Demo Kayıtlar Ve Teknik Yorumlar

Gitar fazlaca low-mid li geldi bana presence buda çokça boğulmasına yol açmış genel soundun. Davul makinesi tonlamak başlı başına ciddi bir iş olduğu için zamanla daha gerçeğe benzeyecektir de şu haliyle tonlama olarakda tuşe olarakda makine hissiyatı çok ortada. Bas gitar gitarın altında ezik büzük kaldığı ve birşey yapmadığı için yorumlamıyorum onu.

Daha iyi kayıtlara.
 
Me_Thus öncellikle eleştirilerin için tşk ederim.kayıt yapmak hakkında gerçekten çok büyük bir idaam yok.ama tabi eleştirilerinizi ve tecrübelerinizi dikkate alarak örenmek istiyorum....
 
bu sayfa ile ilgilenen pek yok sanırım :) benim mesaj ne kadar zamandır duruyor burda , ben sizin örneklere bakmaya çalıştım ancak rapid "hardware" hatası verdi şu an indirilemiyor.

özellikle el yapımı lambalı preamp ve kabin similasyonundan nasıl ses çıktığını çok merak ettim...

kaydınızı başka bir dosya paylaşım sitesine yüklerseniz şu an için dinleme imkanı elde edebilriz .. kolay gelsin
 
bass ın sesi çok boğuk ve yüksek geliyor benim ses çıkışlarından , dip gürültüsünü bir plug in ile alabilirsin biraz ...

davul kickleri kaybolmuş , davul hazır mididen mi aldın kendin mi yazdın bilmiyorum ama hep aynı şiddette vuruyor yani velocityleri (tuşe) ayarlarsan biraz daha gerçekçi olabilir..

merak ettiğim gitar sesi konusunda emeğine haksızlık yapmak istemem ama amfi similasyonu programlarından daha tatmin edici sonuç alabilirsin yani tonun haricinde sesin frekanslarında temel problemler olduğunu düşünüyorum...

kolay gelsin
 
tşk ederim yorumların için dediğim gibi kayıt konusunda çok bilgili sayılmam en büyük eksiğim düzgün bir referans hoperlörüne sahip olmamam.o yüzden ses burda bana belki düzgün geliyor ama bir başka yerde yada burda kullaklıkla bile dinlediğimde çok farklılaşıyor ton..

anfi similasyonuna gelince aslında anfi similasyon programları ilede denemeler yaptık açıkçası anfi similasyon programları beni çok tatmin etmediği için kayıt için böle bi similasyon aleti yaptım sinyal karakterini kesinlikle değiştirmeyen analog bi alet bu kayıtta kullandığım similatör..ama tabi eksikliği Derinlik ve tonda bir genişlik veremiyor olması analog olduğundan dolayı.. ..
 
benim kayıtlardaki gitar tonuna bakabildin mi? bir sitede preampli bir ses kartı ile çok daha iyi sonuçlar elde edildiğini söylediler yani sendeki hardware imkanları ve amplitube programı ile ben daha iyi sonuçlar elde edileceğini düşünmekteyim...

bu arada bende de monitör yok, sesleri el yordamı ile dengelemeye çalışıyorum..
 
debelenenni

Senin kayıtlarını da dinledim. Presence için bahsettiğin miks sorunlarından sendede var. Dinleme sistemi düşünmeye başlayabilirsin sanırım. Gitar soundu olarakta açıkçası bilgisayar sim leri hi-gain gitar tonlarında bence başarılı değil senin kayıtlarındada çok iyi gelmedi bana.

Genel olarak duyamadığın sesler dolayısıyla bu hatalara düşüyorsun sanırım. Oda sisteminden kaynaklı.

İyi günler.
 
Me_ThuS

dinlediğin için saolasın , haklısın duymadan yapmak zor oluyor geçenlerde araba ses sisteminde dinledim , basslar banada çok geldi , evde normal geliyor. Duymadan dengelemek zor iş o yüzden bariz hata olmamasına razı oluyorum... Özellikle yakın zamanda bütçe ayıramayacağımdan ötürü elimdeki imkan ile olabilecek en iyisini yapmaya çalışıyorum.


