Game Of Thrones

Ulan vay anasını be vay ki ne vay! Savaş gitti geldi gitti geldi resmen. O mazotu suya döküp denizi ateşe verince Imp bile dehşete kapıldı. Joffrey salağının şanına yakışır bir şekilde surlarda hıyar gibi seyretmesi ne komikti lan öyle ahah. Stannis, üzüldüm sana ama kardeşinin kanına girmeyecektin. Kıymayacaktın Renly'ye. Take a look at history and learn olm! Kardeşin kardeşi kesmesi kinslaying, bu işi yapana da kinslayer derler. Jamie ne kadar kingslayer ise sen de o kadar kinslayersın artık. Silmarillion'da Noldor kralı Feanor da denizi aşabilmek adına Teleri elflerini kılıçtan geçirmişti. Onun da sonu hüsran oldu, 400 yıl boyunca kuşattığı kaleyi alamadı. Silmarillion demişken Blind Guardian geldi alıma bak. Savaştan önce meyhanede okunan şarkı BG şarkıları gibiydi. Lan kraliçe de göt korkusundan ne yapacağını şaşırdı, sarhoş oldu iyi mi. Neredeyse kendi çocuğunu zehirliyordu hain kadın. Hound olacak Sandor Clegane resmen ateşten korktu ya lan. E tabi o yüzündeki yaralardan kalma korkusu vardır. "Fuck the water, bring me wine" dediği an kalktım selam durdum ama reyize. Hızını da alamayıp "fuck the city, fuck the king" diye postayı koyması da cilası oldu. En kral replikleri ona yazmışlar bu bölüm. Sansa senden umudu kesiyorum yavaş yavaş, galiba devşirildin sen. Adam gel diyor evine götüreyim, sende tık yok. Kurt öldü öleli Starklıktan çıktın gibime geliyor zaten. Hepsini bırak, olan bizim soğan tüccarı kaptan ve oğluna oldu, ilk onlar gitti mazot tutuştuğunda. Halbuku namuslu adamdı rahmetli. Sefer boyunca hep içine bir kurt düşmüş gibi, hep bir tedirgindi. O boş gemi yaklaşırken de kuşku dolu bakışlarında "bu işte bi ibnelik var" anlamı vardı. Dolayısıyla Türktü sanırsam.
 
Can herşeyden değerli. İnsanın canı söz konusu oldu mu, ne bağlılık kalır, ne yemin. İnsan önce kendini kurtarır diyorum ve izninizle spoylırıma geçiyorum;
"Stand and fight" tam bir çaresizlik cümlesi. Stannisin çaresizliğine de çok uydu. Baba lannisterın gandalf edasıyla süzülüşü çok fenaydı zaten. İğrenç lannisterların tek cesur adamı. Keşke baba Lannister bir dakika daha geç kalsaydıda o şirret kraliçeden de kurtulsaydık. Ne iyi olurdu be.

Yarım adam efsane olur. Demedi demeyin. Belkide baba Lannister krallığı joffreyden alıp cüce reyize verir. Pek olası değil ancak halkın durumuna ve oluşan yarım adam sevgisine bakılacak olursa yerinde bir eylem olur. Kimsenin de sesini çıkaracağını sanmıyorum. Stannis gitti, taht iddiası olan kim kaldı geriye?

Öyle doğa üstü güçlere bel bağlarsan o olur Stannis efendi. Akıllı adam kendi işini kendi yapar, elin sikiyle gerdeğe girmez.

Soğan Şövalyesi de yalan oldu yalnız. Akıllı adamdı, pek bi cana yakındı. Yazık.

Tazı ve Sansa yakalanmadan kaçsa bari. Gerçi sansayı pek sevmiyorum. Ölseler de olur gibi. Bilemedim.

Şu anda harrenhal boş kaldığına göre, Westeros haritasına bakarak Robb Starkın önce harrenhalı sikertip, arkasından kings landinge yürümesi olası. Harrenhalın boş olması işleri kolaylaştırır ancak Stannis de yalan olduğu için işi yine zor.

Gel gelelim, bölümden çıkan sonuç şudur; can herşeyden değerli. İnsanın canı söz konusu oldu mu, ne bağlılık kalır, ne yemin. İnsan önce kendini kurtarır. Bkz. Sansa ve Tazı arasındaki konuşmaya;
Sansa: "What about the king?"
Tazı: "He can die just fine on his own"
 
Elinize sağlık, yazmayı düşündüğüm her şeyi yazmışsınız. Bu seferlik gevezelik etmeyelim o vakit.

