Bas ve Ekipmanı hakkında herşey

Cevap ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.Aslında benim manyetiklerimi değiştirmemin asıl sebebi bir musicman stingray alamamamdan kaynaklanmaktadır.Dolayısıyla jazz basımı da çok sevdiğim için manyetiklerimi değiştirerek belki biraz olsun stingray'e benzetme çabamdan ileri gelmektedir.Bunun olamıycanı da bilmekteyim ama işte belki biraz daha güçlü,çok midli olmayan ve dolu dolu bas sesi olan bir basa çevirmek istemem beni böyle bir yola itti.Hiç istemiyerek basımı da satmaya çalıştım o da olmadı.Şu aralar para sıkıntısı da var tabi.Bu yüzden bütçeme uygun olan dimarzio ultra jazz ları denemek istedim.Olay bundan ibarettir.:d Yani kısaca stingray gibi bir ses istiyorum :)
 
İki sorum olacak :

1-Bende lambalı bass amfi var,devre lambayı taklit ediyormuş aslında,içinde lamba yok,bu nasıl bir iştir bana açıklarmısınız ?

amfinin resmi şu:
http://www.geocities.com/ugurdup/4.jpg

2-Gitarı amfiyle çalarken cızz bızz ediyor,fakat parmağımla resimdede gördüğünüz düğmelerin olduğu metal bölüme dokununca kesiliyor !..Elimi çekince tekrar cızıltı geliyor...Hayatımda böyle bir şey görmedim,neden bu ?
 
İşte yanıtlar (istediğimiz sorudan başlayabiliriz değil mi?)...

2. Basında topraklama sorunu var. Bunu halletmek için elektrik sistemini, lehimleri ve gövde içindeki elektrik kompartmanının izolasyonunu kontrol etmek lazım. Basın precision sistemine sahip olduğu için aslında sistem çok kolay, evde de yapılabilir. Yok ben bilmem diyorsan gitar elektroniğinden anlayan birisine götürmelisin.

1. İçinde lamba yoksa lambalı değildir :D

İki şekilde olabilir senin açıklaman: birisi; amfi "lambaya yakın( nasıl oluyorsa, bazı reklamlarda geçer tube like warmth diye!!!)" ton vermesi beklenen solid state ya da dijital simülasyon yapan bir amfidir. İkincisi; SWR, Ampeg gibi firmaların da birçok modelinde benimsediği üzere, sadece ton kontrolleri ve/veya preamfi tüpten besleniyor, power / ana güç mosfet sistemden geliyordur. Tam tüp fanatikleri power ksımı ya da tüm devre tüpten beslenmedikçe ona tüplü amfi demezler ama günümüzde çoğu kişi hem daha net tonlar elde etmek hem de hassas power tüpleriyle uğraşmamak için bu sistemi tercih ediyor.
 
merhaba arkadaşlar;

bir kaç sorum olacak.

1-maison jazz basım var bir tane. ve dip ses veya çızırtıdan şikayetçiyim. mağazalara sorduğumda bir çok öneri geldi. ama hepsi farklı olduğu için ticari amaçlı öneriler olduğunu düşündüm. behringer di-box iyi değil boss di1 di-box kesin düzeltir diyen oldu, birisi saolsun son çare menyetikleri aliminyum folyo ile kapla dedi(yani gövdenin içinde kalan kısmını), sonra olur öyle, manyetik değiştirsen değmez o gitara yeni al cort al dedi, hakikaten cortların cızırtısı azdı, yani cort jazz basların, ama cortdan nefret ediyorum ve gitarımın tonunu ve gitarımı seviyorum o diil ahmet güvenç e imzalattım podların orayı üzerine de vernik çektircem daha. gitar fender jazz bass sunburst ün birebir kopyası. neyse, evde çok iyi gitarın sesi, ama barda falan cızırtı dip ses artıyor haliyle. ve mali imkan malesef kısıtlı.

2-bass collection japon ikinci el siyah orjinal perdesiz bas buldum 300 dolar dediler, tonu hoşuma gitti, siz ne dersiniz? fiyatı abartmışlar mı?

3-söyle bir sistemim var, maison jazz bass pasif :), elixir teller, behringer bx300 dandik amfi :(. bunlar haliyle çok kötü ve yetmiyor, imkanlarım doğrutusunda bir boss di1 di-box ve boss 7 band manuel bass ekolayzır alsam 200 dolar gibi bir paraya en mantıklı düzeltmeyi mi yapmış olurum?

