gitarındaki seymour duncan JB'yi single/paralel/seri olmak üzere üç modda da kullanabilir yaptırmış. Mini-switch kullanmış. Onu anlatıyor.

Bu konudaki benim tele'de de (orjinal gözükmesi için) Fender'in S1 switch pot'larıyla aynı işi yapmıştım;
1-Hiçbiri basılı değilken seri humbucker
2-Tone basılı volume basılı değilken single
3-Tone'da volume'de basılı iken yine single
4-Volume basılı tone basılı değilken paralel humbucker

Tekrar edeyim ve bitireyim. (Bence) hiç girme single veya paralel işine. Dümdüz tak gitsin.
 
NOT: O Seymour Duncan JB'li gitar eskiden floyd-rose'lu, kırmızı renkli ve maple klavyeliydi. Sonra baya bi modifiye gördü. Önce rosewood ve yine kırmızı oldu. Sonra yine rosewood ancak sabit köprü ve gri oldu. Bir çok işte de aktif kullanıyor hala.
 
Geri
Üst