Stephen King romanları ve filmleri

stephen king'in önemli bir yazar olduğu aşikar lakin gerçekten de kitapların filme uyarlanması zor bir iş çünkü kitabı okuyan adam konuyu bildiinden beklentisi daha yüksek oluyor. benim izlediğim stephen king uyarlamaları arasında en beğendim shining oldu açıkçası, kitaptaki kadar etkilendim mi, hayır. ancak oyunculuk gerçekten güzel ve elbetteki kullanılan müzikler başarılı, gerilimi arttırması açısından :) bir korku ya da gerilim filminin olmazsa olmazı müzik sanırım iyi bir hikayeden sonra ve bu filmde de kubrick müziği iyi kullanmış bence.
 
ya shining elbette güzel film lafım yok,ancek öyle yüzyılın filmi olacak kapasite de değil bence onu belirtmeye çalıştım.ha jack nicholson döktürmemişmi elbette döktürmüş.

bu arada kişisel fikrim:yüzyılın korku filmi bence ''evil dead1''dir.
 
hayır büyük yazmak tarzım değil sadece o zaman yazarken açık kalmış öyle yazdım bundan rahatsız olunacağını düşünmemiştim ayrıca konuylada alakasız yersiz bi çıkış yapmışsın bunu özel mesajda da yazabilirdin veya hiç yazmasaydın ben zaten kasıtlı yazmadım.
rose red konağı bana sıkıcı gelmişti 4 cd yi izlemek ayrıca işkence olmuştu ama stephen king in kitaplarını takip edenler arkada olan resimlerlen tanıyordurlar.
 
beni kitap okumaya alıştıran büyük insandır step. king!
iyi bir senarist, iyi bir kitap yazarı ve iyi bir kurgucu!
sadist adlı eserinde, adama çektirilen acıyı okurlara hissettirmek hiç de kolay bir iş değil!
 
bu adamın hemen hemn btün kitaplarını okumştum ve cidden hiç bi film kitabı kadr etkili olamıo kıng n en ii beyaz perde uyarlamasıysa kesinlikle 80 yapımı the shining jack nıcholson ın performansı cidden çok iiydi hatta bu filmi en ama en çok sewdiiğim 3.yönetmen stanley kubrıck amcam yönetmşti film in ünü kitabı geçince kıng de kompleks yaptı yok efendm işte senaryoya sağdık kalınmadı aslında faln fişmekan ki hiç bi film kitabın aynsı olamz zaten neyse işte gaza geldi kendim çekcem tekrardan dedi çekti de ama gel gör ki bi halta benzemedi tonla da para harcadığıyla kaldı
 
Gizli Pencere... ;)

Sanırım iki kitabın karışımıyla hazırlanmış bir senaryoydu....

Filmi izledikten sonra uzun süre mısır yiyememiştim :evil:
 
leftmedying demiş ki:
stephen king'in önemli bir yazar olduğu aşikar lakin gerçekten de kitapların filme uyarlanması zor bir iş çünkü kitabı okuyan adam konuyu bildiinden beklentisi daha yüksek oluyor. benim izlediğim stephen king uyarlamaları arasında en beğendim shining oldu açıkçası, kitaptaki kadar etkilendim mi, hayır. ancak oyunculuk gerçekten güzel ve elbetteki kullanılan müzikler başarılı, gerilimi arttırması açısından :) bir korku ya da gerilim filminin olmazsa olmazı müzik sanırım iyi bir hikayeden sonra ve bu filmde de kubrick müziği iyi kullanmış bence.
düş kapanı mesela filmi çok kötüydü.hayvan mezarlığındaysa kopuk geldi bana film.
 
Hiç bir film kitaplarında ki havayı veremiyor. Mesela "IT" in film rezaleti varki acilen yeniden günümüz teknolojisiyle, kitaba uyarak çekilmeli. Kitaba en yakın film "Yeşil Yol".
 
Kitaba yakın olmaması daha doğal, ama haklısın kötü uyarlıyorlar. Mesela Lord Of The Rings'in de kitaplarla alakası yok, ama çok iyi filmler. Kitabı birebir uyarlayamazsın zaten, mümkünatı yok. Ya uzun sahneler dramatik etkiyi köreltir, ya da her şeye kısa kısa yer verirsen çorba gibi iskeleti zayıf bi film olur. King kitaplarından en iyi filme dönüşeni Shawshank Redemption'dur uzak ara. Sonra da Hearts in Atlantis gelir. (Edit: Shining'i nasıl unuturum :D ) Yeşil Yol, Carrie, Cujo, Dolores Claiborne, Storm of the Century de iyi uyarlamalardır. It filmindeki palyaço Pennywise tiplemesi oldukça iyi, ama film çok kötü.