şimdiden teşekkür ederim, önceki mesajların daha yarısını okuyabildim, gerçekten bu işe kendini gönülden atamış saygı duyduğum insanlar olduğunu gördüm. bu kadar çoklukta ve bu denli danışmanlığı sabırla yaptığınız için tebrik ederim. (lan amma resmi oldu ha)
 
arkadaşlar solak basçıyım. bu nedenle iyi bas bulmak zor. bende para biriktirip yamaha trb-1005 almaya karar verdim fakat bi sorunum var. bu basın tel aralıkları köprüde kaç mm? şimdiki basımın tel aralıkları 16mm olduğundan slap atmakta oldukça zorlanıyorum. bu bası kullananlar beni bilgilendirirse çok sevinirim. ayrıca çalınımı ve slap konusunda rahat bi gitar mı? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler......
 
Berhan için:

1. Pasif J-J manyetiklerin orijinal Fenderler de dahil olmak üzere 60 hertz hum'ı ünlüdür ama gitara ya da sisteme bağlı birçok faktör gürültü kaynağı olabilir. Yapacağın en iyi şey gürültünün hangi durumlarda ortaya çıktığını belirleyip ona göre çözüm aramak. Gürültünün kaynağını ortaya koymadan birşey önerilemez. Bu konuda ayrıntılı birşeyler yazarsan yardımcı olmaya çalışırım.

2. Bana 300 dolar abartılı gelmedi ama bu tarz basların piyasasından pek haberdar değilim doğrusu...

3. Kötü tonla uğraşırken en iyi yaklaşım, tonu bozan faktörleri aradan çıkartmak olur. Eğer sorunun kaynağı amfin ise tonu araya koyacağın Eq vb. ile dramatik olarak iyileştiremezsin. DI boxı sahne için düşünüyorsun herhalde...

Açıkçası tam olarak hangi amaçla nasıl bir değişikliğe gitmek istediğini anlamadım. Daha ayrıntılı yazarsan ben de daha iyi fikir sahibi olacağım sanırım.

:D
 
Arkadaşlar hepinize selamlar. Ben çömezin çömezi bi basçıyım, daha bi ay önce (çeşitli maddi sebeplerden dolayı) ancak bi yamaha rbx170 ve bir randall 30W amfiyi denk getirebildim. Soracağım şey ise şu: muse'un basçısı chris'in kullandığı tonları arıyorum, elbette aynılarını diil tabiiki ama hangi (uygun fiyatlı!) analog pedalları kullanırsam o cızır cızır tonlara yaklaşırım? yoksa illaki gidip bi processor'e mi gömeceğiz bütün parayı? şimdiden çok teşekkürler (umarım bunları yanlış yere yazmamışımdır)
 
KorayE,

aslında di-bo her kabloya lazım diye düşünüyorum, her kanala herşeye, aletlerin sağlığı için, sesin temizliği için.

gürültünün kaynağı bilgisayar monitörü, ışıklar, mixerin fanı bile olabilir, ama senin istediğin cevap sanırım manyetiklerin kötü olması. yani manyetiklerin metal kısımlarının kaplamaları dökülmüş birazı ve küflü. ama evde biraz daha temiz ses var, olay barda, acaba gürültünün çokluğu küflülük veya kaplamanın dökülmüş olması falan mı? sahnede çalarken ses ayarlicam diye mixere dönüyorum bas mixeri falan görünce allah!
yani olay bu. 600 euro ya istanbul whiskey de meksika fender jazz bass vardı, zerre ses yoktu, çok temizdi, tonunuda sevmiştim, fabrika telleriyle bile iyiydi yani.hemde denediğim dandik bir amfiydi. işte 600 euro, az para değil. :(
 
berhan evet zaten sende söylemişsin, Bu 60 Hertz problemi ilk etapta düz tek sarımlık pasif manyetik yüzünden olur.
Elbette eğer manyetiktense değiştirmekten veyahut katlanmaktan başka çare yok gibi.. Mesela çift sarımlı gürültüden muaf pasif manyetiklerden edinmeyi düşünebilirsin. DiMarzio UltraJazz serisi gayet güzel bir tercih olabilir mesela. Koray adına konuşmak bana düşmez ama onun da bu manyetiği denediğini, beğendiğini ve onunda tavsiye edeceğine inanıyorum.

ve gene evet söylediğin gibi: Bu 60 Hertz gürültüsü tabiyatıyle o an amfinin bağlı olduğu aynı elektrik şebekesini paylaşan ve o an çalışan envai tür başka cihazlardan da kaynaklanabileceği gibi kötü trafoya sahip amfilerde de bu gürültü manyetiğe ve şebekeye bağlı olmadan daha çok olur. Yani 3 ayrı faktör var burada:
1) İyisiyle kötüsüyle tüm tek sarımlı pasif manyetikler.
2) Amfinin trafosu.
3) Aynı şebekeyi paylaşan diğer cihazlar.

