Bas ve Ekipmanı hakkında herşey

arkadaşlar merhaba

geçen haftalarda istanbuldan ekrem ustanın yaptığı 5 telli perdesiz bası levent yükselden satın aldım...
kayseride bulunduğum için ve işlerimden dolayı bas gitarı denemeden aldım (nasıl olsa levent yüksel çalıyor, iyidir dedim)... ve hata ettim... basın üzerinde 2 tane EMG select J manyetik var ve tonunu hiç beğenmiyorum perdesiz tonu vermiyor çok güzel slap tonları veriyor:)... kamil erdem tadında, cüneyt sözmen tadında, erkan oban tadında, nurhat şensesli tadında, jaco tadında, steve bailey tadında...:) perdesiz tonları almam için hangi manyetikleri ve eq/preamp sistemlerini önerirsiniz... bartolini yada mec markaları ilk etapta aklımdan geçti ama bunlarıda türkiyede bulamadım... acil yardımlarınızı bekliyorum...
 
ANARSHIKK,ben genelde pek ucuz bişeyler öneremiyorum,ucuz basslar genelde kötü oldukları için ucuzlar.Şöyle bişeyler diyebilirim sadece:
YAMAHA TRB1005:çok güzel bass ,900 euro,ucuz ama güzel bir yamaha modeli
IBANEZ SR505 veya SRX705:ikiside süper
FENDER JAZZBASS 5 veya MARCUSMILLER V MODEL
WARWICK orta kalite ve fiyatlı modelleri

Bunlar Türkiye piyasasında bulabileceğin iyi markalar ,Sana washburn,cort falan diyemem çünkü boktan markalar,para durumunuda bilmiyorum ama bi bass alıcaksan 1000 euro gibi bir parayı gözden çıkarıcaksın malesef veya studyo24.net veya Sahibinden.com'a gir bi 2. el bass ne satıyolar bak,sevgiler...
 
Zula demiş ki:

basın üzerinde 2 tane EMG select J manyetik var

J konfigürasyon için Bartolini 9W4J seti özellikle perdesizde çok önerilen bir manyetik seti. Jaco vari, özellikle arka manyetikte midlerde yoğun müziğin içinde kolaylıkla belirgin olabilen tonları kolayca elde edebilirsin.
Ben perdesizde kullanıyorum, çok güzel ama benim zevklerime göre biraz ekstra dolu ve mid. Tabii ağaç, tuşe vb. de çok farkeder. Rafine jazz bass vari tonlar istiyorsan 9W4J öneririm.

DiMarzio Ultrajazz seti de perdelide kullandığım ve perdesizde de iyi olacağına emin olduğum daha tiz karakterli manyetikler, ancak ekstra mıknatıs nedeniyle derinlikleri normal jazz manyetiklerinden biraz daha fazla, manyetik boşluğunu daha derinleştirmen gerekebilir.

Nette Bass Player dergisinin eski sayılarından birinde tüm J manyetiklerin güzel bir karşılaştırmasını bulabilirsin :D

Yok basın manyetik yuvalarını oydururum ya da elektrik sistemini baştan değiştiririm dersen humbuckerlar ya da Ares75in dediği kaliteli elektrik sistemleri düşünülebilir.

Ama anladığım kadarıyla senin istediğin J-J konfigürasyonuna ait tonlar...

Manyetikleri değiştirmeyi kafaya koyduysan büyük ihtimalle yurtdışından getirtmen gerekecek. :(

Ne tarz bir amfiyle çalıyorsun?
 
güzel ton olsunda bası oydururum da deldiririm de... bir sürü para verdim basa bir kere içime sinerek çalamadım..."Bartolini split humbuckers+NTMB-F preamp" kaç liraya malolur?... yurtdışından nasıl getirtebilirim? gümrüğe takılır mı? bir sürü tereddüt var... şu sıralar idareten kullandığım amfi marshall b65 3-4 gün içinde marshall b150 ile çalışmaya başlıycam... marshall b150 içinde yorumlarınızı bekliyorum... ileride onu satıp ampeq alsam mı falan filan... şu manyetikleri ve elektronik sistemini halledeyim ilk başta...
 
güzel ton olsunda bası oydururum da deldiririm de...