Fakat şunu da eklemek istiyorum; bana öyle geliyor ki, sanki Joffrey iyi de çevresi kötü gibi... :mal: Forumdan atılma nedeni
 
Yukarıda verdiğim spoilerda geçen Silmarillion benzeşmesi fena kanıma girdi yalnız. Kitabı yeniden okuyup şahsınıza da okutmaya and içtim Bay Purgatoryoviç. Boş bir hafta sonunda da LOTR maratonu bizi bekler.
 
Genelde bölüm pek sevilmemiş. Kuşatma sahnesinin basitliğinden, savaşan askerlerin azlığından yakınmışlar. Çokta haklılar. Çoğu sahnede sadece fazladan 20 adam kullanarak savaşta gerçekten onbinler varmış gibi gösterilebilirdi. Sadece çekimin olacağı yerleri sıkışık ve tam dolu göstermek bu iş için yeterli. Bilgisayar efektiyle yukarıdan verilen 50-60bin kişilik ordu görüntüsü bizi ağlatırdı. Bunlar için daha fazla paraya da gerek yok. Sadece daha fazla uğraş istiyor. Karaya çıkış sahnesine bakın. 100 kişi var sahnede. Ama normalde oraya saldırması gereken 50bin kişilik bir ordu olması lazım. Tyrionın saldırıyı ben yöneteceğim dediği sahneye bakın, 20-30 kişi var kalenin içinde. Oysa savunması gereken 10bin kişilik bir ordu bulunması lazım. Sadece o küçük sahnelerde boşluk bırakmamış olsalardı, böyle bir saçmalık oluşmazdı mesela. Dediğim gibi sadece fazladan 20 adam gerekli aslında. O kadar. Bu bölüm bir yandan büyük bir hayal kırıklığıydı. (görsel açıdan, kuşatmanın saçmalığı açısından falan.) Bir yandanda replikler ve olayın gidişatı -özellikle de artık iyice hayranlık seviyesine ulaşmış olan got sevgisi- bölümün yine ışık hızıyla bitmesini sağladı.

Sevgili D.B Weiss ve David Benioff. Ben sizin beyninizi sikiyim.

D.B weisste metalciymiş.
 
s2ep10

greyjoy tam coşmuşken koydular zumzuğu piçe. :) ama starkların sadık adama yazık oldu.
joffrey piçi boleyn kızı ile evlenme olayına girince ondan çok ben heveslendim lan.​
sibel abla tam Türke bağladı: sikerim paranı lan!​
drogo reyisi rüya da olsa yine görmüş olduk.​
khalesi de ejdarhalarına kavuştu ve normal kullanıma başladı. sahtekar çıktı qart ta ki lerin alayı.​
white walkers lar da cümleten hayırlı olsun westeros alemine.​
nisan 2013...​
 
ha bi de
aryanın koruyucusu abi adını valar morghulis yaptı. yüzünü falan değiştiriyor. o da büyücü çıktı. herkeslerde mecik yapıyor arkadaş.
 
Ya şu finalin üstüne çok şey yazmak istiyorum da üşeniyorum. Vallahi avucunun içine aldı; kitabı bir yandan, dizisi bir yandan... Kapıcılar Kralı'nda anasından "çikolatası biter çikleti başlar" diye azar yiyen çocuk gibi hevesli hissediyorum kendimi. Çok yeri atlayarak gidiyorlar eyvallah ama hakkını veriyorlar be kardeşim. Yani normalde neredeyse düzenin yarısından fazlasını bozdular diyebileceğim kadar atlıyorlar ama öyle yerleri çekip almışlar ki sonunda kafaya oturtuyorsunuz ufak şeyler hariç...

Yazımı bitirirkene, fonda da açtım bak, haykırmak istiyorum izninizle;

Başın öne eğilmesin
Aldırma Tyrion aldırma
Görecek günler var daha
Aldırma Tyrion aldırma,

Ağladığın duyulmasın
Aldırma Tyrion aldırma!..