Benim duyduğuma göre presence örneğindeki bass sorunu ile benim örnekteki bass sorunu arasında fark var , benim örneklerde kickler net duyulduğunu düşünüyorum yani frekans aralıkları üst üste binmiyor diye duyuyorum ve tabi harici olarak piano , harpsichord , cello , violin , flut vs gibi seslerde olduğu için miks aşamasınde duyabildiğim kadarı ile ancak bu kadar dengelemeyi yapabildim , birde elimdeki bilgisayar ve ses kartı tüm vsti ve vst enstrumanları çağırdığında audiomixdown almadan sesi duymak imkansız hale geliyor o yüzden sesleri dengeleme işlemi biraz zorlu oluyor her ufak değişiklikte bir mixdown ve oldu olmadı duyumu için değerlendirme vs gibi..

gitar tonu için yani kendi beğendiğim tonu savunmak biraz öznel bir tutum olur ama zaten tür itibari ile hi-gain olarak biraz bariz olması , yüksek frekansların belirgin olması istenilen birşey , mid ler de biraz kısık , birde sadece sim programı değil frekansları belli aralıklara çekmesi için waves ürünüde kullandım audio kanalına ama tabiki bu analog bir boss pedaldan ara kablo ile line in ile creative audigy (48000 harici çalışmayan uyuz bir kart) yaptığım gerçeğini değiştirmez ...

yorumlar için teşekkür...
 
Senin duyduğun kickler hi mid civarındaki atak kısmı kickin alt frekanslardaki gövdesi bende duyulmuyor açıkçası orası bir karmaşa içinde. Bunu kastetmiştim. Yani kickleri çivi çakarcasın ortaya çıkarmak istiyor olabilirsin bu bir miks tercihidir karışılmaz tabide sanırım böyle bir şeyi kastetmiyorsun yaptığın miksle. Yani genel olarak her yapılan işe kötü olmasının sebepleri sunulabilir. Ki bana söylemenize gerek yok tahmin edebiliyorum. Yani senin sorununu çözecek şey kayıt için bir kart ve dinleme sistemi bana göre.

Umarım daha iyi kayıtlarda yaparsın.
 
açıkçası anladım desem yalan olur , şimdi mevzuyu irdelemek isterim ancak forum kapsamı içersinde ne kadar tahammül edebilirsin buna bilmiyorum.

Belki irdeleme bir parça mix mastering kursuna da dönebilir , buna ne kadar sıcak bakarsın onuda bilmiyorum , ancak eğer bu kafana yatar ise şarkılarda belirleyeceğin bir kısmın kickleri ve üzerine binen diğer sesleri tek tek ayıklayarak ve elimdeki waves in frekans ölçerleri ile tek tek tespit edip değerleri buraya yazabilirim , dolayısıyla ortada bir çakışma ve karmaya yaratan sesi hem irdeliyerek hemde bilginden istifade ederek öğrenmiş olurum , tabi bunun için vakit ayırabilir misin? yada bu senin için uygun olur mu?

Eğer bu uygunsa lütfen kaytıların bir kısmından sn ile şurdan şuraya kadar diye bir yer belirt...
 
Buranın amacı zaten bu tür şeyleri tartışmak genelde fakat tabi detaylı bir eğitim öğretim yeri değil.

Kastetmek istediğim şu idi: Her enstrümanın çıkardığı sesin frekanslarını spektrum tablosuna bakarsak sadece tek bir alanda toplanmadığını görürüz. Kick için mesela bu ses iki ana alanda toplanmış gözükür. Biri kickin asıl sesinin bulunduğu alt frekansları bu 60hz ve çevresidir. Diğeride kickin atak kısmıdır. Bu çıp eden yeri yani. Oda kickten kicke değişsede yaklaşık 1.5-3 k arasıdır.

Senin şarkı örneğinde kickin bu üst frekanslardan güzel duyuluyor çünkü oraya başka birşey koymamışsın (Misal vokal) Ama alt frekansları yani kick in asıl kısmı diğer enstrümanlarla çakışmakta ve kaybolmakta.

Miks ve mastering diye yaklaşıyorsunuz olaya fakat burda teknik bir yanlışlık var. Bizim yaptığımız şeyin adı sadece miks. Mastering birden çok şarkıya birden yapılır. Onların belli bir formatta ve hitap ettiği alana uygun seviyede olmasıdır amaç. Yani albüme koyacağınız parçalara mastering yaptırırsınız. Tek bir şarkıyada yapılabilecek olsada onun adı yine miks olur.

Yaptığınız işlem yönünden kanallara tek tek uyguladığınız işleme miks mixdown a yaptıklarınıza mastering diyor olabilirsiniz. Ama gerçek öyle değil :) Hepsine miks deyin. Piyasada birşey yapmadığı halde mastering yapıyorum diye dolaşan insanlarda öğrenir belki sizden.

Frekansları tek tek irdelemek genel olarak bir çözüm değildir. Bütün enstrümanları birbirinden kesin çizgilerle ayırmaya çalışrsan ortaya oldukça steril ve ruhsuz bir sound çıkar. Birbiri üzerine binmeli bazı şeyler. Ama sen yinede irdele sorun olduğunu iddia ettiğim yerlerde durum nasıl bir gör. Ona göre yine konuşuruz.