Bence çok acele etme, "güzel ton" biraz da insanın ne beklediği ile ilgili, başkalarının tercihleri her zaman senin istediğin sonucu vermeyebilir. Eğer sen istediğin sesi kafanda biraz daha netleştirirsen doğru ekipman alırsın, boşa para vermezsin. :D

Yerinde olsam bası daha da modifiye etmeden iyi bir araştırma yapardım )basının yapısı, ağaçları, klavyesi vb.yi de dikkate alarak), belki ekstra birşeylere gerek kalmadan J-J konfigürasyonu ile istediğin tonları elde edebilirsin. Önce ne tarz manyetik ihtiyacın olduğunu belirlersen ona uygun olan elektrik sistemi modifikasyonunu vb. de ayrıca seçersin, belki buna da gerek kalmaz. Bana kalırsa manyetikten sonra amfi gelmeli, Marshall'ların tonlarını doğrusu hiç iyi bulmuyorum, hatta hep yazarım, Marshall ve Fenderler sayesinde combolardan nefret ettim. Ampeg çok iyidir, uygun fiyatlı modelleri de var, bu ayrı bir konuşma konusu.

Dediğim gibi ben olsam önce manyetikleri iyi bir araştırırım, sonra sadece manyetiği getirtip tonlara bir bakarım (o ara da amfi alırım), en son olarak elektrik sistemini değiştirmeyi düşünürüm (eğer bir sorunu yoksa şu an).
:D
Getirtme olayını Celal'e sorabilirsin...
 
ankara'da bas gitardan anlayan (ağacından,klavyesinden, ağaç-manyetik-elektronik uymundan anlayan) bir usta var mı? kayseri'de bulunduğum için ankara'ya gitmem daha kolay, istanbul'a gitmem işlerimi aksatır... evrenselde "kenan usta" (ismi yanlış hatırlıyor olabilirim) var demişlerdi... basın üzerindeki manyetiklerde problem olma ihtimalide var, çünkü bahsettiğim gibi sol ve do telleri slap dışında çok verimsiz ve ton yelpazesi çok dar... zaten ilk olarak üzerindeki manyetik ve elektroniğin sağlam olup olmadığını ne kadar verimle çalıştığını öğrenmem gerekiyor... ankara'ya gelsem bu konularda bana yardımcı olacak birilerini tanıyormusunuz?
 
evrenselde "kenan usta" (ismi yanlış hatırlıyor olabilirim) var demişlerdi.

Doğru duymuşsun, Kenan bu işten iyi anlar, benim basın tüm modifikasyonlarını o yaptı, sisteminde bir sorun varsa tanımlar, uygun değişiklik önerilerinde de bulunur. :D :D :D

İşine yararsa: Evrensel Müzikevi: 0312 417 53 25
 
150 watt civarında combo ampeq modelleri var mı? varsa sudan ucuz mu? hartke mi? swr mi? ampeq mi? warwick mi? hepsi bir mi? farkı yok mu? hangi tarza hangisi daha bir yaraşır? 8O
 
Yettim ZULA:))
Kenan abi Türkiyedeki nadir gitar ustalarındandır.
Geç yapar ama gözün kapalı ver sonuçlara inanamazsın süper profesyonel ve temiz çalışır.
Buarada önerdiğim SPLIT HUMBUCKER'lar JJ konfigürasyonunda kesip biçmeye gerek yok.
Yurtdışından BARTOLINI getirtmek istiyosan BASSCENTRAL diye bi müzik dükkanı var Florida'da
DAVE LARUE ve BEAVER FELTON diye iki virtüözün dükkanı,mail at fiyatlarını öğren,Ayrıca bilgili adamlar öneride bulunurlar.Bi de aletin ağacı istediğin ton ve bass'ın yapısı hakkında bilgi ver.
Anfi konusuna gelince KORAY'la aynı düşünceleri dibine kadar paylaşıyorum,Marshall ve fender'lerden bende nefret ediyorum.
Ankara'da zuhal müzik veya trio müzik'ten AMPEG veya HARTKE edinebilirsin.Benim kişisel önerim AMPEG BA210SP combo anfidir.250 watt,2x10 speakerlar ayrıca piezo tweeter var,ayrıca effektler var üstünde ama esas önemli olan piezo tweeter,canavar bi sound'u var önümüzdeki ay zuhal müziğe gelecek benimde ekipman anlamında ilk hedefim mutlaka almayı düşünüyorum.Bunun dışında HARTKE'lerde güzel onlarada bi bak Ankaraya gelirsen.sevgiler...
 