 
Yayın politikasıdır şudur budur bilmem. Karakter ve mekan çeşitliliği bu kadar geniş iken on bölümlük senaryoya sıkıştırarak hikayeye yazık ediyorlar. İşin muhasebesi masrafı da ayrı mevzu elbet ama aynı yoğunlukta en az yirmi bölümlük bir sezonu rahatlıkla çıkarabilirlerdi. Reytingler artar, reklam gelirleri iki katına çıkardı. Daha çok detaya inilebilir, kitaplarla senaryo daha iç içe olabilirdi. Sezon araları da daha kısa olacağından izleyiciyi sıcak tutmuş olurlardı. Ne diye zipleyip zipleyip bir sene bekletirler hiç anlamam.

Tyrion'u gördünüz mü, hepimiz artık façası bile var, kahraman oldu diye düşünürken nasıl alaşağı ettiler adamı. İşte taht oyunları böyle. Entrikanın bini bir para. Geçen hafta surların üstünde gemileri hıyar gibi izleyen Joffrey, bu hafta en coşmuş anında kafaya küsküyü yiyen Theon. Ama en kralı Brienne o üç adamı harcarken mal gibi bakakalan koskoca kingslayer Jamie :D Diyorum abi işte Brienne tank gibi hatun diye. Korkuyorum heybetinden.
Arya sanırım kariyer planını kafada şekillendirdi. Bu faceless man, assassin olaylarında staj yapabilir.
Uğur Boral kılıklı dangalak Jon Snow, aynen öyle kafana vura vura adam edecekler seni, sabret biraz.
Abicim kim ne derse desin bence tahtın gerçek varisi ve sahibi belli. Krallığı isyanla, hileyle hurdayla ele geçiren Baratheon ailesi ve Stannis değil. Joffrey hiç değil. Kings Landing'in kurucusu, demir tahtı yapan Targaryen ailesinin varisi Khaleesi'dir. Ejderleri de kurtardı. Kışa kalmadan gemileri de alıp Lannisterların kıçını keseydi iyiydi.
 
Yayın politikasıdır şudur budur bilmem. Karakter ve mekan çeşitliliği bu kadar geniş iken on bölümlük senaryoya sıkıştırarak hikayeye yazık ediyorlar. İşin muhasebesi masrafı da ayrı mevzu elbet ama eynı yoğunlukta en az yirmi bölümlük bir sezonu rahatlıkla çıkarabilirlerdi. Reytingler artar, reklam gelirleri iki katına çıkardı. Daha çok detaya inilebilir, kitaplarla senaryo daha iç içe olabilirdi. Sezon araları da daha kısa olacağından izleyiciyi sıcak tutmuş olurlardı. Ne diye zipleyip zipleyip bir sene bekletirler hiç anlamam.

Tamam buna bir şey demiyorum, katılıyorum kesinlikle. Ziplemeleri benim de hoşuma gitmiyor ama düzen böyle işliyor ne yazık ki. Yapabileceklerinin en iyisini yaptıklarını düşünüyorum ama çok daha fazla detaya inebilirlerdi, haklısın. Dizi-kitap paralel ilerlerken bazen boşluk oluşmuyor değil; ama olsun diyorsun, ne bileyim çelişkili bir durum. Zaten 2013 Nisan'a kadar okuduklarımı da unuturum ben... Bu arada ek: Stannis ne ayak; nasıl oluyor da oluyor, ben anlamıyorum yani. Düşündüm ama pek çıkamadım işin içinden, kitaba başvurup kopya çekelim bakalım.
 
Maliyeti falan anlıyorum, eyvallah. Kitabı -okumadım- kırpmalarını da anlayabilirim. Süre uzun, mekanlar ve efektler fazla kaliteli, iş zor, tamam. Ama sezon aralarında geçen zamanı kesinlikle azaltmalılar. Yeni sezon başlayana kadar eskisini ve ne olup bittiğini unutmuş oluyoruz. Ben ikinci sezon başında epey bocaladım konuyu ve karakterleri takip etmeye çalışırken. Herkesin bizim gibi eskilere dönüp, ne bileyim internetten araştırma falan yapıp, kaçırdıkları yerleri telafi etme imkanı da olmayabiliyor. İnsanların hayatları, işleri vesaireleri var en nihayetinde. Kitleden kaybetmelerini, dizinin bir fanatiği olarak istemem; zira dizinin reytinglerde veya kar/zararda sıkıntıya düşmesini istemem. Çünkü diziyi seviyorum ve olabildiğince uzun süre devam etmesini umuyorum. Bir yıla yakın bir süre yerine, 5-6 ay gibi aralıklarla sezonları oluştursalar, çok daha iyi olacak sanki. Gerçi kesin iş gücü, piyasadaki diğer diziler, malzeme, maliyet bilmem ne gibi bir dolu uğraşılan şey vardır. Ama ne bileyim, gönül istiyor ki hiç bitmesin yanına koyayım. Westeros'ta yaşayıp, white walker'larla savaşta en önde yürüyelim, Lannister piçlerini keselim, Khaleesi'ye evlenme teklif edelim falan filan..
 