Üçününde bir miktar payı vardır.

(Mesela bildiğimiz klasik "küp" şeklinde sarılmış ucuz trafodan ziyade; kalın bir simide benzeyen ve aynı zamanda şekli sayesinde amfinin fiziksel boyutlarının ve ağırlığının daha az olabilmesinde önemli bir faktöre sahip "toroid" şekilde sarılmış daha pahalı trafolar bu 60 hertz gürültü sorunundan da daha muaftırlar.)

DI-Box da genelde mikserin line empedansıyla enstrümanın manyetiklerinin empedansı arasındaki aşırı uçurumları bertaraf etmek ve mikserin elektronik devrelerini korumak için empedansları eşitleyen bir cihaz.

Ton açısından konuşmak gerekirse de: Sesi daha az "renklendirerek" iletir.
Empedansları eşitlediği için line gerilim şiddetinde ki değişimler tonun renklenmesinde daha az etkili olur, daha olması gerektiği gibi orjinal şekline daha yakın, "Hi - Fi" şekilde de tabir edilen şekilde iletilir.

Tabii gene sadece ton açısından konuşmak gerekirse DI-Box duruma göre istenmeyen bir aparat bile olabilir. Tercih meselesi. Sanırım sen bu tarz tonları daha çok seviyorsun ben mesela çoğu kez pek tercih etmem .. Bana hep o tarz tonlar daha "kuru" gelmiştir. Seçme imkanım varsa da çoğu kez DI-Box kullanmadan miksere direkt girmeyi tercih ediyorum. Sanki o zaman mid'ler daha bir patlak, basın soundu genel olarak daha doğal daha dolu dolu geliyor. Ancak tabii bu etki pasif manyetiklerde daha fazla.

Çoğu aktif elektroniğe sahip baslar, 60 hertz gürültü probleminden muaf oldukları gibi, çıkış empedansları da zaten standart mikser line empedanslarıyla aynı olarak üretildiği için esasen arada çoğu kez DI-Box bile kullanmaya gerek kalmadan direkt miksere girilebilmesi mümkün oluyor. ki aktif elektroniklerin varolma sebeplerindeki en büyük püf noktalarından biri de budur.
 
açıklamaların için teşekkür ederim, çok faydalı oldular, anladığım kadarı ile katlanacağım, ne yapalım, temiz ses ve para ilişkisinden nefret etmekteyim.
 
1 ay'a kalmaz bassa baslıcam.. baya bir araştırma yaptım ve cort c4de karar kıldım. fiyatı da uygun gibi.. sizin c4 hakkındaki görüşleriniz nedir ? iyi bir secimmiki ?

birde esp ltd b 55 gibi bir secenek var ama bulamıyorum izmirde bi de solak lazımm.. nerden bulucam ya :s
 
Bass prosesörü almayı düşünüyorum elimde 250-300$civarı bir para var ne öneririrsiniz..
şu an zoom708 almayı düşünüyorum..
 
Merhaba

Benim de processor ile ilgili bir sorum var. Behringer V-amp lar hakkında bilgisi olan varmı? Yurtdısından bir arkadaşa getirticem ve bana maliyeti 130 euro olucak.

Şimdiden teşekkürler
 
herkese selamlar,

gecen salı ankarada yamaha tarafından bi workshop yapıldı, daha cok yamaha ekipmanlarını tanıtmaya yonelik, bas gitarda da eylem pelit vardi... kullandigi yamaha'nın bbt-500h head ve kabinleriydi (normalde kullandigi setup da aynıymıs). Ayrıca yine yamahanın şu yeni magicstompbox'ı vardi pedal olarak sadece.
Tupsuz bi head'e gore son derece dolu ve hacimli ve yumusak bi sound geldi (sanki biraz midler yuksekti gibi ama-belki masadan kaynaklanmistir) gitar trb-jp2 idi.... yamaha'nın amplilerine karsi bi onyargım vardi ama o aksamdan sonra walla japonlar yine yapmiş dedim..:)
 
selam arkadaşlar bas gitar alıcam ve yeni başlıcam çalmaya daha önce hiçbirşey çalmadım şimdi ilk başlayan için tavsiyeniz nedir hangi markalar uygundur yani çaylak biri için:9 ve bas terimlerini şöle kısaca bi açıklarmısınz çünkü önceki sayfalarda birkaç şeye fransız akladım açıkcası:)
 
arkadaşlar elimde bir washburn xb120 var.. bunun yerine 120-140 milyon ekleyip daha kaliteli birşey almak istiyorum .. onerilerde bulunabilirmisiniz? ankaradaki magazalar gitarı alırmı?_
 
Geri
Üst