Buarada AMPEG BA210SP 1400$ malesef ama anfi konusunda kesinlikle parana kıy derim ekipmanın en önemli noktası,bass'ın orta kalite olsada olur,sevgiler...
 
Ares75 demiş ki:

Buarada önerdiğim SPLIT HUMBUCKER'lar JJ konfigürasyonunda kesip biçmeye gerek yok.

Ben de humbucker deyince soapbar vb. zannettim; kataloğa baktım da bahsettiğin bu manyetikler benim kullandıklarım zaten :D :D . split humbucker 9J serisinin bir modeli 9W4J, başka modeller de var 9W4 gibi...

Zula galiba manyetiğini buldu :D :D :D

Buarada AMPEG BA210SP 1400$ malesef ama anfi konusunda kesinlikle parana kıy derim ekipmanın en önemli noktası

Kullandığım BA210SP berbat durumda olmasına rağmen iyi olduğu belliydi.
Aslında fiyat verimliliği açısından da Türkiye fiyatı 1400 dolar iyi! Zaten çok da fazla seçenek yok kaliteli amfi açısından. İstanbul'da SWR comboları denemiştim, onlar da çok iyiydi(fiyatı sorma sakın). Hani çok fazla barda vb. çalmıyorsan bütçen de kısıtlı ise yine Ampeg'in BA-112 ya da BA-115 combolarını da öneririm. İkisini de uzun süre kullandım (hatta hala kullanıyorum), combolar hakkındaki fikrimi değiştiren aletler oldular. Fiyatları yanılmıyorsam 500-800 dolar civarına olmalı. Dezavantajları tek speaker (BA-112 12 inç, BA-115 15 inç) taşımaları, mid ve bas karakterlerinin dengeli ama çok belirgin olması (bu dezavantaj bile sayılmayabilir).

Kolay gelsin sana, önce bası göster bence harcama yapmadan... :D
 
merhaba öncelikle.bişi sorcam.ben de cort a4 artisan serisi var.yekpare olduğu için sap ayarını hep tırsarak yapıyorum.sap ayarının bozulmaması için özen göstersem de sürekli arıza yapıyo.mecburen tel yüksekliğini artırıyorum o da çalışımı etkiliyo.sap ayarının bozulmaması için ne yapabilirim önlem olarak..
 
neck-thru gitarlarda sap ayarı çok zor ne yazıkki. kanaatimce ya kaliteli bir gitarın olcak yekpare, sap atmayacak, ya da gövde sap ayrı olacak. teli yükseltmek de pek çare olmaz ona. Son çare olarak Kenan abiye falan götür ama o ne yapabilir bilmiyorum.

ibanez sr405 fikrimce 300$ civarı ama herhangi bir modifikasyonu varsa (pick-up ya da devre değişimi gibi) daha fazla olur herhalde.

bu arada Yurtdışı sipariş olayına gireceğim hayırlısıyla :), compressor düşünüyorum (analog), önerilen ne var arkadaşlar? Koray bu arada senin kullandığın multi-processor digital ama memnun musun? ekipmana digital katmak niyetinde değilim pek ama, fikrin ne? (konser iyiydi umarım :) :) :) )