Bir de King'in magnum opus'u Kara Kule serisini Lost'un yapımcıları mini-dizi formatında uyarlayacaklardı, ama ses seda yok. Eskiden imdb'de 2010 olarak gözüküyordu, ama kalkmış. Çok zor bir eser, uyarlaması çok zor ve tehlikeli. Çok bütçe lazım, ya da dandik olur. Baş karakteri oynayacak adam da nasıl bulunur bilmiyorum, Clint Eastwood oynardı, ama genç olsaydı. Bir de 7 kitaplık çok uzun bi seri, mini dizi olarak her bölüme heyecan katmak çok zor iş, çok durağan kısımlar da var. Bilemiyorum, belki de yapılmaması daha iyi oldu.
 
Kitaplarında ki kurgu, en iyi filmlerde ki kurgulardan bile daha iyi bence. Masraflı olduğu kesin ama kitapta ki kurguya bağlı kalınsa daha güzel yansıtılır beyaz perdeye. Herif öyle bir betimleme yapıyor ki kitaplarda,mesela "Hayvan Mezarlığı" nı okurken adeta mezarlık kokusunu hissediyorsunuz.
 
Bence olmaz mota mot uyarlama. Çünkü sinema filmi, dramatik etkisi yüksek bir tür olmalı. Yani konsantre bir zamanda birkaç can alıcı hareket sağlam bir iskelete oturtulur, geriye kalan sahneler ise filmdeki kurguyu geliştirmeye yönelik olur. Bir filmi en fazla 2 saatte izlersiniz, ve dramatik etkinin yüksek olması için sahnelerin uzunlukları uygun biçimde kurgulanmalıdır. Ama King gibi uzun roman yazarları, dramatik etkiyi çok yayabilirler. neticede 3-4 günde okunan şeyler yazıyorlar minimum. Birebir kurguyu sinemaya uygularsanız, ya detaylar dramatik etkiyi boğar, ya da çok uzun bir film çekmeniz gerekir 5 saat gibi minimum. O durumda bile sinema, kısa hikaye, tiyatro gibi dramatik etkinin etkin kullanılması gereken türlerde, bu amacınıza ulaşamazsınız. Heyecanı kaçar, sıkar, efektif hale büründüremezsiniz vs. Ama kitabı okurken sorun olmaz, zira daha az dikkat isteyen, ve günlere yayabileceğiniz bir eylemdir uzun roman okumak. Detaylar, betimlemeler fazladır. Tamamen farklı türler sinema ve roman. Zaten dikkat edin, kısa hikaye uyarlamaları sinemada daha başarılı olur. Çünkü ikisinde de dramatik etki benzerdir. bir solukta okursunuz, izlersiniz. Ayrıca boşluklar yaratır yönetmene böyle uyarlamalar, ve istedikleri gibi, kendi hayal güçleriyle doldurabilirler yönetmenler ve metin yazarları. Esaretin Bedeli, Dolores Claiborne gibi kısa eserlerdeki başarı da bunu belgelemektedir.
 
Jack Nicholson'ın oynadığı meşhur "The Shining" filminin dvd sini aldım.Daha önce tv de izlememiştim. Aldım,ama konu yabancı gelmedi. Dvd nin arka kapağına baktım,Hikaye:Stephen King
yazıyor. Meğer daha geçen ay okuduğum "Medyum" adlı kitabın film versiyonuymuş. Kült olmuş bir filmde de Stephen King imzası görmek müthiş bir zevk okuyucusu olarak.
 
Shining, hem yönetmeniyle, hem oyuncu kadrosuyla, hem de hikayesiyle beni izlemeden önce ziyadesiyle cezbeden bir filmdi. Sonuna kadar izleyemediğim nadir fimlerdendir, Jack Nicholson' un oyunculuğuydu tek cezbeden unsur, Stanley Cubric' in nice fimleri vardır külttür, ama bu filmi hiç sevmedim...
 
Stephen King reyisin "SONS OF ANARCHY" dizisinin 3.sezon 3.bölümünde küçük bir rolü var. Rolünde ki adıda "Bachman"!! Mutlaka göz atın.
 
Geri
Üst