Miks mastering gibi bir kurs vermem zaten biraz imkansız ama burda çeşitli başlıklarda bir sürü ipucu stil tarz yazılmış çizilmiş özellikle eski başlıklarda. Ararsanız karşınıza çok değerli bilgiler çıkacaktır emin olun.
 
valla korktuğum tarzda bir cevap olmuş ama yinede sağlık olsun yinede teşekkür cevap için ...

malumunuz araştırmaya öğrenmeye devam tabi ki ancak kelime ve kavramlar üzerinden insanları "dövmeye" karşıyım ben , sonuçta dil sadece bir iletim aracı fetiş haline getirmemek gerekiyor , anlatmak istediğim anlaşılabiliyor ise ki anladığınız belli çok bariz bir problem olmaması gerekir ama tabi ki bu yanlış olanın yüceltilmesi değil.

Ben mastering i , ses dengeleri düzeltilmiş bir audiomixdown'a uygulanan filitre kompresör , limitter gibi çeşitli aşamalar olduğunu biliyordum bahsettiğin albüm arası ses dengelemesi , şarkıların albüme konmasındaki son rütuşları olarak anlamınıda biliyorum ancak temelde forumlarda kullanılan anlamının bu kastettiğim sesi bir çeşit parlatma , belli aralıklara çekme , bozulmadan en yüksek seviyesine alma gibi şeylere mastering diyorlardı , sonuçta bu gibi konuları netten ve programları karıştırarak öğreniyoruz ...

şimdi tüm bunlara rağmen yine teklifimi yineliyorum , bana eğer zor olmayacaksa şu kayıttaki şu sn ile şu arasında şu sorun var dersen ben onu frekans çizgilerindeki durumunu görerek anlamaya çalışacağım çünkü ses çıkışlarımdan duyamıyorum, duymadan görerek yapmaya çalışacağım çünkü donanıma ayıracak bütçem malesef ki bir seneye kadar olamayacak ...

dolayısıyla lütfen bilgi fetişliği ya da belki meslek sırrı tepkileri gibi anlayışla karışılayacağım şeyler yanında forum ruhu kapsamında paylaşım yapmak istersen , seçeceğin bir kaydın problem olan bir bölümünün saniye aralıklarını tesbit ettiğin problem ile birlikte, verebilir isen çok yardımcı olmuş olursun . Vermezsende canın sağolsun ne diyim :)

kolay gelsin
 
Benim söylediğim şeyde bir dövme yok forumlardan öğrenilen herşey doğru olmadığı için bir yanlışınızı düzeltmeye çalıştım. İstediğin anlamda kullanmaya devam edebilirsin tabiki halk ağzı seviyesinde kalmak istiyorsan senin bileceğin iş. Dilin ne aracı olduğu konusundaki fikirlerimizi burda tartışmayalım yeri değil.

Şu sn. diye vermeme gerek yok kick in vurduğu her yerde aynı şey var nerdeyse. İstediğin saniyedekine bakabilirsin. Ne yazıkki miks bakarak yapılabilen birşey değil o yüzden bu bakış sana çok yardımcı olamayacak.

Otmaondoeldo bu şarkıda kick ler çok az duyuluyor yerinde bile değil.

Agotonyeeluc burda yaylılar kick lerin önünü kapatıyor. Bahsettiğim sorun var.

Diğer şarkılardada aynı meseleler ortada olduğu için tekrarlamıyorum cümlelerimi.
 
uslubundan rahatsız olduğumu ifade edeyim , ama işin karşılıksız olarak bunlarla uğraşmış olman kısmı var ki ,uslubundaki rahatsızlığımı görmezden gelmeme sebep oluyor , yani her ne kadar uslubundan rahatsız olsamda uğraştırdığım için teşekkür etmesini bilirim yani...

Şimdi diğer konular bir yana frekans mevzusuna geldiğimiz zaman agotonyeeluc için bahsettiğin yaylı ve kick in en yoğun olduğu ilk geçiş melodisinin 00:52 ile 1:52 arasındaki 1 dk lık kısmı baz aldım.

Yaylılar
i103170_yayl305.JPG


FRQ (Hz): Stereo Energy (dB):

23 -60.2
70 -52.9
117 -25.1
164 -25.3
210 -26.7
258 -25.6
305 -33.0
351 -20.6
420 -24.1
517 -26.1

Kick
i103169_kick.JPG


FRQ (Hz): Stereo Energy (dB):

23 -15.4
70 -16.2
117 -20.2
164 -26.7
210 -33.4
258 -40.6
305 -49.4
351 -51.4
420 -43.0
517 -49.7


benim gördüğüm kadarı ile 117-210 arasındaki frekanslar yakın, diğerleri arasında çok fark var sanırım oralarda karışma olmaz ...

Herne kadar bu yöntemi saçma bulsanda yorumlarını rica ediyorum , acaba yaylının 117-210 arasındaki frekansları biraz alsam bahsettiğin sorun ortadan kalkar mı?
 