Maliyeti falan anlıyorum, eyvallah. Kitabı -okumadım- kırpmalarını da anlayabilirim. Süre uzun, mekanlar ve efektler fazla kaliteli, iş zor, tamam. Ama sezon aralarında geçen zamanı kesinlikle azaltmalılar. Yeni sezon başlayana kadar eskisini ve ne olup bittiğini unutmuş oluyoruz. Ben ikinci sezon başında epey bocaladım konuyu ve karakterleri takip etmeye çalışırken. Herkesin bizim gibi eskilere dönüp, ne bileyim internetten araştırma falan yapıp, kaçırdıkları yerleri telafi etme imkanı da olmayabiliyor. İnsanların hayatları, işleri vesaireleri var en nihayetinde. Kitleden kaybetmelerini, dizinin bir fanatiği olarak istemem; zira dizinin reytinglerde veya kar/zararda sıkıntıya düşmesini istemem. Çünkü diziyi seviyorum ve olabildiğince uzun süre devam etmesini umuyorum. Bir yıla yakın bir süre yerine, 5-6 ay gibi aralıklarla sezonları oluştursalar, çok daha iyi olacak sanki. Gerçi kesin iş gücü, piyasadaki diğer diziler, malzeme, maliyet bilmem ne gibi bir dolu uğraşılan şey vardır. Ama ne bileyim, gönül istiyor ki hiç bitmesin yanına koyayım. Westeros'ta yaşayıp, white walker'larla savaşta en önde yürüyelim, Lannister piçlerini keselim, Khaleesi'ye evlenme teklif edelim falan filan..
HBO, dizilerini çekerken oyuncuların yaşlanmasını vs. de hesaba katıp birkaç sezon birden çekiyorlar. Yani çoktan çekilmiştir önümüzdeki 1 ya da 2 sezon. Ama kısa sürede hepsini gösterirlerse asıl o zaman bir şey kazanamazlar. Bunun bilmem kaç kez tekrar gösterimi olcak, soundtrackleri satılcak, dvdleri satılacak, yerel kanallara gösterim izni satılacak vs va. Televizyon sektörü, sinema sektörü gibi hayvani paralarla işlemiyor doğal olarak. Bu denli her bölümü sinema filmi edasında olan bir diziyi çekmek gerçekten kolay değil. Ki, bunu başarabilecek bir kanal varsa da HBO dur. Bilen bilir, piyasadaki en sağlam diziler hep HBO dan çıkma :D HBO paralı bir kanal. Adamlar iyi kazanıyor, ama kazandıklarının neredeyse hepsini daha kaliteli yapımlar yapmaya yatırdıklarına eminim. Yani adamlar warner bros falan değil sonuçta. Televizyon dizisi olduğunu unutmayalım bunun, Yaprak Dökümü gibi dizilerden kurtardığı için teşekkür edelim. Bencillik yapmayıp nisana kadar sabredelim :)
 
3.sezon çekimleri yeni başladı 2.sezon oynarken. Şu var,bu dizi öyle yeşil perde önünde çekilmiyor.(spartacus çoğu sahnesi öyledir mesela) dış mekanlarda, malta,irlanda gibi ülkelere gidip çekiyorlar. e bunun masrafları zamanı bir kenara, montajdı,kurguydu,efektti bunlarda zaman istiyor. Yine de iyi götürüyorlar şüphesiz. hele ingiliz olsaydı 6 bölüm çeker yeni sezonu 2014-15 sezonu olurdu.
 
Lan tamam, farkındayım tüm bunların. Ama işte aradaki süre gene de çok uzun. Keşke daha pembe bir dünyada yaşasaydık da bir sene beklemeseydik diyorum sadece. Bencillik yapmayalım da ne kadar saçma bir laf yahu..
 
Geri
Üst