Celal, piyasada boş klavyeci yok abi, en iyisi tutacaksın bilkentli bir genci, vericen zehiri :) (kendi klavyecini kendin yap :) ), haber alırsam ararım

saygılar görüşürüz
 
NyX_the_Jerk soğuk-sıcak farkı, darbe çok etkiler gitarı, rutubet de tabi, tavsiyem case'in yoksa bir hard shell case al. biraz kasar taşıması falan ama için rahat olur.
 
bende şimdi bilgisi olan insanlardan kompresörle alakalı fikirlerini paylaşmalarını isteyecektim bassclef!.. Küçük bir araştırma yaptım; SansAmp Bass Compactor gibi bir isme ulaştım...aslında üzerinde level-EQ(high-Low)-Compresor ayarı olan küçük bi kutucuk, ama içinin çok dolu olduğunu sölüyor gavurlar :)
Birde Trace Elliot SMX Dual Compressor var..ikisinide denemedim sadece yabancı sitelerdeki yorumlar gayet olumlu...Açıkçası slap çalınca gitarımın sesi çok yükseliyor ve elimdeki 3000B prosesorle dengeli bir tuşe elde edemiyorum.thumblarım, fingerlarımla aynı seviyede olsada poplarım ne yazıkki "fazla" geliyor, yavaşça çektiğimde ya da EQ ile oynadığımda tonumu kaybediyorum açıkçası kendimi kompresörün anlayışlı kucağına atmak istiyorum. :roll:
 
Beyler compressor konusuyla ilgili daha önce KORAY'la da söylediğimiz gibi EBS MULTICOMP ilk seçenektir ama fiyatı 250$:)
Ben şahsen DIGITECH BASS SQUEZEE kullanıyorum ve çok ama çok memnunum dual band bi compressor tiz ve bass'ı ayrı ayrı compressliyosun ve hangi frekans aralığında olacağını seçebiliyosun.Zuhal müzikten 100$'a aldım çok memnunum:)Ayrıca ULS tam senin derdine deva diyorum:)
Tech21 bass compactor'a gelince hiç denemedim ama baya övüyolar ama denemeden bilemeyiz.
KORAY hocam bartolini konusuna gelince aklın yolu bir galiba:))
NyX_the_Jerk,bende de 5 telli neck-thru var yamaha,bence kendin oynama sap ayarıyla ben tel kalınlığını değiştirdiğimde bile Kenan abiye götürüp ayarlatırım,tavsiyem bir bilene yaptır sakat bi olay hakkaten:)Buarada neck-thru'lardan korkmayın ayrı bi güzelliği var benim Yamaha'ylada hiç bir sorun yaşamadım Allah nazardan saklasın:)
Can sağolasın birini bulduk galiba bi konuşacaz bakalım,çok sağolasın ilgin için:)Sevgiler...
 
Sap ayarı:

Maalesef benim tüm baslarım neck-thru, dışarıdaki iklim bir yana evdeki nem, hava sıcaklığı bile küçük de olsa oynamalara neden olabiliyor. Senede 2-3 kere sap ayarı gerekiyor genelde. Bunları da kendim düzeltiyorum; önceden ben de çok hassastım ama hem tecrübeler hem de Kenan Abi ile konuşmalar sonucunda ufak ayarlar için her seferinde birisine götürmenin gerekmediği sonucuna vardım. Önemli olan rod ayarındaki değişikliklerin klavyede ne kadar farklılık yarattığını bilmek ve ayarı buna göre yapmak. Basların kullanım kılavuzunda da önerilen, rodu bir tam tur çevirmek gerekmiyorsa birisine göstermenin gerekmeyeceği...

Neck thru sustainde süperdir, ben çok memnunum, ciddi bir dezavantaj değil bence sap ayarı :D :D :D

Sadece neck thru için değil tüm enstrümanların aşırı sıcaklık ve nem değişimlerine maruz bırakılmaması(arabada gece bırakmak vb) çoğu kez sap ayarının uzun süre bozulmaması için yeterli olur. Hardcase yoksa almanı öneririm :D

Tel yüksekliği ile oynamanın bir etkisi olmaz eğer sap ayarın bozulmuşsa zaten...
 
Geri
Üst