Oraları biraz azaltmak evet kick i daha çok ortaya çıkaracaktır. Fakat bu değerlere bakmak bana pek birşey ifade edemiyor çünkü ses sadece frekanstan oluşmuyor. Nasıl dediğini duyar gibiyim.

Sesin timbre(renk gibi birşey türkçede) denilen bir kısmı var. Bunu şöyle açıklayabilirim her gitarda aynı tonlanmış bir amfiye girdiğinizde aldığınız farklı karaktere verilen isim. Her ses sinyalinde vardır tabiki bu.

Konuya dönersek benim duyduğum ile senin duyduğun oldukça farklı. Bu sebepten kafamdaki sıkıntıyı sana anlatsamda sen onu duymadığından sana öyle değilmiş gibi geliyor. Miksini farklı sistemlerde dinlemeyi dene. Buda hataları yakalamak için güzel bir yöntemdir.

Sıkıntıyı belkide yanlış gözlemlemiş olabilirim basta kapatıyor olabilir. Yada tek başına hiçbiri kapatmıyordur ama birleştiklerinde böyle bir sonuç ortaya çıkıyordur. Bunu bu şekilde anlamak biraz zor.

Üslubumun yanlış olduğunu düşünmüyorum. Burda sadece benden hangi enstrümana kaç hz kaç db arttırılır. Hangi ses kartı alınır sorularının cevaplarını almaya gelmediğinizi varsayıyorum. Bu işin her yerde öğrenilemeyen detaylarıda var. Ne yazıkki toplumumuzda sıklıkla görüldüğü üzere yalan yanlış birşeyler bilip bunu satmaya çalışan insanlardan öğrenmeye çalışırken doğru olmayan bilgilerde alabiliyoruz. Bunun önüne geçmeye çalışıyorum ama eğer yaklaşımımı dil fetişistliği olarak görüyorsanız yapabilecek birşeyim yok. Böyle anlaşmaya çalışacağız sizinde söylediğiniz gibi.

İyi günler.
 
anlıyorum , tahminimden çok gri alan kaldı... Ve mazur görün ama sadece kişisel kanaatimi söylüyorum biraz meslek sırrı korumacılığı ile gri alanlar daha da arttı sanırım... Belki öyle değildir , ben öyle hissediyorumdur.

Ben yaptıklarımı bu başlığa ve nette bunun gibi çeşitli sitelere koymamın temel nedeni elimdeki imkanlar dahilinde "büyük" , "bariz" vs hatalar içermeyen kayıtlar almış olmak idi , o yüzden bu türden hataları imkansızlıklar nedeni ile teknik olarak duyamasamda frekanslardan görebileceğimi ummuştum ancak örneğin diğer enstrumanları da benzer şekilde frekans tablolarını çıkardım ve örneğin benim gözüme takılan piano ile gitarın frekanslarının en üst noktalarının 125 civarında çakıştığını gördüm ancak seninde belirttiğin gibi tek tek bunları düzeltmek daha da karıştırmak olacak sanırım ama yinede ben bu parçada bunu denemek istiyorum bakalım nasıl bir sonuç çıkacak ...

cevaplar için teşekkürler , iyi günler..
 
Meslek sırrı korumuyorum en büyük sırrı en başta söyledim zaten. Duymak bu işin temeli. Görerek yapılmıyor bu iş öyle olsaydı cidden programlar ile otomatik miks aletleri geliştirilmiş olurdu.

Ufak bir tüyo daha spektrum analiz programları çeşitli algoritmalar ile çalışırlar evet odukça doğru sonuçlar verir gibi gözüküyorlar ama yinede kulağınıza gördüğünüzden daha çok güvenin çünkü onlar hep hesap yuvarlamaları ve hata payları içeriyorlar.

Ben kendi çalışmalarımda analiz programlarını sadece karar veremediğim durumda sesin ana frekansının kaç olduğunu belirlemekte kullandığımdan bu derece detaylı incelemeye alışık değilim. Bu yüzden beklediğin yorumlar gelmiyor olabilir bunda birşey saklama yok.

Kolay gelsin.
 
Agotonyeeluc_eq , ekledim ;

http://www.herkesdinlesin.com/sonatok

adresindeki ilk sırada , kendimi bass gitar katili gibi hissediyorum ama sanırım konuştuğumuz kick karmaşası gitti , yaylılar gitar ve bass ın frekansları ile oynadım...

...duymak herşeyin temeli... frekans çizgileri ve bendeki ses çıkışlarından duyabildiğim kadarıyla oynadım...
 
Şu an daha net. Krosları biraz daha açabilirsin hatta. Daha kuvvetli olsa daha iyi bir duyuma varır bana göre. Yinede iyi imkanların dahilinde.
 
Geri
Üst